Carré start samenwerking met Amsterdams kunstenaarsduo DRIFT
Afbeelding via DRIFT en Carré

Op 17 juni opent Carré vier dagen lang de deuren voor een unieke samenwerking met Amsterdams kunstenaarsduo DRIFT. Het theater zal decor zijn voor een bijzondere ontdekkingstocht, waar bezoekers in kleine groepen diverse kunstwerken en work in progress van de kunstenaars kunnen beleven. Samen met De Nederlandse Reisopera onderzoeken DRIFT en Carré de synergie in theater en beeldende kunst. De kaartverkoop is per direct gestart op carre.nl.

“Carré brengt makers samen, binnen de podiumkunsten maar ook vanuit andere kunstdisciplines. Cultuur in de volle breedte geeft je ruimte, in je hoofd en hart. Hoe mooi is het om de ruimtes in ons pand letterlijk open te stellen voor deze inspirerende samenwerking van makers.”

Madeleine van der Zwaan, directeur Koninklijk Theater Carré

DRIFT in Carré
DRIFT en Carré ontmoetten elkaar begin 2020 toen de Nederlandse Reisopera op twee uitverkochte avonden de opera L’Orfeo van Monteverdi in Carré bracht. Het kunstwerk EGO van DRIFT speelde een belangrijke dubbelrol in deze voorstelling, zowel die van acteur als van decor. Het Gesamtkunstwerk geïnitieerd door regisseur Monique Wagemakers bracht choreografie van Nanine Linning, kostuums van Marlou Breuls, een kinetische sculptuur van DRIFT, barokmuziek door Opera2Day, zangers en dansers op grenzeloze wijze bij elkaar. Deze nieuwe inzichten voor samenwerken smaakten naar meer en zo ontstond DRIFT in Carré.

“Door middel van samenwerking met innovatieve partners van buiten de podiumkunsten willen wij de kunstvorm opera vernieuwen en verrijken. De opera L’Orfeo was een productie die begin 2020 uitverkochte zalen trok en lovende kritieken kreeg. We zijn blij dat het schitterende kunstwerk EGO uit deze voorstelling straks voor een heel nieuw publiek te zien en te beleven is.”  

Bart van Meijl, interim-directeur Nederlandse Reisopera

De tour
In kleine groepen zullen bezoekers door publieke én backstage ruimtes van Carré de werken en visie van DRIFT ervaren. Niet alleen op het toneel van het majestueuze theater zal een groot bewegend sculptuur de hoofdrol spelen. Ook de backstage – normaal niet te betreden – ruimtes van Carré krijgen nieuwe functies als werk en expositieruimtes. Waar tevens de work in progress van het kunstwerk Fragile Future dat onlangs gepresenteerd werd door Hare Majesteit in Huis Ten Bosch te zien is. Voor deze tentoonstelling werkte DRIFT onder andere samen met harpiste Lavinia Meijer. Meijer zou in juni met legendes Iggy Pop en Philip Glass in Carré staan. Een optreden wat helaas door de coronamaatregelen nog niet door kon gaan.