De Regels van Rutte (reprise) van Theatergroep Toetssteen
Theatergroep Toetssteen voorstelling: 'De Regels van Rutte' Foto credits: © Anne van Zantwijk

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Marieke Fransen van Theatergroep Toetssteen. 

Wilt u Theatergroep Toetssteen introduceren?

Theatergroep Toetssteen is al meer dan 50 jaar een Amsterdamse theatergroep die vrijwel uitsluitend nieuw, Nederlands repertoire speelt. De voorkeur gaat daarbij uit naar stukken die aansluiten bij actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Alhoewel de groep speelt met niet-betaalde spelers kunnen onze stukken vaak rekenen op veel (landelijke) aandacht. Wij haken in op het nieuws, of creëren het. Volgens Theaterkrant.nl zijn we daarmee ‘één van de allerbeste amateurtheatergroepen’. We zijn daarbij ook een kweekvijver voor talent. Zo maakten veel schrijvers, regisseurs en acteurs vanuit Toetssteen de stap naar professioneel theater. Ons laatste stuk ‘De Regels van Rutte’, over de langstzittende premier van Nederland, kreeg vier sterren in de Volkskrant.

Wie is de organisatie achter Theatergroep Toetssteen?

Toetssteen draait al jaren op bevlogen vrijwillige medewerkers, zowel voor als achter de schermen die er samen voor zorgen dat we meerdere voorstellingen per jaar kunnen maken. Artistiek leider van de groep is Erris van Ginkel. De mensen die voor Toetssteen schrijven, regisseren, ontwerpen en de techniek verzorgen zijn in de regel professionals, of hebben de ambitie professional te worden.

Kunt u iets over de locatie van Theatergroep Toetssteen en de achtergrond van deze buurt vertellen?

Toetssteen repeteert al vele jaren in de Kempenaer Studio, in het hart van de Staatsliedenbuurt. Wij hebben hier onze eigen repetitieruimte waar we dag en nacht gebruik van kunnen maken. Wat, zeker in Amsterdam, uniek is.

Als wij de ruimte niet zelf gebruiken is er voor andere groepen of producties mogelijkheid om van onze ruimte gebruik te maken.

Wie zijn de acteurs die bij Theatergroep Toetssteen spelen?

Wij hebben een vaste spelerskern van zo’n 20 mensen. Sommigen spelen al vanaf de oprichting bij de groep. Maar we zijn ook voortdurend bezig om de groep aan te vullen met nieuw ambitieus talent. Iedereen kan ons mailen om deel te nemen aan een auditie. Het is daarbij in de regel wel fijn als je enige spelervaring hebt.

Wat is de doelgroep van Theatergroep Toetssteen?

Ons publiek bestaat in basis uit mensen uit Amsterdam en omstreken. Toch kunnen veel van onze stukken, alhoewel we onze stukken meestal alleen in Amsterdam spelen, vaak rekenen op landelijke aandacht en dus ook landelijk publiek. Dat komt omdat wij stukken maken die actuele maatschappelijke issues aankaarten. Zo kreeg ons stuk ‘Afstandsmoeders’ bijvoorbeeld een artikel in de Volkskrant en werd bezocht door afstandsmoeders en -kinderen uit heel Nederland. Ons laatste stuk ‘De Regels van Rutte’ kreeg een 4 sterren-recensie in de Volkskrant en dat leverde ook publiek uit het hele land op.

Kunt u iets over het programma vertellen?

Dit seizoen spelen we op 10, 11 en 12 februari een reprise van onze succesvoorstelling ‘De Regels van Rutte’ in het Amsterdams Theaterhuis. Daar zijn nog net een paar kaartjes voor, maar loopt al helemaal vol.

Rond 4 mei spelen we een reprise van Tuschinski in het kader van Theater Na de Dam. Dit stuk lieten wij in 2021 in première gaan ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Theater Tuschinski en vertelt het ongelofelijke verhaal van Abraham Tuschinski.

Vanaf 18 mei komen we met een nieuwe geruchtmakende voorstelling De Klokkenluider. Over wat er met je gebeurt als je je in Nederland als individu tegen het systeem keert.

Wilt u de samenwerking met Amsterdams Theaterhuis toelichten?

Sinds enkele jaren is dat onze vaste speelplek in Amsterdam. Met de capaciteit van 120 mensen is dit een ideale plek voor ons om voorstellingen te spelen waarbij we dicht op de huid van het publiek kunnen zitten.

Zijn er bij Theatergroep Toetssteen ook hoogtepunten te vermelden?

Feitelijk is iedere première, we doen er meestal twee per seizoen, een nieuw hoogtepunt voor de groep. Toch is legendarisch te noemen dat onze voorstelling ‘Emily en het Geheim van Huis Ten Bosch’ over de eerste vriendin van kroonprins Willem Alexander, integraal door de VARA op tv is uitgezonden.

Is er ook een mogelijkheid voor een gezellig drankje en hapje?

Als je bedoelt ‘kun je borrelen na onze voorstellingen?’ dan is het antwoord volmondig ja. Er zit een kroeg onder het Amsterdams Theaterhuis.

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam