foto Paulien Barbas

Vanaf 8 september zal kunstwerk In Fis deel zijn van Muziekgebouw aan ’t IJ. Dit werk van kunstenaar Paulien Barbas bevindt zich in de publieksruimtes van het gebouw. Door kleine elementen in en om het gebouw te veranderen en te benadrukken, worden geluiden hoorbaar waar we in het dagelijks leven zonder nadenken aan voorbijgaan. Zoals de loopbrug, waarvan de eigen trilling hoorbaar is gemaakt. Of de grote trap in de Entreehal, waarvan de treden tot klinken komen op een manier die doet denken aan een marimba. De gemene deler van alle ingrepen is dat de tonen passen in de muziektoonladder Fis.

Op verzoek van het Muziekgebouw is In Fis, het Muziekgebouw als instrument bedacht en gerealiseerd door Paulien Barbas. Daarbij kreeg ze de hulp van een architect, instrumentbouwers, metaal- en houtbewerkers en geluidstechnici. In Fis laat het gebouw klinken op vijf plekken, verspreid over de publieke ruimtes van het Muziekgebouw: de loopbrug over de Zouthaven, de draaideur van het Atrium, de trappen en de trapleuning in de Entreehal en drie snaren op Foyerdeck 3. Samen vormen de interventies een eigen verhaal. Het verhaal van de geluiden die er altijd al zijn. Voorheen onhoorbaar, maar nu steeds duidelijker te onderscheiden.

Feestelijke opening In Fis

Op donderdag 8 september 2022 is de feestelijke opening van In Fis om 17.30 uur in het Atrium van het Muziekgebouw. Aansluitend vindt in de Grote Zaal het concert Het kompas van Kagel door Asko|Schönberg plaats, de opening van de Donderdagavondserie 22-23 van het Muziekgebouw. Het werk is vanaf 9 september dagelijks toegankelijk voor alle bezoekers van het Muziekgebouw.

Paulien Barbas over de achtergrond van In Fis:

“Omgevingsgeluid kan je overspoelen, maar geluid van een directe bron, zoals een voetstap, kan juist verhelderend en intiem zijn. De grote publieksruimte van het Muziekgebouw is opgebouwd uit ruwe materialen. Het geluid van langsrijdende treinen, kletterende regen en voetstappen op de trap heeft daar de neiging op te gaan in ruis. Het kunstwerk In Fis creëert een andere beleving van deze ruimte. De ervaring van ritme en klank. Een ervaring waarin de ruis zich ontrafelt, waardoor de ruimte met en door jou tot leven komt.”

Algemeen en artistiek directeur van het Muziekgebouw Maarten van Boven:

“Vanaf de allereerste verkennende schetsen van haar geluidskunstwerk heeft Paulien Barbas indruk op ons gemaakt door de subtiliteit en oorspronkelijkheid van haar ideeën. De bijzondere wijze waarop zij klank, ruimte en materialen met elkaar verbindt, nodigt mensen uit om het Muziekgebouw op een andere manier te beluisteren en te verkennen. Deze frisse aandacht is een waardevol goed in de dagelijkse routine en hectiek. Op een voor iedereen toegankelijke manier nodigt zij bezoekers uit om de ruimte te verkennen en opnieuw te ontdekken; als ware het een instrument en op een manier die bij het Muziekgebouw past: met een avontuurlijke programmering voor een even aandachtig als nieuwsgierig publiek.”

Over Paulien Barbas

Paulien Barbas (1981) is beeldend kunstenaar. Haar werk maakt deel uit van diverse kunstcollecties, waaronder Les Abattoirs, museum voor moderne en hedendaagse kunst in Toulouse (FR) en Korea Cermic Foundation (KR). In 2017 won ze de zilveren prijs op de Korean International Ceramic Biennale met een geluidswerk. Paulien Barbas exposeert internationaal en ontving kunstopdrachten van verschillende culturele instellingen zoals Bauhaus Foundation Dessau. Ze studeerde aan de Rietveld Academie en is alumnus van de Rijksakademie.

In Fis is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en Prins Bernhard Cultuurfonds. Meer informatie: www.muziekgebouw.nl/infis