GRATIS NAAR HET FASHION FOR GOOD MUSEUM MET DE MUSEUMKAART
Foto credits: Fashion for Good Museum

Vanaf 5 juni mogen museumkaarthouders gratis het Fashion for Good Museum bezoeken en dat is goed nieuws nu alle musea hun deuren weer fysiek mogen openen! Na de registratie bij het Museumregister eind vorig jaar, is nu ook de inschrijving bij de Museumvereniging voltooid. Dankzij deze belangrijke stap kan het museum een nog groter publiek bereiken om haar te helpen duurzame mode te omarmen.

WAT KUN JE ONTDEKKEN IN HET FASHION FOR GOOD MUSEUM?

Het Fashion for Good museum leert zijn bezoekers over de rol die mode en kleding nu speelt en vroeger speelde in onze cultuur en maatschappij en draagt zo bij aan de veranderingen die de wereld momenteel nodig heeft. Het museum vertelt de verhalen achter de kleren die je draagt en hoe je met de keuzes voor die kleren een positieve impact kan hebben.

“Kleding is een communicatiemiddel om je identiteit te laten zien aan de buitenwereld en is daarom van cruciaal belang in onze cultuur. Door de bezoeker mee te nemen in het verleden, het heden en de toekomst van mode brengt het museum hen bewust in contact met dit cultureel erfgoed dat zij dagelijks al bij zich dragen” – Gwen Boon, Museum Manager Fashion for Good.

Als museum zien wij het belang van het conserveren van de continue transitie die mode doormaakt, maar alleen conserveren is niet genoeg. Met klimaatverandering als groeiend mondiaal probleem ziet Fashion for Good het als haar taak bezoekers niet alleen bewust te maken, maar ook in staat te stellen om zelf bij te dragen. Het museum leert hen over de persoonlijke veranderingen die je vandaag nog kan maken. Met het oog op de toekomst kijkt het museum samen met de bezoeker naar welke veranderingen de meeste positieve impact zullen hebben op mens en milieu.

Daarbij organiseert Fashion for Good vele publieksactiviteiten in het museum waarin creativiteit, ambacht en innovatie samenkomen. Denk bijvoorbeeld aan workshops waarin bezoekers kunnen leren om hun kleding zelf te repareren, of waarin ze les krijgen over eeuwenoude, duurzame kleurstoffen. Ook worden er regelmatig presentaties gegeven door duurzame kledingmerken en modeontwerpers en worden er bijvoorbeeld clothing swaps georganiseerd.

NU TE ZIEN: GROW

Fashion for Good’s huidige tentoonstelling ‘GROW’ gaat over de duurzame toekomst van modematerialen. Conventionele materialen komen met veel uitdagingen zoals overmatig gebruik van water, milieuvervuiling, gebrek aan een transparante waardeketen en ga zo maar door. Nieuwe duurzame biomaterialen zijn hard nodig en gelukkig zijn er veel innovaties in ontwikkeling. Zoals stof gemaakt van fruitschillen, paddenstoelen-‘leer’, spinnenzijde, verf gemaakt door bacteriën en algen. De tentoonstelling GROW verkent deze nieuwe, natuurlijke materialen en toont de meest veelbelovende innovaties voor een duurzame toekomst voor de mode-industrie.

Het Fashion for Good Museum is dagelijks geopend – behalve op de dinsdag. Voor meer informatie over openingstijden en kaartjes: www.fashionforgood.com/museum