Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar culturele verhalen in Amsterdam. In dat kader mag een artikel over The Upside Down Amsterdam zeker niet ontbreken. We stelden een aantal vragen aan Sanne Borkus van het creatieve museum.

Wilt u ‘The Upside Down Amsterdam’ eens introduceren?

“The Upside Down Amsterdam opende haar deuren in 2020. De oprichters merkte op dat er een groeiende wens was, met name onder Gen Z en millennials, om musea te bezoeken die meer bieden dan alleen observatie. Ze zijn steeds meer op zoek naar een interactieve ervaring. Dit leidde tot een social media experience.

The Upside Down Amsterdam bestaat uit meer dan 25 unieke kamers en decors, die allen aan één van de volgende drie pijlers moeten voldoen: upside down of 90 graden, extreem fotogeniek, of met een optische illusie. Op deze manier worden bezoekers zelf kunstenaars, waarbij ze hun creativiteit stimuleren met talloze opties om hun foto’s leuk en boeiend te maken. En dat niet alleen. We streven ernaar om naast het schieten van de tofste foto’s ook een boodschap over te brengen aan de bezoekers.

Daarom draait het in onze locatie om het thema ‘The New Dutch’, dat verder gaat dan clichés zoals kaas of klompen. In plaats daarvan laat The Upside Down Nederland zien als het land van bekende DJ’s, inclusiviteit, leven onder zeeniveau, en beroemde kunstenaars zoals Mondriaan en Rietveld.”

Het verhaal van museum The Upside Down Amsterdam

Wie zijn de creatieve bedenkers van ‘The Upside Down Amsterdam?

“De initiatiefnemer en bedenker is Hans Plesman, die vervolgens het concept samen heeft uitgewerkt met Trapped in Suburbia. Dit is een creatief bureau, gespecialiseerd in experience design. Cuby Gerards en Karin Langeveld staan bij dit bureau aan het roer en hebben samen met Hans gewerkt aan alle designs die terug te vinden zijn in The Upside Down.”

Waar kunnen bezoekers ‘The Upside Down Amsterdam’ vinden?

“The Upside Down Amsterdam zit tegenover de RAI. Eenvoudig te bereiken met de Noord/Zuidlijn of met de tram, die beiden voor de deur stoppen. Vanaf het centrum is dit dus ideaal, omdat je binnen 6 minuten vanaf de Dam voor de deur van The Upside Down staat.

The Upside Down is geen pop up experience en blijft dus gewoon bestaan. We zijn elke dag van de week geopend, van 9.30 tot 19.00 uur en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 20.00 uur.”

Het verhaal van museum The Upside Down Amsterdam

Is het voor jong en oud leuk om ‘The Upside Down Amsterdam’ te bezoeken?

“The Upside Down Amsterdam is goed aangeslagen onder de Gen Z’s en Millenials. Maar we hebben gemerkt dat dit niet de enige doelgroep is die het leuk vindt om ons te bezoeken. We zien ook veel opa’s en oma’s met kleinkinderen, ouders met kinderen en groepen vrienden boven de 45 jaar. Eigenlijk is het dus voor iedereen, jong en oud, die zich wil onderdompelen in een kleurrijke, nieuwe wereld.”

Worden er bij ‘The Upside Down Amsterdam’ ook andere evenementen georganiseerd?

“Naast onze reguliere bezoekers hebben we gemerkt dat The Upside Down zich uitstekend leent voor het organiseren van diverse evenementen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsfeesten, borrels of productlanceringen. De ruimte is van nature al op en top aangekleed in kleurrijke thema’s, waardoor het een unieke sfeer creëert voor elk evenement. Daarnaast beschikken we over een eigen café en ruimte waar catering mogelijk is, en zijn er talloze mogelijkheden voor branding en personalisatie om een bedrijf zichtbaar te maken door de hele experience.”

Het verhaal van museum The Upside Down Amsterdam

Wat is de relatie van ‘The Upside Down Amsterdam’ met Stichting Het Vergeten kind?

“Toen The Upside Down werd opgericht is er een samenwerking aangegaan met Stichting Het Vergeten Kind, waarbij zij kosteloos een eigen kamer in onze experience kregen. Met deze kamer willen we ervoor zorgen dat dit goede doel meer onder de aandacht komt onder verschillende leeftijdsgroepen.”

Is er ook een mogelijkheid voor een gezellig hapje en een drankje?

“Jazeker! The Upside Down beschikt over een eigen café waar het menu bestaat uit lekkere, kleurrijke hapjes en drankjes. Van freakshakes tot cocktails en van nacho’s tot burgers.

Het verhaal van museum The Upside Down Amsterdam

Op vrijdag en zaterdag is het bijvoorbeeld ook mogelijk om cocktail tickets te kopen. Dit is een combi ticket waarbij je voor een gereduceerd tarief een toegangskaartje hebt voor de experience en na afloop een cocktail kunt drinken in het café, waar die dagen een DJ draait”.

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam