Livestream met acts van jonge makers tijdens Kunstbende Live op 7 en 8 november
Foto credits: Marcel Krijgsman

30 oktober, Amsterdam – Op 7 en 8 november 2020 gaat Kunstbende de honderd beste acts van jonge makers (13-18 jaar) livestreamen tijdens de finale op Kunstbende Live. De finale beleeft haar dertigste editie en vindt plaats op de Westergas in Amsterdam. Op kunstbende.nl/live staat het programma, ook zal daar de livestream te volgen zijn. Bekende juryleden die de finalisten beoordelen zijn onder andere Daan Roosegaarde, Wart Kamps en Nicolaas Veul.

Kijkcijfers voorrondes: 47.000
In september en oktober hebben ruim 2.500 jongeren meegedaan aan de voorrondes die in alle provincies plaatsvonden op verschillende podia via livestreams. De voororndes zijn boven verwachting goed bekeken: de kijkcijfers stonden op 47.000. De meeste kijkers kwamen uit Nederland, maar ook kwamen er kijkers uit opvallend veel andere landen. Uit deze voorrondes zijn honderd acts doorgestroomd naar de finale.

Krachtige jonge makers, grootse thema’s
De energie spatte van de deelnemers af tijdens de voorrondes. Corona laat jonge makers duidelijk geen roet in het eten gooien. Ze vonden het zichtbaar fijn om hun kunst te laten zien op het podium. In hun werk zie je een sterke betrokkenheid bij de thema’s van deze tijdsgeest, zoals discriminatie, duurzaamheid en corona.

VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner

Cruciale rol voor talentontwikkeling in deze tijd
Meer dan ooit vindt Kunstbende het belangrijk dat jongeren zich goed kunnen blijven ontwikkelen en hun veerkracht blijven behouden. Samen met onze partners geven we ze het podium dat ze verdienen. Weliswaar zonder publiek, maar in de professionele setting van de Westergas met een vakjury en zoveel mogelijk online support.

Support vanaf de bank
Op 7 en 8 november maken we een extra groot feest van de finale: vier jonge reporters en Kunstbende-ambassadeurs Lieke Hammink, Luuk van Leeuwen, Ryan Fuljhari en Sam Zegelink volgen de finalisten backstage, zodat het publiek thuis zoveel mogelijk meekrijgt van hun ervaring op het podium. Via de chatbox kan iedereen de talenten aanmoedigen. In onze talkshow vertellen verschillende gasten over hun ervaring met Kunstbende, van juryleden tot finalisten. Zo hebben Kunstbende & Rabobank creatieve sessies georganiseerd voor Kunstbende Live; in de talkshow vertellen Mia Lodder (winnaar Taal 2019) en Marise den Bakker (winnaar Muziek 2019) over de sessies die zij onlangs hadden met rappers en oud-deelnemers F1rstman en Russo.

Vakjury en bekendmaking winnaars
De finalisten worden beoordeeld door een jury die bestaat uit professionals uit alle negen Kunstbende-categorieen: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Influencer, Muziek, Taal en Theater. Vanwege de dertigste editie van Kunstbende nemen veel Kunstbende Originals in de jury plaats, zoals Egbert Jan Weeber (Theater), Marlies Smeenge (Film), Bruno Prent (Muziek) en Kalvijn (Influencer). Andere prominenten zijn onder andere Lucky Fonz III (Muziek), Daan Roosegaarde (Expo) en Wart Kamps (Theater). De jury kiest per categorie drie winnaars. Vanwege de maatregelen vindt de prijsuitreiking los van de finale plaats: op 12 november gaat Kunstbende langs de winnaars. De namen worden ’s avonds bekendgemaakt op kunstbende.nl/live.

Stimuleringsprijzen
De winnaars krijgen een pakket met verschillende stimuleringsprijzen, van studiotijd tot coaching. Daarnaast worden de nummers één door een persoonlijke coach klaargestoomd voor een optreden op een groots podium, van Mysteryland tot het Stedelijk Museum Amsterdam.

Kunstbende Live
Zaterdag 7 november, 11:40 – 18:10: Dans, DJ, Film, Taal, Theater
Zondag 8 november, 11:40 – 17:15: Expo, Fashion, Influencer, Muziek
Livestream: kunstbende.nl/live

Kunstbende
Kunstbende is hét platform voor talent van 13 t/m 18 jaar. Kunstbende wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, Fonds voor Cultuurparticipatie, ArtEZ University of the Arts en diverse andere sponsors en partners. Veel artiesten hebben hun eerste stappen gezet bij Kunstbende, zoals Nielson, Kalvijn en Martin Garrix.

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam