Succesvolle jubileumeditie van het Grachtenfestival
Jubileumconcert Grachtenfestival © Melle Meivogel

De geweldige festivalband Jungly by Night sloot op zondagavond 21 augustus de jubileumeditie van het Grachtenfestival. Tien dagen lang stond Amsterdam en omstreken in het teken van muzikaal talent. Er waren dit jaar 240 concerten waaronder 9 premières en er speelden ruim 600 musici op 137 verschillende locaties, zoals kinderboerderij ’t Brinkie, de Johan Cruijff ArenA, 5-sterrenhotels en heel veel kerken, pleinen, sportkantines, parken en kantoren. Met een feestelijke start aan de Sloterplas en een spetterende afsluiting op de Nieuwmarkt en daar tussen ruim 25.000 bezoekers, kan de organisatie terugkijken op een zeer succesvolle editie.

Met het motto van dit jaar, Wie Jarig is Trakteert, heeft het Grachtenfestival deze zomer ruim 90 concerten gratis aan kunnen bieden aan haar publiek.

“Alle openbare concerten waren zeer druk bezocht, een feest om te zien na dat we 2 jaar lang alleen maar in binnenlocaties gespeeld hebben. Het Grachtenfestival is al 25 jaar bezig een nieuw publiek te bereiken, door de nieuwe generatie musici op de meest verrassende plekken te laten spelen. Ik ben er trots op dat het zo goed lukt op deze manier en dat kan natuurlijk alleen dankzij de vele sponsors en partners die het festival ondersteunen – en particulieren! Er zijn mensen die in 25 jaar nog geen editie gemist hebben!”, aldus directeur Marie-Luce Bree.

Hoogtepunten

De landelijk pers was het er unaniem over eens, de kwaliteit lag dit jaar enorm hoog.

Het concert van Artist in Residence Alexander Warenberg in de passage onder het Rijksmuseum was één van de absolute hoogtepunten, evenals het concert van Tim Wes in Paradiso, die de compositieopdracht dit jaar had gekregen.

‘Fysieke verbinding tussen mensen – inclusief het elkaars hand vasthouden van het concertpubliek – vormde daarna de verhaallijn van jazz-zanger en saxofonist Tim Wes in Paradiso: muziek niet als elitaire en uitsluitende kunst, maar als een gemeenschappelijke noemer, waarin iedereen zichzelf begrepen kan voelen en elkaar kan vinden.’ Joost Galema, NRC

Ook het nieuwe stuk van Camiel Jansen, Small World, kon rekenen op lovende recensies. De NTR vierde het jubileum mee met het televisieprogramma van de Ode aan het Grachtenfestival en de dubbellange radio uitzending van Earbites met Dieuwertje Blok, waarin ruim 50 mini live concerten te horen waren van musici die dit jaar optraden op het festival.

Artist in Residence

Pianist Nikola Meeuwsen heeft de GrachtenfestivalPrijs 2022 toegekend gekregen en neemt het stokje over van Alexander Warenberg.

Meeuwsen wint de titel Artist in Residence 2023 en is daarmee met twintig jaar de jongste winnaar tot nu toe. Hij krijgt carte blanche om tijdens het volgende festival een bruisend en uiteenlopend programma samen te stellen en te presenteren.

“Nikola Meeuwsen kenmerkt zich door zijn kraakheldere muzikale denken; in zijn spel vallen stilte en beweging briljant samen. Zijn gedachtengang is pure poëzie.” Aldus de jury.

Bunschoten Jonger Talent Prijs

De elfjarige blokfluitiste Jasmijn Calis heeft op zaterdag 20 augustus 2022 de Bunschoten Jonger Talent Prijs gewonnen. Als vierjarige kreeg Jasmijn voor het eerst een blokfluit in handen en is sindsdien niet meer opgehouden met fluiten. Jasmijn studeert sinds 2019 bij Hester Groenleer aan de jongtalentafdeling van het Conservatorium van Amsterdam.

2023

Wij danken iedereen voor fantastische sfeer op alle locaties bij alle concerten, specifiek in ons festivalhart de Rode Hoed en zien je graag terug volgend jaar. Pianist Nikola Meeuwsen – de Artist in Residence van 2023 – is al bezig met zijn plannen voor het Grachtenfestival: van 11 t/m 20 augustus 2023.