Het verhaal van Schilderles Amsterdam
Schilderles Amsterdam studio manager Myrthe

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Myrthe, studio manager bij Schilderles Amsterdam.

Kunt u ‘Schilderles Amsterdam’ eens introduceren?

“Schilderles Amsterdam is een gezellig en open atelier waar cursisten hun creativiteit kunnen ontdekken en talenten ontwikkelen. Er heerst een ontspannen sfeer, er staat altijd een muziekje op en de muren hangen vol met kunstwerken van cursisten en docenten. Vanwege de flexibiliteit van de lessen en het rooster kunnen cursisten zo vaak komen schilderen als ze zin hebben. Bij ons op het atelier is iedereen welkom en staat het plezier van het schilderen met olieverf centraal.”

Wie is de organisatie achter ‘Schilderles Amsterdam’?

“Sinds 2018 wordt Schilderles Amsterdam geleid door Martijn en Janne. Martijn studeerde af aan de Rietveld Academie en werkt als beeldend kunstenaar en docent bij Schilderles Amsterdam. Meerdere keren per week kun je in het atelier lessen van hem volgen. Janne is verantwoordelijk voor de zakelijke kant, de strategie en de communicatie van Schilderles Amsterdam en ik werk sinds een tijdje als studio manager op het atelier. Ik draag graag bij aan het zorgen voor een prettige werkplek, zowel voor cursisten als voor docenten en hoop die gezellige en creatieve sfeer van het atelier ook online te representeren. Met Schilderles Amsterdam willen we samen een ruimte creëren waarin iedereen welkom is, de cursist centraal staat en er veel plezier in het schilderen wordt ervaren.”

VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner

Kunt u iets over het atelier vertellen en waar is deze gevestigd?

“Het atelier is gevestigd op een bijzondere plek aan het Stadionplein 67 in Amsterdam Zuid. Oorspronkelijk was er een fietsenstalling gevestigd en vele kenmerken van deze originele functie zijn nog terug te zien in het atelier. Het is een plek met karakter, die cursisten kan inspireren en enthousiasmeren voor de traditionele en moderne schilderkunst. Het atelier is optimaal ingericht om prettig schilderen te faciliteren; de schildersezels staan ruim opgesteld en geven de vrijheid en ruimte om te werken en heeft tegelijkertijd de genegenheid van schilderen in groepsverband.”

Kunnen zowel kinderen als volwassenen bij ‘Schilderles Amsterdam’ terecht?

“De schilderlessen van Schilderles Amsterdam zijn voornamelijk gericht op volwassenen, omdat de lessen niet klassikaal behandeld worden, maar cursisten zelf hun lessen kunnen inplannen en individueel begeleid worden door de docent. Wie de basis van het schilderen met olieverf kent, kan daarna vrij werken of verder schilderen met behulp van het grote lesaanbod dat we aanbieden. Maar wie weet is schilderles voor kinderen een idee voor de toekomst, we staan altijd open voor nieuwe ideeën.”

Welke cursussen worden er aangeboden?

“We bieden een aantal verschillende lespakketten aan, waaronder de snuffelcursus (4 introductielessen) waarin je de meest essentiële basics van het schilderen met olieverf leert, zoals het mengen van kleuren en het opbrengen van lagen. Daarnaast hebben we de basiscursus (van 10 lessen) waarin je een complete basis voor het schilderen met olieverf legt en onder andere je eerste portret zal schilderen. Na deze basiscursus bieden we meerdere vervolgcursussen aan, waarin cursisten vrij kunnen werken of verder kunnen gaan met ons lesaanbod. Daarnaast organiseren we regelmatig workshops rondom een thema, zoals onlangs Verf in Druk waarbij we experimenteren met drukprinten in combinatie met olieverf. Een andere workshop is Bloemen van Vincent, waarbij cursisten werk maken geïnspireerd op het bekende zonnebloemen schilderij van Vincent van Gogh. Bij Schilderles Amsterdam zijn we constant op zoek naar nieuwe thema’s voor workshops om huidige en nieuwe cursisten te inspireren en hun nieuwe technieken met olieverf te laten ontdekken.”

Wie zijn de docenten die lesgeven?

“Bij Schilderles Amsterdam werken meerdere docenten, ieder met hun eigen expertise, maar allemaal met een grote passie voor het schilderen met olieverf. Met enthousiasme brengen ze die passie graag over aan onze cursisten op basis van de lessen die door Schilderles Amsterdam zijn opgesteld voor de snuffelcursus, basiscursus en vervolgcursussen. De docenten zien voorafgaand aan de les welke cursisten er komen en welke les zij zullen volgen en begeleiden vervolgens iedere cursist individueel en stap voor stap in hun schilderwerk. Onze lessen zijn dus altijd gevuld met een gezellige mix van cursisten, van beginners tot gevorderden, die naast elkaar werken, elkaar inspireren en van elkaar kunnen leren.”

Kunnen cursisten gebruik maken van materialen in het atelier of moeten zij deze zelf meenemen?

“In het atelier is alles aanwezig om direct aan de slag te gaan. Bij aankoop van een lespakket zijn alle materialen inbegrepen, behalve de schildersdoeken. Deze worden op het atelier verkocht voor een zachte prijs, zodat cursisten zelf kunnen kiezen hoeveel schildersdoeken ze willen aanschaffen en in welke formaten.”

Zijn er ook mogelijkheden om vrij te werken in het atelier?

“Zeker! Na het volgen van een basiscursus zijn cursisten vrij om te bepalen of ze verder willen gaan met lessen die door ons zijn voorbereid of dat ze vrij willen werken. Onze docenten vinden het ontzettend leuk om cursisten te begeleiden met eigen werk en nieuwe ideeën. Daarnaast hebben wij een uitgebreid aanbod aan lessen met daarin verschillende schildersopdrachten, waarmee cursisten hun techniek verder kunnen ontwikkelen of aan de hand van een duidelijke stap voor stap uitleg nieuwe onderwerpen kunnen schilderen.”

Is er ook een mogelijkheid om tussendoor een kopje koffie/thee met elkaar te drinken?

“Het atelier heeft een kleine, maar gezellige koffiehoek, waar onder andere koffie en thee en lekkers aanwezig is tegen een kleine vergoeding. We willen graag dat het atelier een fijne werkplek is waar cursisten graag komen en zich thuis voelen, daarom kunnen zij tijdens de lessen zelf koffie en thee pakken en even tot rust komen of gezellig kletsen met een medecursist. Er is een kleine zithoek ingericht in het atelier, waar te lekkere stoelen staan, je naast de muziek zit en omringd wordt door schilderijen. Ook hebben we een boekenkast gevuld met boeken over schildertechnieken en werken van oude meesters en moderne kunstenaars, die cursisten kunnen pakken en doorbladeren voor inspiratie.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Naast schilderlessen voor cursisten bieden wij ook workshops voor groepsuitjes of bedrijven aan die georganiseerd kunnen worden rondom een bepaald thema. Onlangs hebben we bijvoorbeeld met een groep geschilderd met olieverf op de traditionele manier, op basis van ei-tempera, een erg leuke ervaring voor iedereen. Heb je ook zin om je creatieve talenten te ontdekken? Kijk dan op onze website www.schilderlesamsterdam.nl en kom gezellig bij ons schilderen!”

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam