Feestelijke onthulling BeeTotems for RefuBees in Amsterdam West
Kunstenaar Hans Kalliwoda tijdens de onthulling van de eerste BeeTotem for Refubees. Palmgracht, Amsterdam - juni 2020

Op 3 juni wordt een nieuwe BIJENTOTEM in Amsterdam geplaatst, een uniek kunstwerk in de openbare ruimte van de stad – onderhouden door buurtbewoners zelf. Het kunstproject creëert midden in de stad een leefomgeving voor de uitstervende wilde bij. Bijentotems voorkomen zo bijensterfte en brengen deze problematiek onder de aandacht van stedelingen. Het maakt hen op een creatieve manier bewust van ons ecosysteem, en nodigt hen uit om samen hiervoor verantwoordelijkheid te nemen. Door samen een BeeTotem te onderhouden wordt de buurt groener en socialer.

BeeTotems zijn 3-D-geprinte verticale tuinen, bedacht en uitgevoerd door kunstenaar Hans Kalliwoda. Ze bestaan uit geheel gerecycled en veilig materiaal en kunnen in wijken en straten van de stad geplaatst worden. De Totem is gevuld met verschillende bloemen en planten waar de wilde bij van leeft. Buurtbewoners onderhouden samen deze circulaire en levende straatobjecten. Zo vormt de BeeTotem een groene ontmoetingsplaats in de stad, een educatief (kunst)object, én een ideale leefomgeving voor de wilde bij.

Nieuwe plaatsing
De eerste Totem is vorig jaar in Amsterdam geplaatst en dit jaar worden nog twee Totems in deze stad onthult. De eerste Totem van 2021 wordt op donderdag 3 juni (16.00 tot 18.00 uur) geplaatst op de Filips van Almondestraat in Amsterdam West. Koos Biesmeijer, wetenschappelijke directeur van Naturalis, zal hier meer vertellen over het belang van bestuivers in onze samenleving. Ook treedt actrice en poppenspeler Eva van Heijningen op en spreekt stadsecoloog Luc Sour namens Stadsdeel West tijdens de onthulling. Wilt u over het project schrijven en geaccrediteerd worden om samen met de buurt bij deze plaatsing aanwezig zijn? Stuur een mailtje naar [email protected] om aan te melden.

Waarom BeeTotems?
BeeTotems verspreiden cruciale en noodzakelijke kennis over biodiversiteit, het belang van bestuivers, de knelpunten in onze voedselvoorziening, en over circulariteit en duurzaamheid. De Totem betrekt stedelingen bij de vergroening van hun stad en geeft ze een actieve rol in natuur- en milieubeheer. En dat in de openbare ruimte, de dagelijkse leefomgeving van stadbewoners. Want juist daar kan het verschil worden gemaakt.

Ook andere steden kunnen zich aanmelden en zo op kunstzinnige en sociale manier vergroening in de hand werken. Hoe meer steden zich aansluiten, hoe groter de kans dat de status van ons ecosysteem actueel blijft. Een netwerk van BeeTotems, door de steden in heel het land, lost het probleem van bijensterfte op. Niet het platteland, maar de openbare ruimte van de stad wordt de broedplaats van biodiversiteit. Zo creëren we de ideale leefomgeving voor zowel mens als bij!

Organisatie achter het project
Het project BeeTotems for RefuBees is onderdeel van BeeCare Amsterdam. Het wordt geproduceerd door de stichting Blindpainters, een kunststichting opgericht in 1994 die transcendente projecten in een hedendaagse kunstcontext produceert, in samenwerking met Artifex, de creatieve en daadkrachtige verbinder van organisaties en mensen met kunst en cultuur als middel.