Pride Amsterdam 2021: Voorbeschouwing expositie ‘ TAKE PRIDE in us’
Nude. Credits: Rob van Veggel

“Ik heb aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg gestudeerd en daarna antropologie, waarin ik in Chicago gepromoveerd ben met een studie van materiële cultuur. Ik heb als toegepast onderzoeker gewerkt, met de nadruk op het consument/gebruikersgericht maken van creatieve projecten om producten, marketingcampagnes en overheidsbeleid te ontwikkelen. Langzaamaan ben ik kunst gaan maken, steeds meer, en momenteel leg ik mij daar geheel op toe”, vertelt Rob van Veggel.

De hoofdstad staat van 31 juli tot en met 7 augustus in het teken van Pride Amsterdam. VTA blikte met kunstenaar Rob van Veggel vooruit naar zijn pride expositie ‘TAKE PRIDE in us’.

Wat kunnen de mensen tijdens Pride expositie ‘TAKE PRIDE in us’ verwachten?

“Zij kunnen 3 sets van werken verwachten. Allereerst zijn dat de coming out zelfportretten (Acrylverf op paneel). Mijn coming out is de meest radicale verandering van mijn houding ten opzichte van mijn uiterlijk.

Aan de hand van 8 zelfportretten gebaseerd op foto’s van 1973 tot en met 1982 vertel ik mijn coming out. De eerste foto’s zijn van identiteitskaarten: ik was schuchter en wilde zo min mogelijk op de foto. Eigenlijk zijn er geen andere foto’s van die periode.

De tussenliggende foto’s zijn uitsnedes van groepsfoto’s gemaakt tijdens etentjes en dergelijke. De laatste twee foto’s heb ik met zelfontspanner gemaakt: in die tijd was ik een ijdeltuit die vaak in het homo uitgaansleven te vinden was en wilde maar al te graag op de foto.

De tweede set zijn de naakten. De 3 staande naakten laten het lichaam in de eenvoudigste pose, als één enkele vorm, zien. Tegelijkertijd, met een eenvoud van schilderkunstige middelen, zoals kleur en compositie, verken ik in die schilderijen de expressie van het mannelijk lichaam (Acrylverf op paneel). De 3 torso’s zijn met nat lichaamshaar: wanneer de mannelijk pels nat wordt vormt het van die wonderlijke krinkels. (Acrylverf op papier))

Pride Amsterdam 2021: Voorbeschouwing expositie ‘ TAKE PRIDE in us’
Torso.
Credits: Rob van Veggel

De derde set bestaat uit 2heads: Dit zijn twee houtskooltekeningen waarin ik probeer door het combineren van twee hoofden, een spanning tussen twee mannen uit te beelden. Het gaat om de ambiguïteit: je blijft je afvragen wat er tussen die mannen gebeurt.”

Pride Amsterdam 2021: Voorbeschouwing expositie ‘ TAKE PRIDE in us’
2heads.
Credits: Rob van Veggel

Kunt u iets meer over de locatie Java-Blend Amsterdam vertellen?

“De expositie is te zien bij Java-Blend Amsterdam. Dit is overdag een koffiehuis en ‘s avonds een wijnbar. Het heeft een heel warme sfeer met meubels en decoratie uit het begin van de vorige eeuw. Het is een soort buurtcafé met veel vaste gasten, maar toch ook heel welkom voor voorbijgangers. Een soort sfeer die, voor mij althans vroeger, heerste in cafés in de binnenstad. Dit is de zevende keer dat zij meedoen met de Pride.”

Heeft u een speciale binding met Pride Amsterdam?

“Ik ben homo en die identiteit speelt natuurlijk een rol in mijn werk. Het thema van Pride Amsterdam 2021 is ‘TAKE PRIDE IN US’. De directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz van Pride Amsterdam legt uit: ‘Daarom moet iedereen die anders is dan de hetero-norm, zich uitgenodigd voelen om tijdens Pride Amsterdam op een positieve manier [voor het anders zijn] aandacht te vragen en zichtbaar te zijn.’ In deze expositie wil ik iets van mijn ervaring van homo zijn laten zien.”

Heeft u nog iets toe te voegen?

“Ik ben geen kunstenaar met een doelstelling of programma, maar ben geïnteresseerd in het proces van kunst maken. Ik schilder omdat ik kijk, naar de wereld om me heen en naar wat ik schilder. Tegelijkertijd kijk ik naar wat anderen hebben getekend, geschilderd, geboetseerd, gefotografeerd enzovoort. Het is een continu proces met een open einde, een einde dat me steeds weer verrast als een schilderij af is”, laat kunstenaar Rob van Veggel ten slotte enthousiast vooruitkijkend naar de expositie weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam