Amsterdam Museum opent deuren niet in Hermitage vanwege oorlog in Oekraïne
De Hermitage

Het Amsterdam Museum heeft woensdag besloten de deuren van haar nieuwe tijdelijke onderkomen in de Hermitage Amsterdam tot nader order gesloten te houden. Dit betekent dat de opening op zaterdag 5 maart niet doorgaat.

Verschrikkelijke gevolgen

“De oorlog in Oekraïne heeft voor veel mensen verschrikkelijke gevolgen. Wij vinden een feestelijke opening dit weekend ongepast, zeker gezien de acties ter ondersteuning van Oekraïne in het hele land”, licht Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum, toe via een statement op de website.

Banden met Rusland

“Daarnaast zijn de banden van de Hermitage Amsterdam met Rusland onmiskenbaar aanwezig en voor ons te onduidelijk’, verklaart Kiers over het besluit. De Hermitage heeft onze ongerustheid daaromtrent niet weg kunnen nemen. Dat is voor ons ook aanleiding om de openstelling en opening van de Amsterdam Museum-vleugel in het Hermitage-gebouw op dit moment op te schorten”, aldus de directeur.

Betreurenswaardige situatie

Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum, vult aan: “Wij staan ​​volledig achter onze nieuwe collectie presentatie en de tijdelijke tentoonstellingen die gaan over dekolonisatie, ruimte maken voor anderen en het bevorderen van gelijkheid.”

Steun aan Oekraïne

“We hebben ook een ruimte ingericht waar bezoekers hun verhalen over Oekraïne en reacties op de oorlog kunnen delen, evenals andere conflicten over de hele wereld. Het is werkelijk betreurenswaardig dat de opening moet worden opgeschort. Het Amsterdam Museum benadrukt nadrukkelijk haar steun aan alle slachtoffers van deze oorlog.”