
Als je al een aantal jaar liefhebber bent van een goed glas rode wijn, zal je smaak al wat meer zijn ontwikkeld, en merk je wellicht dat je ook de complexere soorten steeds meer weet te waarderen. Waar je vroeger in een restaurant nog het liefst ging voor de veilige keuze van de wijnkaart zoals een soepele Merlot, kun je nu echt genieten van een robuuste wijn met karakter en mooie complexe smaaknuances. De bekendste wijn uit de categorie stevig en vol zijn de wijnen van de Cabernet Sauvignon, Tempranillo of Malbec. Allemaal mooi krachtig qua body, rijk van smaak en heerlijk bij een stukje vlees. Maar wist je dat er veel meer van die smaakvolle krachtpatsers zijn? We geven je graag een paar fijne aanraders uit deze categorie!
Klassieke Franse juweeltjes
Groots, wereldwijd zeer geliefd en bijzonder vol van smaak zijn natuurlijk de klassieke Franse Bordeauxwijnen. Maar de ene Bordeaux is de andere niet: er is ontzettend veel variatie binnen de wijnen uit deze wereldberoemde wijnstreek.
Een briljante Bordeaux wijn met een complex maar toch ook een fijnzinnig karakter is de Château de Cazenove ‘Cuvée Pradines’ Bordeaux Supérieur. Zijdezacht en opvallend verfijnd in zijn soort, maar tegelijkertijd bijzonder rijk van smaak met prachtige complexe nuances van walnoot en truffel. In de neus een mooi samenspel van zwarte bessen en donkere kersen, en je herkent ook een subtiele geur van vanille en viooltjes. Een verrassend zachte Bordeaux gemaakt van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Merlot druiven, die het proberen waard is, zeker voor de ervaren wijndrinker!
Deze Bordeaux is lekker in combinatie met een risotto met truffel, maar combineert ook bijzonder goed met een gerecht met paddenstoelen of bij oude kazen of chorizo.
Schitterende Italiaanse klassiekers
Ook Italië produceert elegante rode wijnen met bijzondere smaaksensaties en veel diepgang. Een bekende klassieker is bijvoorbeeld de Amarone wijn: deze Italiaanse rode wijnen zijn zeer geconcentreerd, vol, intens en rijk van smaak met een breed palet aan geur en smaaknuances, maar toch kunnen ze ook fluwelig zacht zijn. Ook de Italiaanse Barolo is zeer beroemd en het proberen waard. Deze wijn wordt ook wel de koning onder de Italiaanse wijnen genoemd, en is schitterend genuanceerd qua smaakbeleving met een lange finale.
Barolo is rijk aan tannines en komt daarom het beste tot zijn recht bij een kruidig runderstoofpotje of bijvoorbeeld bij winterse gerechten met pompoen, truffel en een romige saus.
Stevige Spaanse rode wijnen
Wie aan stevige Spaanse wijn denkt, zal waarschijnlijk in eerste instantie aan Tempranillo denken. Maar heb je al eens kennisgemaakt met Garnacha? Een sublieme Spaanse wijn met een zeer gelaagd, vol en complex karakter. Smaken van bosvruchten, vanille en specerijen strelen je tong en verrassen je smaakpapillen.
Garnacha is erg lekker bij een kaasplankje of bij de barbecue!