In de grachten van Amsterdam is donderdag het tiende Amsterdam Light Festival officieel en vol goede moed van start gegaan. Het lichtfestival met als thema ‘Celebrate Light’ toont de twintig beste werken van de afgelopen negen edities en duurt tot en met 23 januari 2022. Het culturele lichtkunstevent is in het afgelopen decennium met 270 kunstwerken, negen tentoonstellingen en ruim zes miljoen bezoekers uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende lichtkunstfestivals ter wereld.
Aangepaste festival tijden
Even was het nog spannend of het festival door zou kunnen gaan, nadat op de laatste Coronapersconferentie was besloten dat bijna alles om 17:00 uur moet stoppen. Na een uitvoerig overleg besloot het team achter ‘Amsterdam Light’ unaniem dat het voor mensen juist in deze lastige tijd goed is om te kunnen genieten van iets moois zoals het lichtkunstfestival. Wél zijn de festival tijden aangepast, waardoor het event officieel in de late middag en vroege ochtend te bezoeken is. Wel blijven de kunstwerken tot 22:00 uur licht geven.
Varen met de Amsterdam Light Familie
Terwijl we met Vrije Tijd Amsterdam al even aan boord zitten van een rondvaart, samen met een hecht deel van de ‘Amsterdam Light familie’, waarmee we langs één van de grootste en meest imponerende lichtkunstwerken van het event varen, laat festivaldirecteur Frédérique ter Brugge haar licht schijnen op het kunststuk dat we passeren, lichtkunst in het algemeen en het Amsterdam Light Festival.
“Waarom ik dit werk mooi vind is omdat de kunstenaar structuren en architecturen heeft gebruikt als uitgangspunt. Waarom ik dit zelf als één van mijn favorieten acht is dat er van een bestaande structuur, die iedereen kent, een kunstwerk is gemaakt door met licht te spelen. Dat is voor mij eigenlijk waar lichtkunst over gaat. Dat je op een andere manier naar je eigen omgeving gaat kijken. Als je kijkt naar deze structuur zoals die nu is gemaakt, is dat echt ongelofelijk. We hebben echt super veel opmerkingen gehad van bewoners met de vraag of de lichtkunst op de Mr. J.J. van der Veldebrug kan blijven. Het verrijkt volgens hen de stad. En dat vind ik het mooie van dit kunstwerk en de andere werken van het Amsterdam Light Festival.”
Nieuwe dingen en een dynamisch maakproces
“Er worden tijdens het Amsterdam Light Festival nieuwe dingen bedacht. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in het werk op de Magere Brug. De kunstenaar wil eigenlijk dat het er anders uit komt te zien. Dan wordt er een deconstructie gemaakt van de Magere Brug en gaan we met elkaar zitten en nadenken over hoe we dat dan gaan oplossen. Voor mij zit de interesse voor het Amsterdam Light Festival niet alleen in het eindproduct, maar ook in het maakproces. Een kunstwerk wordt niet zomaar even in elkaar gezet. Daar spelen allerlei kundige mensen zoals lichtdesigners, productie en creatieve mensen een rol in”, vertelt de directeur terwijl we op de achtergrond het magische lichtkunst op de Mr. J.J. van der Veldebrug nog kunnen zien.
Tijdens de bijzondere tocht komen er overigens nog meer kunstenaars aan het woord. Zij vertellen met passie nog meer verhalen die horen bij de favoriete werken van tien jaar Amsterdam Light Festival.
Audiotour en Snapchat
Bezoekers kunnen tijdens het evenement luisteren naar de Celebrate Light audiotour, waarin door betrokken kunstenaars dieper wordt ingegaan op verhalen van de speciale jubileumeditie.
De organisatie werkt dit jaar voor het eerst samen met Snapchat, dat ervoor heeft gezorgd dat vijf kunstwerken via augmented reality ook overdag te zien zijn. Na het scannen van een speciale code via de Snapchat-camera komen de werken tevoorschijn zoals je ze bij donker zou zien. Ideaal nu de tijden van het festival zijn aangepast naar overdag.
Varen en wandelen
De route langs de lichtwerken kun je zowel varend als wandelend beleven. Tickets voor de vaar- en wandelbelevingen zijn te bestellen via de website van het festival. Een absolute tip om eens te beleven!