Frascati’s zakelijk directeur Jola Klarenbeek draagt stokje over aan nieuwe generatie
Frascati: Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Na vijftien jaar dienstverband neemt zakelijk directeur Jola Klarenbeek eind dit jaar afscheid van theater en productiehuis Frascati in Amsterdam.

Vanaf de fusie tussen Gasthuis en Frascati, januari 2008, was Klarenbeek samen met artistiek directeur Mark Timmer verantwoordelijk voor de koers van het nieuwe Frascati. Samen maakten ze het een theater van de stad – zowel binnen als buiten de ring – en vochten ze voor de positie van het grootstedelijk productiehuis Frascati Producties. Ze loodsten Frascati door woelige wateren toen het productiehuis tot tweemaal toe in – en daarna weer uit – de BIS werd gezet.

Klarenbeeks voorliefde voor documentaire (ze was in de eerste zeventien jaar medevormgever van IDFA) kon ze goed kwijt in de stevige maatschappelijk betrokken programmering en het werk van de geëngageerde makers van het huis. Ze drukte haar stempel onder andere op de huidige open, respectvolle bedrijfscultuur; op een facelift voor en de verduurzaming van de Frascati-gebouwen en als voorzitter van de BIZ Nes op de herinrichting van deze unieke theaterstraat. Ook was ze betrokken bij meerdere beleidsmatige initiatieven voor de sector als geheel, zoals de Podiumpas, waarmee al in de pilot bleek dat bezoekers vaker naar het theater gaan en daarbij avontuurlijkere keuzes te maken.

Klarenbeek: “Na vijftien jaar voor het mooiste podium & productiehuis gewerkt te hebben neem ik eind december afscheid. Deze beslissing heb ik niet licht genomen en stemt me ook best droevig, want dit is mijn theaterhuis. Echter, het is na vijftien jaar een mooi moment om het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie. En dit is het moment waarop het kan; Frascati heeft mij niet meer nodig, het huis is zó solide dat zelfs een BIS-weigering geen blijvend letsel veroorzaakt. Het is tijd voor een kersverse zakelijk directeur, die wederom met lef en indien nodig tegen de stroom in mede richting geeft aan dit betekenisvolle en relevante theaterhuis.”

In december neemt Klarenbeek afscheid van haar ‘tweede huis’ in de Nes. In januari 2023 zal zij opgevolgd worden, de vacature voor zakelijk directeur wordt spoedig naar buiten gebracht.