Het verhaal van het Muziek Educatie Centrum
Foto via Muziek Educatie Centrum

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Martin Govers van Muziek Educatie Centrum.

Wilt u het Muziek Educatie Centrum (MEC) eens introduceren?

“Het MEC is een particuliere muziekschool dat midden in de jaren ‘90 door een klein groepje van ongeveer zeven docenten is opgericht. Bij de oprichting was het MEC een maatschap met twee aansprakelijke leden. In 2002 is mij, Martin Govers, gevraagd om het MEC over te nemen. Vanaf dat moment is het MEC een eenmanszaak, waar docenten als zzp’er werkzaam zijn als muziekdocent.

Zelf speel ik gitaar maar geef geen les op het MEC. Ik verzorg bij het MEC diverse taken zoals de aan/afmeldingen, website, database, reclame, mail, schoonmaak, reparaties en de aanstelling van nieuwe docenten.

We geven muziekles aan kinderen vanaf 5 jaar, tieners, volwassenen, oma’s en opa’s. Of ze beginner zijn of al ervaring hebben op een instrument, iedereen is welkom.

Kinderen hebben vaak de voorkeur voor instrumenten als piano, gitaar, drums, zang, viool en blokfluit. Ook volwassenen hebben de voorkeur voor deze instrumenten met uitzondering van de blokfluit. De meeste van onze leerlingen die blokfluit spelen zijn kinderen in de leeftijdsgroep van 5 t/m 14 jaar.

Voor onze leerlingen worden voor de kerst en voor de zomervakantie uitvoeringsdagen georganiseerd, deze kunnen door ouders en familie bezocht worden.”

Kunt u iets over de locatie van het MEC vertellen?

“In 2002 was het MEC nog gevestigd op het voormalige Oosterspoorplein. Omdat het terrein vervuild was zijn wij toen met de Melody Line (oefenruimte centrum) meeverhuisd naar de Willem Fenengastraat bij de Spaklerweg. Dit lag toch wel een beetje aan de buitenkant van Oost, dus de wens was om terug te verhuizen naar centraal Oost.

In 2006 stond bij het Muiderpoortstation bedrijfsruimte te huur. Na onderhandelingen met de NS en zeven maanden verbouwen, zijn we in augustus 2007 gestart met lesgeven op de locatie Oosterspoorplein 1 bij het Muiderpoortstation. Dit is een super locatie, heel centraal en goed bereikbaar met de trein, bus en tram. We hebben veel leerlingen uit Oost, Centrum, Diemen.”

Het verhaal van het Muziek Educatie Centrum
Foto via Muziek Educatie Centrum

Wie zijn de docenten van MEC?

“Bij het MEC hebben we gemiddeld 27 docenten. Het grootste deel van de docenten zijn afgestudeerd aan het conservatorium, de rest zijn nog studerend aan het conservatorium. Sommige docenten geven nog les op een andere muziekschool of geven privé muziekles. Andere docenten hebben naast het lesgeven ook een andere baan.”

Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam (JFSCA)

“Het JFSCA betaalt de contributie/lesgeld voor kinderen & jongeren van 1 t/m 17 jaar uit gezinnen waar te weinig geld is om lid te worden van een club of vereniging. De kinderen moeten wel eerst bij de gemeente Amsterdam een stadspas aanvragen. Gemiddeld heeft het MEC zo’n 30 tot 40 leerlingen in een lesseizoen die een beroep doen op het JFSCA.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Ik ben nu sinds 21 jaar eigenaar van het MEC. Mijn werk als zakelijk leider bevalt nog steeds prima en de diversiteit aan kinderen, tieners en volwassenen die binnenkomen voor les blijft leuk”, laat Martin Govers ten slotte weten.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam