Pride Amsterdam 2021: “We blikten vooruit op expositie UTOPIA”
Credits: Supernature

Amsterdam staat van 31 juli tot en met 7 augustus in het teken van Pride Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op activiteiten die tijdens Pride zullen plaatsvinden. Dit keer stelden we een aantal vragen aan Nastassia Winge van expositie UTOPIA.

Zou je allereerst UTOPIA eens willen introduceren?

“Zeker! UTOPIA is een multidisciplinaire expositie die Amsterdamse kunstenaars een beeld laat schetsen van een utopische toekomst voor de LGBTQIA+ gemeenschap. Met deze expositie willen we een educatieve bijdrage leveren aan Pride 2021 en een inclusieve houding naar de LGBTQIA+ gemeenschap realiseren. Utopia moedigt kunstenaars aan om na te denken over de symbiotische manieren waarop kunst uit verschillende disciplines (zoals fotografie, codering, audiovisuele installatie etc.) samen kunnen komen om het thema van een queer-utopie te laten zien.”

Pride Amsterdam 2021: “We blikten vooruit op expositie UTOPIA”
Gena Marvin

Wie zijn Beyond Photography en NDSM Fuse?

“Beyond Photography is een experimenteel kunstplatform, bestaande uit een samenwerking tussen Nastassia Winge (26) en Ryan Blackwell (26) en heeft als belangrijkste doel kunstenaars die buiten het vizier van traditionele exposities vallen een podium te bieden. Met NDSM Fuse hebben we de ideale partner gevonden om dit project op te zetten. NDSM Fuse is een expositieruimte die gelooft dat het ervaren en berichten van kunst en cultuur het inlevingsvermogen in andere culturen en personen vergroot. NDSM Fuse focust op deze verbindende kracht door verschillende disciplines samen te laten komen. Precies zoals wij streven te doen met UTOPIA.”

VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
Pride Amsterdam 2021: “We blikten vooruit op expositie UTOPIA”
Martine Kamara

Welke creatieve artiesten doen er mee? Waarom is er voor hen gekozen?

“We zijn enorm trots op onze geweldige diverse en multidisciplinaire groep kunstenaars die met ons tentoonstellen. Alle kunstenaars zijn belangrijke figuren in de Amsterdamse, en Europese, queer-community en komen allemaal uit verschillende disciplines. Op deze manier, willen we zo een divers mogelijk antwoord geven op de vraag ‘hoe ziet jouw queer utopia eruit’? Daarmee hopen we dat eenieder die de expositie komt bezoeken zich op z’n minst met een van de verhalen kan identificeren en zo een geheel inclusieve experience aan te bieden. De kunstenaars die exposeren zijn: Supernature, Arthur Candio, Gena Marvin, Stella Marbles & Aoibhin Killeen, Queer Skateclub Amsterdam, ChelseaBoy, Martine Kamara en Marcela Ferri.”

ChelseaBoy

Moet je een kaartje kopen om de expositie te bezoeken?

“UTOPIA is helemaal gratis voor het publiek en is elke donderdag-zaterdag van 12:00-18:00 open (zonder reservering). Zaterdag 31 juli gaan we feestelijk open, dus we nodigen iedereen van harte uit om langs te komen en met onze kunstenaars te komen babbelen!”

Pride Amsterdam 2021: “We blikten vooruit op expositie UTOPIA”
UTOPIA

Waarom is het interessant en leuk om UTOPIA te bezoeken?

“De expositie onderzoekt hoe mensen met verschillende queer-achtergronden kijken naar, en hopen op, een betere toekomst van het queer-leven. Daarmee omarmt UTOPIA gemeenschap, geschiedenis en de diepe rijke waarde van het queer-zijn. De expositie heeft daarmee een positieve blik op de toekomst, is enorm kleurrijk en is opgezet door een hechte community van kunstenaars. Dat voel je en kan je bij UTOPIA beleven! Zaterdag 31 juli zal Supernature de hele dag toffe plaatjes draaien en zijn alle kunstenaars aanwezig, wat betekent dat onze bezoekers op deze dag alle vragen die ze hebben direct kunnen stellen aan de kunstenaars zelf.”

Pride Amsterdam 2021: “We blikten vooruit op expositie UTOPIA”
Stella Marbles _ Aoibhin Killeen

Nog iets leuks toe te voegen?

“Beyond Photography als platform streeft ernaar om de kunstwereld inclusiever en toegankelijker te maken voor het algehele publiek. Je kan bij UTOPIA daarom verschillen kunstobjecten kopen voor een hele betaalbare prijs. Wij geloven dat iedereen kunst zou moeten kunnen verzamelen en daar kan je bij UTOPIA mee beginnen!”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam