De Managers gaat op tour door Nederland en België
Foto credits: © Bas de Brouwer

Naast de Frascati-producties JEZEBEL van Cherish Menzo en Oorlog en Vrede van Florian Myjer & Kim Karssen (selectie Nederlands Theater Festival) is ook vanaf 17 september De Managers van performancecollectief La Isla Bonita weer te zien. De theatertour van De Managers stond oorspronkelijk gepland in april 2020, maar kon vanwege de COVID-19 maatregelen niet doorgaan. De voorstelling opende vorig jaar het Over het IJ Festival en start nu haar tour bij Frascati in de Nes in Amsterdam.

Over de voorstelling De Managers

Hoe spreken we met elkaar anno 2020? Performancecollectief La Isla Bonita gaat met elkaar om de tafel. In een wereld van maatpakken, flip-overs, stokpaardjes, powerpoints en flesjes Spa vergaderen vijf witte managers op een gehuurde locatie. Hoe moet het verder met de wereld, de mensheid, de zaak, dit team, de productpresentatie van volgende week dinsdag?

Is de man, pardon de mens, in staat aan een vergadertafel tot zinvolle oplossingen te komen? In een wereld beheerst door guerrilla-tactieken, manipulatie, fallocentrisme en mansplaining komt La Isla Bonita met een steigerend weerwoord. Een even hilarische als schrijnende voorstelling over macht en al haar rituelen.

Over La Isla Bonita

Het werk van La Isla Bonita is sterk beeldend, associatief, maatschappijkritisch maar eveneens toegankelijk en brutaal, met een grote dosis humor. De leden studeerden in 2015 gezamenlijk af aan de opleiding Theatraal Performen van de Toneelacademie Maastricht met La Isla Bonita. Vervolgens maakten zij Dogs of War (Parade, 2016) en La Lucha Libre (2017). Deze worstelshow kaartte op aanstekelijke manier allerlei clichés aan over vrouwen, mannen en seks. December 2018 presenteerden zij Atlantis (Frascati Producties, 2018), waarin vijf hydrofeministische zeemeerminnen met een forse vin de (onderwater)wereld bloot leggen. De Managers is hun nieuwste voorstelling.

Frascati Producties: Begeleiding jonge theatermakers

Frascati is een belangwekkend podium, maar met haar Frascati Producties ook het grootste (inter)nationaal opererende productiehuis van Nederland. Frascati Producties begeleidt veelal jonge theatermakers uit binnen- en buitenland in de eerste jaren van hun professionele bestaan. Frascati-makers zijn niet onder een noemer te vangen: ze werken in diverse disciplines, zoeken de verbinding tussen kunst en samenleving, zijn volstrekt eigenzinnig en bestormen de toekomst. Het werk vindt zijn oorsprong in de snel veranderende grootstedelijke omgeving en is vaak geëngageerd ‘documentair’. Van teksttoneel tot performances, dans en mime. Van grote zaal tot locatieprojecten en kleiner gemonteerde solo’s.

Onlangs bracht de Raad voor Cultuur een positief advies uit over Frascati Producties. Dit was in lijn met de eveneens lovende beoordeling die Frascati kreeg van de Amsterdamse Kunstraad. Desondanks besloot de Raad voor Cultuur om Frascati Producties geen subsidie toe te kennen. Een keuze met verstrekkende gevolgen voor het Nederlandse theaterlandschap en de komende generatie jonge makers.

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam