Tentoonstelling Maison Amsterdam: ‘Ode aan modestad Amsterdam’
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

De eeuwenoude Nieuwe Kerk in Amsterdam is sinds september getransformeerd tot een waar modehuis nu de tentoonstelling Maison Amsterdam in de kerk wordt gepresenteerd. Vrije Tijd Amsterdam deed in alle stilte, een rondje ‘Maison Amsterdam’ in het authentieke kerkgebouw.

Door: Linda Verkaik

Bij aanvang van de tentoonstelling wordt meteen duidelijk dat de presentatie van de kleding wordt versterkt door de imposante uitstraling van de kerk. Ontwerpers van toen, zoals Edgar Vos, Frans Molenaar, Max Heymans en Dick Holthaus, en ontwerpers van nu, zoals Bas Kosters, Iris van Herpen, Jan Timiniau én vele anderen presenteren historische modestukken in de entourage van beeldende oudheden in de kerk, die eveneens onderdeel zijn van de tentoonstelling.

Ook het werk van de nieuwe generatie van modeontwerpers, zoals Karim Adduchi, Amber Jae Slooten, Ninamounah en Patta, pronken in de stadse mode expositie.

Tentoonstelling Maison Amsterdam: ‘Ode aan modestad Amsterdam’
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Thema van de tentoonstelling

De stad, de mode, de vrijheid is het thema van de tentoonstelling. De nadruk ligt op de kledingstukken met ieder hun eigen verhaal en tijd. Over vrijheid en onvrijheid door de ogen van de ontwerper én drager. Wat doet vrijheid en onvrijheid met de mode?

Er is mode uit de tweede wereldoorlog geëxposeerd welke bezoekers laat zien hoe anders de mode er uit zag ten tijde van repressie en vervolging. Een voorbeeld hiervan is een bevrijdingsrok, waarin vrouwen na de oorlog de capitulatie vierden.

De expositie is verweven met actuele thema’s zoals duurzaamheid, gender en diversiteit in de breedste zin van het woord. Dat in vrijheid leven en jezelf kunnen zijn niet vanzelfsprekend is, toont onder andere de Amsterdam Rainbow dress. In de zestien meter lange jurk zijn 72 nationale vlaggen verwerkt uit landen waar homoseksualiteit nog steeds verboden is.

Tentoonstelling Maison Amsterdam: ‘Ode aan modestad Amsterdam’
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Modestad Amsterdam

Tijdens je tocht door de prestigieuze tentoonstelling word je meegenomen door Amsterdam. Van de hippies uit de jaren zestig tot de punkers in de jaren zeventig. Het struinen door de stad begint bij de Dam, waar de Nieuwe Kerk zich bevindt, en gaat verder langs bekende plekken, zoals de Zeedijk, het Vondelpark en de Oostelijke handelskade. De tentoonstelling neemt je mee in de uitgangsjaren van de jaren twintig en dat van de tijd van de IT en de Roxy. Beeldbepalende haute couture worden zichtbaar naast innovatieve designs en de trends die voortkwamen uit de jongerencultuur in de revolutionaire mode jaren.

Als afsluiter van de expositie wordt de trouwjurk van Koning Maxima, ontworpen door Jan Timiniau, vertoont als echte show stopper.

Deze bijzonder mooie tentoonstelling in de prachtige Nieuwe Kerk is nog te zien tot en met 3 april 2022.