Stichting Pictures for Purpose heeft in 7 dagen tijd EUR 150.000 opgehaald voor Oekraïne
Foto via Pictures for Purpose

Stichting Pictures for Purpose dat op 10 maart een online fundraising print sale startte vanwege de verwoestende humanitaire crisis die is ontstaan in Oekraïne heeft inmiddels EUR 150.000 opgehaald ten behoeven van World Central Kitchen (WCK). Deze non-profit organisatie verzorgt verse maaltijden op de acht grensgebieden van Oekraïne aan mensen die gedwongen zijn hun huis te ontvluchten en aan Oekraïners die in het land blijven. Wederom een spectaculaire tussenstand dat de verwachtingen overstijgt, aldus de initiatiefnemers. Met nog 7 dagen te gaan, belooft dit een mooi eindresultaat te worden.

Stichting Pictures for Purpose is in 2020 opgericht met het doel om geld op te halen en bewustzijn te creëren rondom urgente kwesties door middel van het medium fotografie.

Aan deze editie nemen 45 artiesten deel onder andere gerenommeerde fotografen als Rineke Dijkstra (NL), Inez & Vinoodh (NL), Coco Capitán (SP), Jamie Hawkesworth (UK), Alec Soth (US) daarnaast talent o.a. uit Oost-Europa waaronder Julie Poly (UKR), Synchrodogs (UKR), Olya Oleinic (MD), Karolina Wojtas (PL) en Bogdan Shirokov (RUS).

De gedoneerde werken vormen een gevarieerd aanbod aan internationale beeldende kunstenaars, waarvan een aantal gewerkt hebben of geboren zijn in Oekraïne. Sommige  beelden roepen het idee van vrijheid en veerkrachtigheid op. De meerderheid van de deelnemende fotografen doneert de totale opbrengst van zijn of haar verkochte prints aan WCK. Zoals voorgaande jaren is er een keuze om 25% te ontvangen. Voornamelijk fotografen uit Oekraïne en Rusland kiezen hiervoor om zo familie en vrienden te kunnen helpen.

Alle prints worden aangeboden voor €125,- en zijn twee weken lang online beschikbaar in een open editie via https://picturesforpurpose.org/

OVER WORLD CENTRAL KITCHEN

WCK begon binnen enkele uren na de eerste invasie van Oekraïne met het uitdelen van warme maaltijden en vestigde zich snel bij de acht grensovergangen van Polen. De reactie van WCK’s Chefs for Ukraine is snel gegroeid en distribueert voedzaam voedsel en verse maaltijden in de hele regio, waaronder Oekraïne, Polen, Hongarije, Moldavië en Roemenië. Naast WCK’s veldkeuken werkt WCK samen met lokale restaurants, cateraars en foodtrucks om verse maaltijden aan te bieden bij grensovergangen, schuilplaatsen en andere locaties tijdens de vlucht. Naast warme maaltijden distribueert WCK voedsel in bulk, inclusief producten en droge goederen, aan restaurantpartners in Oekraïne om de verstoorde voedselvoorzieningsketen aan te vullen.

World Central Kitchen, opgericht door de Spaanse chef-kok José Andrés, bestaat uit een team van voedsel hulpverleners dat verse maaltijden levert aan degenen die ze het meest nodig hebben in humanitaire, klimaat- en gemeenschap crises. Met hun werk geven ze aan dat een voedzame maaltijd in tijden van crisis meer is dan een bord eten – het is hoop, het is waardigheid en het is een teken dat iemand om hen geeft.