Het verhaal van Galerie kunstRUIM

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar culturele verhalen in Amsterdam. In dat kader mag een verhaal over Galerie kunstRUIM zeker niet ontbreken. We stelden een aantal vragen aan Sandrina & Harm, coördinatoren van kunstRUIM.

Wilt u ‘Galerie kunstRUIM’ introduceren?

“Galerie kunstRUIM is een initiatief van kunstRUIM. De galerie is te vinden in de Jodenbreestraat 25 en heeft de ingang aan de Valkenburgerstraat. In het pand, waar voorheen de gemeente Amsterdam heeft gezeten, is de benedenverdieping omgedoopt tot een galerie; met naast de expositieruimte een werkruimte.

Met Galerie kunstRUIM wil kunstRUIM de kunst en kunstenaars uit Amsterdam beter zichtbaar maken en daarnaast buurtbewoners en bezoekers de gelegenheid geven om kunst te beleven en ervaren. Dat gebeurt door 2- tot 3-wekelijkse exposities en daarnaast, vanaf 2024, door middel van onder andere workshops, thema-activiteiten en meet the artists.

Zo kan iedereen zowel buurtbewoner als de spontane bezoeker laagdrempelig kennis maken met kunst en de kunstenaars. Zo ontstaan er culturele buurt ontmoetingen onder het motto: Kunst in de Buurt!

Een bezoek aan onze Galerie kunstRUIM is gratis en voor iedereen toegankelijk op woensdag t/m zondag van 12-17 uur.”

Het verhaal van Galerie kunstRUIM

Wie is de organisatie achter ‘Galerie kunstRUIM’?

“Initiatiefnemer van Galerie kunstRUIM is kunstRUIM (officieel: Stichting kunstRUIM).

KunstRUIM is hét (digitale) kunstknooppunt voor beeldende kunst in Amsterdam en een platform vóór en dóór kunstenaars. KunstRUIM verbindt kunstenaars met elkaar en verbindt Amsterdamse kunst met kunstliefhebbers en mensen die minder vaak of nooit met kunst in aanraking (kunnen) komen.

Lokale professionele beeldende kunst moet via kunstRUIM beschikbaar zijn voor Amsterdam, de Amsterdammers en de bezoekers van Amsterdam.

Dat doet kunstRUIM door het organiseren van evenementen, onze website & sociale media en onze galerie. Zo bieden we lokale beeldend kunstenaars een podium en ondersteunen we hen bij hun verdere ontwikkeling als kunstenaar en ondernemer.”

Het verhaal van Galerie kunstRUIM

Wilt u het evenement KNST KRCHT op 18 & 19 november 2023 toelichten?

“Ons evenement KNST KRCHT vindt plaats op 18 & 19 november 2023. Kunstliefhebbers kunnen genieten van lokale kunst van 48 beeldend kunstenaars uit de Plantage, de Weesperbuurt en Kadijken. Tijdens dit 1e lustrumevenement van kunstRUIM zijn er veel kunstdisciplines te zien: schilder- en tekenkunst, fotografie, keramiek, sieraden, mixed media, beeldhouwwerk en nog heel veel meer! Kom langs en ervaar de kracht van kunst tijdens het weekend van 18 & 19 november op de 3 deelnemende locaties. Per locatie is het werk van 14 tot 18 kunstenaars te zien. Laat je verrassen en verwonderen door het moois dat Amsterdamse kunstenaars creëren!

Waar? Er zijn 3 locaties voor dit fantastische kunstevenement. kunstRUIM werkt hiervoor samen met:

  • Hotel Hyatt Regency Amsterdam, Sarphatistraat 104
  • Dokzaal in de Plantage Doklaan 8-10 (bij Artis)
  • Galerie kunstRUIM aan de Jodenbreestraat 25 (ingang Valkenburgerstraat)

Er zijn rondleidingen op elke locatie (op zondag om 11 uur) en workshops voor de bezoekers om zelf kunst te maken. Deze workshops, boetseren op zaterdag en portrettekenen op zondag, zijn beide in de Dokzaal. Ook is er een speciale kunstroute tussen de verschillende locaties en is er kunst te koop voor iedere portemonnee in de kunstwinkel in Galerie kunstRUIM.

Meer info over ons evenement, onze deelnemers en het programma is te vinden via deze link.”

kunstRUIM

 

Wat is de achtergrond van de expositie ‘KNST KRCHT’ en waar en wanneer is deze te zien?

“Kunst trekt de aandacht, prikkelt, maakt nieuwsgierig, biedt troost, is goed voor je geestelijke gezondheid en kan je in vervoering brengen. Kunst zet ons aan het denken over onszelf en de samenleving. Kunst geeft kracht om mensen en groepen te verbinden. Dat is waar kunstRUIM voor staat en waar dit evenement over gaat! Met dit evenement willen we kunst, kunstenaars en bezoekers verbinden. Kunst moet laagdrempelig toegankelijk zijn voor iedereen. Buurtbewoners moeten kennis kunnen maken met kunst en kunstenaars uit de buurt. Dat doen we met KNST KRCHT.”

Wie zijn de kunstenaars die bij kunstRUIM zijn aangesloten en hoe kan men zich aanmelden?

“KunstRUIM is een platform vóór en dóór Amsterdamse professioneel beeldend kunstenaars. Inmiddels zijn er 145 kunstenaars bij kunstRUIM aangesloten. Zij wonen en/of werken allemaal in Amsterdam en zijn professioneel met hun werk bezig.

Kunstenaars kunnen zich aanmelden via de website van kunstRUIM. Op deze pagina is tevens alle informatie terug te vinden waar kunstenaars aan moeten voldoen en welke criteria kunstRUIM hanteert voor deelname. Aanmeldingen worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie op de gestelde criteria.”

Wilt u zelf nog iets toevoegen?

“KunstRUIM heeft een ideëel karakter. Dat wil zeggen: wij vragen geen commissie aan kunstenaars. Wij faciliteren het werk van kunstenaars en indien een kunstenaar via een evenement of via de galerie werk verkoopt, gaat dit rechtstreeks tussen kunstenaar en koper.

Voor het deelnemen aan kunstRUIM én onze evenementen geldt dat de deelnemer bereid moet zijn om een actieve bijdrage te leveren volgens het principe vóór en dóór kunstenaars. Dit betekent dat kunstenaars zelfstandig en/of in samenwerking met anderen activiteiten ten behoeve van het evenement uitvoeren, bijvoorbeeld op het gebied van publiciteit, sponsorwerving, hand- en spandiensten in de organisatie, etc.”

Neem voor meer informatie een kijkje op www.kunstruim.amsterdam.

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam