In de Dominicuskerk aan de Spuistraat in Amsterdam vindt zaterdag 17 oktober een bijzonder concert plaats. Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit op deze gezellige muzikale avond en stelde een aantal vragen aan de organisatie.

Kunnen jullie iets meer vertellen over de concerten die gaan plaatsvinden?

“Net voordat Corona kwam, waren wij begonnen met het opnemen van een eeuwenoude Sanskriet tekst, de Gayatri Mantra: deze tekst staat dicht bij ons hart, en vanwege de mooie samenwerking, persoonlijk en muzikaal, kwamen we op het idee om er een volledig programma over Verstilling van te maken, met als thema mystieke muziek en liederen uit India en het Westen. Zeker aangezien bij onszelf een soort innerlijke verstilling kwam tijdens de lockdown. Dit gevoel delen we graag met ons publiek via de muziek en tekst die we brengen met ‘De Verstilling.’

Wie zijn De Verstilling?

“De Verstilling is een trio bestaande uit mezzosopraan Judith van den Dool, die al sinds 15 jaar haar klassieke Westerse zang combineert met reizen naar en optredens in het spirituele India, Tabla speler Heiko Dijker, die zich al meer dan 20 jaar verdiept in klassieke Indiase muziek, en veelal over de hele wereld optreedt, en violiste Lenneke van Staalen, die met haar lyrische spel van de klassieke Indiase muziek mensen weet te ontroeren.”

Waarom is er gekozen voor de Dominicuskerk Amsterdam?

“De Dominicuskerk is een prachtig verborgen kerk in hartje Amsterdam, die voor veel mensen een onbekende plek is: naast de betoverende sfeer van inrichting en ruimte, is de klank prachtig, juist voor dit soort mystieke muziek. En met de huidige richtlijnen wordt het een prachtig intiem concert voor het publiek!”

Wat heeft klassieke Indiase en Westerse muziek wat andere muziek niet heeft?

“In de klassieke traditie van India is er een enorme verfijning en verdieping: de muziek wordt van meester op leerling overgedragen via een jarenlang proces, waarbij niet alleen de muziek wordt overgedragen, maar ook de hele belevingswereld die daarbij hoort. Uiteindelijk gaat het er bij klassieke Indiase muziek om dat je jezelf echt uitdrukt in het moment, vanuit je eigen wezen, en je eigen creativiteit. Hoe meer je geleerd hebt, en hoe meer geoefend, hoe genuanceerder en integerder je je eigen muzikale verhaal kan vertellen, vanuit de prachtige klankwereld van de Indiase muziek.

De Westerse klassieke muziektraditie draagt muziek voort uit vele eeuwen. Noten op papier, en telkens weer een nieuwe musicus in de tijd van nu, die hier zijn eigen uitdrukking aan geeft en ziel in legt. De creatie van de componist van honderden jaren geleden, het wezen van die oude tijd, de mystieke en innerlijke beleving, in een symbiose met de mens van nu. Dat is een stille verbintenis waar veel musici niet over kunnen praten, omdat het iets intuïtiefs is en niet onder woorden te brengen. De kerkmuziek van vroeger is, net als de prachtige kathedralen en andere beeldende kunst van toen, een geschenk voor ons om ons via klanken en harmonie, sereniteit, verfijning, rust en concentratie, op het Goddelijke te richten en hiermee ons te verbinden en in op te gaan.”

Hoe werkt het als er publiek wil komen kijken?

“Mensen kunnen boeken via www.soundsofstillness.com. We zullen 2 keer optreden met het in acht nemen van de 30 gasten per concert, eerst om 19:00 uur, daarna om 20:45 uur. Er is ruim voldoende afstand om te zitten op minstens 1,5 meter. Er zullen bij binnenkomst begeleiders zijn die mensen ontvangen en hun plaats zullen wijzen. Geheel veilig dus, en met zoveel ruimte voelt het als een fijn intiem privé concert.”

Hoe zijn de eerdere concerten verlopen?

“Het mooist als artiest vind ik, als er na afloop van de concerten ten minste één iemand komt, die verteld oprecht diep geraakt te zijn door onze muziek: dat is bij elk concert tot nu toe geweest, en meer dan één persoon. We hebben een gevarieerd programma, met instrumentale muziek om bij weg te dromen, en prachtige liederen zoals van Hildegard von Bingen, een mystica uit de 13e eeuw, die de mystiek tijdloos maken om heerlijk vrij te ervaren in een prachtlocatie, om even in het hier en nu te verdwijnen.”

Nog iets toe te voegen?

“Het Cultuurfonds kwam met een speciale Corona subsidie, die ons project steunde, waar we zeer dankbaar voor zijn”, laat de organisatie van De Verstilling ten slotte enthousiast vooruitkijkend naar 17 oktober weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl

 

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam