Stichting Granate: ‘Words that matter’
Oprichter en directeur Nafiss Nia. Foto credits: Frank Schoevaart fotografie-2

Vrije Tijd Amsterdam is dagelijks op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan de mensen van Stichting Granate.

Wilt u Stichting Granate introduceren?

Granate presenteert de veelzijdigheid van poëzie in combinatie met film en andere disciplines, altijd in een inclusieve setting. Granate is er voor iedereen die van scherpe woorden en rake beelden houdt.

In oktober 2012 is Granate opgericht door dichter, filmmaker en cultureel ondernemer Nafiss Nia, en heeft als doel het zichtbaar maken van het werk van biculturele makers, met name de woordkunstenaars, en het bevorderen van meer culturele diversiteit en inclusiviteit in de Nederlandse kunst en cultuur in het algemeen en de Nederlandse letteren in het bijzonder.

De naam Granate verwijst naar de Granaatappel, een prachtige vrucht vol met onzichtbare pitten, die met de juiste zorg en aandacht kunnen uitgroeien tot een bloeiende boom. De granaatappel staat symbool voor diversiteit en eenheid van het leven.

Het Granate-team is altijd in de weer met verschillende initiatieven. Zo creëert en produceert het projecten die op het podium, op papier, in de openbare ruimte of online plaatsvinden. Altijd in samenwerking met andere podia en culturele instellingen.

Wie is de organisatie achter Stichting Granate?

Nafiss Nia is de oprichter en directeur van Granate. Ons team bestaat verder uit: Charlotte de Raad (eindredacteur/programmamaker), Carol Cheung (productie), Luna Wicks (redactie/programmamaker), Farshad Aria (filmprogrammeur/editor), Yasin Sakarya (website), Michiel Veldman (techniek) en nog veel meer freelancers en vrijwilligers.

Wilt u “Words That Matter” eens toelichten?

In 2022 produceert Granate een maandelijks programma met als titel: Words That Matter, waarin dichters in elk programma een maatschappelijk thema aankaarten vanuit een kunstzinnige en persoonlijke invalshoek. We bespreken de thema’s niet in de volle breedte, maar zoomen juist in op de persoonlijke en herkenbare belevenissen van de deelnemende makers.

Wie zijn de makers en deelnemers van “Words That Matter”?

Voor iedere editie nodigen we een externe programmamaker uit om in te zoomen op het thema van de maand om vanuit de eigen persoonlijke ervaring, smaak en beleving het programma in te richten. Aan ‘Words That Matter’ 2022 doen 12 programmamakers mee. Sommige werken al als vaste freelancer bij Granate en sommige doen voor het eerst mee. Klik voor meer informatie HIER. De deelnemers zijn dichters, bekend en onbekend, jong en oud, met name biculturele dichters.

Wie zijn degene achter het gedicht van de maand en hoe kan je je hiervoor opgeven?

Sinds 2013 publiceren we iedere maand een gedicht op onze website. Iedereen kan een gedicht bij ons indienen, mits het gedicht voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Het gedicht is maximaal 15 regels lang, inclusief titel en witregels. Korter mag, langer niet.
  • Het gedicht mag nieuw of bestaand werk zijn.
  • Het gedicht is themavrij. De enige voorwaarde is dat het woord granaatappel letterlijk ergens in het gedicht gebruikt wordt. Het gedicht hoeft hier niet over te gaan.
  • De dichter behoudt het auteursrecht van het gedicht en mag het overal hergebruiken.
  • De redactie van Granate beoordeelt of het gedicht geschikt is.

Tevens ontvangen we van de dichter graag een portretfoto die we dan op de website kunnen plaatsen. Gedichten kunnen gestuurd worden naar Charlotte de Raad (Charlotte@granate.nl).

Zijn er ook hoogtepunten te vermelden?

Ieder event, project en programma dat we produceren en presenteren beschouwen we als een hoogtepunt. Maar om een voorbeeld te geven was het event Great Granate Gala dat we in maart 2019 hebben georganiseerd zeker een hoogtepunt.

Op 31 maart 2019, de slotdag van de Boekenweek 2019, sloot Granate haar eendaagse Festival af met een historisch event, Great Granate Gala: het Gala voor de Vrouwelijke Dichter, gevuld met poëzie-optredens en dans.

Met een knipoog naar de 84e Boekenweek, hebben 84 woordkunstenaars onder het thema ‘De moeder, de vrouw’ een kort gedicht voordragen. Het Great Granate Gala met 84 woordkunstenaars is geïnspireerd door het literaire meesterwerk van de Perzische dichter Attar: “De samenspraak van vogels”. In het gedicht komen de vogels van de wereld samen om te beslissen wie hun heerser zal zijn. De wijste van allemaal suggereert dat ze de legendarische Simorgh moeten vinden. Hij leidt de vogels om verlichting te bereiken. Iedere vogel vertegenwoordigt een menselijke fout die de mensheid verhindert. Aan het eind van de zoektocht, wanneer ze uitgeput op de bestemming aankomen, beseffen ze dat er geen Simorgh bestaat en dat ze samen Simorgh vormen.

Tevens zien we het event  Poëzie op de stoep ook als hoogtepunt. In 2018 en 2019 heeft Granate langs elke halte van de tramlijn 3 in Amsterdam een gedicht op de stoep gekalligrafeerd van de lokale dichters en daarmee vier stadsdelen West, Centrum, Zuid en Oost met elkaar verbonden.

Staan er nog nieuwe activiteiten in de planning voor 2022?

Words That Matter gaat tot december door, met elke maand een documentaire. Daarnaast organiseren we op 25 juni een zomerfeest met aandacht aan poëzie in muziek en op 26 december een gala ter ere van de vrouwelijke dichter.

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

Laatst heeft een dichter gezegd: er zijn genoeg podia die de luide rebelse stemmen van poëzie laten horen, maar Granate laat de zachte stem van poëzie horen. Dat is inderdaad wat Granate doet en altijd in een inclusieve setting.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam