
Moving Arts Project (MAP) presenteert op 16 april OPEN DEUREN. Een bijzonder kunstproject waarbij het publiek kennis maakt met 15 huishoudens en hun kijk op samenleven in de breedste zin van het woord. In het Paviljoen op het Krugerplein in Amsterdam Oost, kan de bezoeker genieten van optredens, deelnemen aan gesprekken over samenleven of zelf bijdragen door vragen te beantwoorden over het onderwerp. In de tentoonstellingsruimte laat de bezoeker zich aan de hand van geluidsfragmenten, citaten, tegeltjeswijsheden en kunstwerken, meevoeren in de ideeën en perspectieven van de deelnemers. En er is meer, want op zaterdagen verandert het Paviljoen tijdens de ‘Grote OPEN DEUREN Show’ in een theater met liveoptredens en debatten. Buiten het Paviljoen is er ook van alles te beleven. Bezoekers kunnen er dwalen door het ‘boombeeldenpark’ met sculpturen die vragen rondom samenleven symboliseren. Daarnaast is er aan de buitenzijde van het Paviljoen een expositie van data en statistieken. Deze laat het contrast zien tussen beeld en beeldvorming. Hiermee belooft OPEN DEUREN een rondgang door een kleurrijk landschap van begrippen, feiten en fictie.
Gelijkheid, empathie en respect
De samenleving is een dagelijks onderwerp van gesprek. Wat er waardevol aan is en hoe we dat kunnen beschermen. Wat ons idee erover mag zijn, we zijn er allemaal onderdeel van. In het kunstproject ‘de Kleine Prins’ (2019-2020), de voorloper van OPEN DEUREN, zette MAP in samenwerking met ‘Duda Paiva Company’ een eerste stap om gesprekken aan te gaan met bewoners over dit thema. ‘De Kleine Prins’ bezocht daarom als poëtisch nieuwsgierige de Transvaalbuurt. Daar sprak hij onbevooroordeeld met bewoners over onderwerpen die hen dagelijks bezighouden. Dit ongecensureerde gesprek staat opnieuw centraal in OPEN DEUREN. De 15 huishoudens zetten hun deuren wagenwijd open en geven een zeldzame inkijk in het samenleven hier en nu. OPEN DEUREN verwijst naar de ‘schijnbaar’ voor de hand liggende waarden die daarbij essentieel zijn en keuzes bepalen. Zoals kansengelijkheid, solidariteit, respect, empathie en erbij horen. Dit lijken misschien open deuren, maar ze zijn lang niet altijd vanzelfsprekend. Het kunstproject legt taboes en tegenstrijdigheden bloot; wanneer waarderen we maatschappelijke deelname van mensen en welke rechten en plichten staan hier tegenover? Wanneer is er sprake van verbinding en wanneer van afstand? Welke mechanismen bepalen dit en wat zijn de gevolgen?
OPEN DEUREN reist door de stad
Op 16 april gaat OPEN DEUREN met een officiële opening van start op het Krugerplein in Amsterdam Oost. Vanaf dat moment is het bijzondere Paviljoen op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag gratis te bezoeken. Het ‘Boombeeldenpark’ is doorlopend te bezoeken. Op zaterdagavonden is er de Grote OPEN DEUREN Show. Tickets hiervoor zijn te zijner tijd te boeken via www.movingartsproject.nl/opendeuren. Vanaf 1 mei zal OPEN DEUREN doorreizen naar de stadsdelen Noord, West, Zuidoost en Centrum. Het project wordt afgesloten met een conferentie op 27 oktober, waarop de verzamelde informatie uit alle stadsdelen samenkomt.
Co-creëren en verbinden
Bijzonder aan de werkwijze van MAP is dat het projecten initieert die meerdere lagen hebben en disciplines combineren. Dit resulteert in deelname van een verscheidenheid aan mensen, die MAP van begin tot eind bij haar projecten betrekt. MAP faciliteert en gaat samenwerkingen aan waardoor de projecten breed gedragen zijn en de verworven kennis breed gedeeld wordt. OPEN DEUREN is een co-creatie van 15 huishoudens uit Amsterdam Oost en MAP. Daarnaast is er samengewerkt met uiteenlopende lokale partners variërend van Aslan Versmarkt tot welzijnsorganisatie Dynamo, het stadsdeel en woningbouwcorporaties. Het project is mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Cultuurparticipatie, VSBfonds, Duda Paiva Company, BankGiro Loterij Fonds en de Gemeente Amsterdam. Sociaal geëngageerde studenten en onderzoekers, Dija Kabba en Rubi Uwadiegwu, zijn verantwoordelijk voor een kritische analyse van de gesprekken die MAP heeft gehad met de deelnemers van het project. Antropoloog & podcast-maker Wouter Roos verzorgt het contextprogramma bij de expositie.
Al 10 jaar vanuit het hart van de wijk
Diane Elshout, Janine Toussaint en Noud Verhave vormen samen Moving Arts Project (MAP). Met de stad als inspiratiebron én podium maken zij al 10 jaar participatieve kunst vanuit het hart van de wijk. Moving Arts Project maakt maatschappelijke thema’s zicht- en bespreekbaar. Met OPEN DEUREN legt MAP een vergrootglas op de samenleving en onderzoekt het op welke manier mensen zich ermee verbinden, waar ze zich gezien voelen en waar het schuurt.
Meer informatie over dit project vindt u op www.movingartsproject.nl/opendeuren.