Theater DEGASTEN op zoek naar connectie door ontdekken nieuwe theatervormen
Afbeelding credits: DEGASTEN X Elza Jo

“DEGASTEN maakt rauw en fysiek theater met jongeren tussen de 12 en 25 jaar. DEGASTEN maakt theater met en door mensen die hun identiteit nog of opnieuw aan het vormgeven zijn. Elk seizoen geeft DEGASTEN wekelijks theaterles aan ruim honderd jongeren door heel Amsterdam, van De Banne tot Nieuw-West. Zij zijn verdeeld in groepen die we STUDIO NOORD, STUDIO OOST EN STUDIO WEST noemen.

De voorstellingen zijn multidisciplinair en gaan over de ervaringen van de jongeren zelf. Daarnaast heeft DEGASTEN twee productiegroepen die toeren in het professionele circuit en we maken educatievoorstellingen voor op scholen en festivals”, vertelt Maartje Hagar Treep namens theater DEGASTEN. Vrije Tijd Amsterdam stelden een aantal vragen.

Wie is de organisatie achter theater DEGASTEN?

“We hebben een ploeg theaterdocenten die wekelijks lesgeven op onze locaties door heel Amsterdam, van Bos en Lommer tot Indische buurt en van jonge scholieren van 12 jaar tot (jong) volwassen statushouders. Nilay Ceber is naast theaterdocent van STUDIO OOST ook verantwoordelijk voor de educatie. Wilbert Slagboom is zakelijk coördinator en Wandana Biekram is artistiek coördinator. Elike Roovers, Rutger Esajas en Sènami Awunou geven leiding aan de organisatie. En natuurlijk werken we samen met vele freelance docenten en creatives, eigen peers en maatschappelijke partners.”

Hoe ziet een Auditiedag eruit en wie kunnen zich hiervoor aanmelden?

“Iedereen vanaf 12 jaar kan zich aanmelden en langskomen bij een open les. Tijdens de jaarlijkse Auditiedag in september volg je gratis theaterworkshops, zodat je kunt ontdekken wat je in huis hebt. Ervaring is niet nodig, zolang je maar iets te vertellen hebt en jezelf bent. Plezier staat op deze dag voorop. Meestal krijgen we tegen de 200 aanmeldingen en hebben we plek voor iets meer dan de helft. We letten o.a. op lef, fysiek spel en hoe je samenwerkt in een groep. Aanmelden kan via onze website.”

Op welke locatie wordt er gerepeteerd?

“DEGASTEN zit door heel Amsterdam in diverse wijken. Dat doen we bewust omdat we graag zoveel mogelijk jongeren direct willen bereiken, juist ook jongeren die niet zo snel in aanraking komen met theater. We geven wekelijks theaterles in Huis van de Wijk De Banne, Meervaart Studio in Nieuw-West en in Oost in Nowhere. Op dit moment zijn we een nieuwe extra groep aan het oprichten DEGASTEN Nieuw-West, in samenwerking met Broedplaats Burgemeester de Vlugt. Door alle Corona maatregelen konden niet alle repetities doorgaan. Voor DEGASTEN Nieuw-West zijn we dus nog steeds jongeren aan het werven. Mocht je iemand kennen uit Nieuw West die het leuk vindt om theater te maken en te leren acteren, meld je dan aan via info@theaterdegasten.nl.”

Waar worden de voorstellingen gegeven?

“DEGASTEN zijn in Amsterdam o.a. te zien in Podium Mozaïek en Frascati en we spelen ook regelmatig op theaterfestivals als Over het IJ, Oerol en Tweetakt. We houden ook erg van kamikaze acties op locatie, dus laatst hebben we midden op de uitgestorven Dam een performance gedaan. Met onze educatie voorstellingen spelen we op middelbare scholen door het hele land.”

Kunt u iets over de regisseur(s) bij DEGASTEN vertellen en hun doel toelichten?

“Dicht op de huid van het publiek maken zij met de spelers montagetheater dat sterk associatief en visueel is. De voorstellingen zijn gebaseerd op ervaringen van de spelers en gaan altijd over actuele onderwerpen, dichtbij hun belevingswereld. De spelers dragen zelf verhaallijnen aan die worden omgezet naar theatrale, intense vertalingen. DEGASTEN onderzoekt voortdurend de zeggingskracht van theater in deze tijd en schuwt de confrontatie niet.”

Voor wie zijn de educatievoorstellingen bedoeld en hoe komen zij tot stand?

“Educatievoorstellingen maken we geheel zelfstandig of in samenwerking met partners. Deze voorstellingen spelen we op scholen voor scholieren of studenten. We werken vaak vanuit thema’s zoals discriminatie, vooroordelen of op dit moment vrijheid. In de huidige schoolvoorstelling Break is het thema vrijheid. Break is een workshop en voorstelling in één. Leerlingen zien monologen die gespeeld worden door peer educators en gaan met elkaar in gesprek over vrijheid.”

Is er bij DEGASTEN ook ruimte voor een gezellig hapje en drankje met elkaar?

“In ons manifest staat: ’Bij DEGASTEN moet er altijd iets te eten zijn’ dus ja, daar houden we wel van. We gaan vaak met ons team en onze spelers naar theatervoorstellingen en dan zijn er na afloop verdiepingsgesprekken met de makers. We organiseren graag feestjes om onze mijlpalen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe productie, samen te vieren. Ook hebben we DJ Lovesupreme vaak in huis en staat de dansvloer altijd gelijk vol bij ons. Door de coronamaatregelen missen we het erg dat we niet meer samen kunnen zijn en houden contact bij via collectieve zoomdates, op buitenlocaties of per post.”

Door de corona-crisis liggen voorstellingen stil, hoe gaat het nu bij DEGASTEN?

“In alle groepen hebben we samen met onze jongeren nieuwe manieren gevonden om in contact te blijven en opnieuw vorm te geven aan de lessen en repetities. Bij de jongeren was er veel behoefte aan de lessen en het vaste moment van samenkomen. We hebben deze tijd gebruikt als laboratorium waarin we alternatieve vormen en mogelijkheden hebben onderzocht in tijden van fysieke afstand. Dit resulteerde in verrassende digitale lessen, het werken in kleine groepjes en het betrekken van inspirerende gastdocenten.”

Kunt u het outsideinsideout project eens toelichten?

“DEGASTEN gaat van 25 t/m 29 januari op zoek naar connectie door het ontdekken van nieuwe theatervormen. OUTISDEINSIDEOUT is een festivalprogramma én een zine gemaakt over het leven van jongeren die thuis, in een zorginstelling of een AZC wonen. De makers en spelers van DEGASTEN gingen op zoek naar ervaringsdeskundigen en vonden verschillende ‘outsiders’.

Zo is er click & collect, een afhaalvoorstelling in Frascati die de bezoeker thuis op de bank kan bekijken, spelen we op de Dam een undercoverperfomance en is er een gratis buitenexpositie te bekijken, een samenwerking met Elza Jo, in de steeg naast Frascati in de Sint Barberenstraat. Kom maar kijken komende dagen in Frascati dan zie je welke creatieve oplossingen we hebben uitgevonden”, aldus Maartje Hagar Treep van theater DEGASTEN.