Virtuele Movember Run Amsterdam: “Aanmelden is nog steeds mogelijk”

Deze maand vindt er weer een nieuwe editie van de Movember Run 2021 plaats. Vrije Tijd Amsterdam stelden een aantal vragen aan organisator Bertram Welink.

Kun je allereerst aangeven in welke vorm de Movember Run 2021 plaatsvindt?

“Na de virtuele editie van afgelopen jaar hadden we graag weer een fysieke editie in het Vondelpark georganiseerd, maar helaas kwamen we al snel tot de conclusie dat het te moeilijk zou worden om dat op een verantwoorde manier te doen. Dat was natuurlijk heel erg jammer, maar dat neemt niet weg dat de virtuele editie vorig jaar met 30.000 euro een groot succes was. Omdat geld ophalen voor Movember – en daarmee voor prostaat- en teelkbalkankeronderzoek en de mentale gezondheid van de man – het allerbelangrijkste doel is van de Movember Run Amsterdam, besloten we om daar nog minimaal een jaar mee door te gaan. Dat betekent dus ook dat hardlopers zich nog steeds kunnen aanmelden voor de virtuele Movember Run Amsterdam en geld kunnen inzamelen voor het goede doel. Dat geld gaat dan ook rechtstreeks naar de Stichting Movember.

Daarnaast hebben we deze maand een video interview opgenomen met een medewerker van 113 Zelfmoordpreventie, waarbij we het parcours van de Movember Run al lopend en pratend hebben afgelegd. We hopen dat voor het einde van deze maand live te kunnen zetten, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen inspireren om in beweging te komen voor de mentale gezondheid van de man. Niet alleen in november, maar het hele jaar door. Het moge duidelijk zijn dat dat, in 2021 met een wereldwijde pandemie, een belangrijk onderwerp blijft.”

Welk thema staat tijdens deze editie centraal?

“Dit jaar is het thema ‘Break Free’, wat aan de ene kant een ode is aan Freddie Mercury – de bekende besnorde zanger die op 24 november dertig jaar geleden is overleden – maar aan de andere kant ook iets zegt over de behoefte die we zelf voelen om weer samen met onze MoRunners te gaan hardlopen. We twijfelden nog even over het thema, omdat de doodsoorzaak van Freddie Mercury niet direct gerelateerd is aan de thema’s van Movember, maar hebben uiteindelijk doorgezet om op die manier aandacht te vragen voor de gezondheid van de man in de breedste zin van het woord.”

Zijn de mensen nog steeds enthousiast over de Movember Run? Hoe merk je dat?

“Mensen zijn nog zeker enthousiast over de Movember Run. Voorafgaand aan de Movember-maand kregen we al berichtjes van oud-deelnemers die zich afvroegen of ze zich konden inschrijven en ook op onze social media-kanalen zien we veel positieve reacties. Tenslotte zien we het enthousiasme natuurlijk ook terug in onze virtuele Movember Run, waar MoRunners samen nu al bijna 13.000 euro hebben opgehaald voor het goede doel.”

Wie zijn de organisatoren van het event?

“Hendrik Nuyens en ikzelf zijn de oprichters van de Movember Run Amsterdam, maar we doen dit zeker niet allemaal alleen. We hebben in de afgelopen jaren een bijzonder team om ons heen gebouwd, met twee ervaren marketeers en dit jaar een moedertaalspreker Engels, zodat we ons ook in de toekomst beter op de internationale deelnemers kunnen richten, want dat aandeel is al jaren zo’n 50%, mede door de grote expat community in Amsterdam en de internationale bekendheid van Movember.”

Wat zijn de drijfveren om het evenement te blijven organiseren?

“Laat ik voorop stellen dat het organiseren van een hardloopwedstrijd in het Vondelpark waarbij bijna iedereen verkleed komt, en enthousiast is om een positieve bijdrage te leveren aan de gezondheid van de man, het allerleukste is wat je kunt doen. We missen dat dus ook echt heel erg. Maar de steun die we de afgelopen jaren hebben gekregen en de verhalen die we horen van deelnemers geven ons ieder jaar weer energie. Die verhalen zijn soms erg zwaar. Denk aan mensen die hebben gestreden tegen prostaat- of teelbalkanker, of iemand in hun familie hebben die daaronder gebukt gaat, of mensen die na een zware depressie strijdden met de gedachte aan zelfdoding, of dat nog steeds doen. We doen dit dus voor de mannen die strijden of hebben gestreden voor hun gezondheid en voor de mensen die hen liefhebben.”

De Movember Run is momenteel in volle gang. Hoe gaat het tot nu toe?

“Het gaat zeer goed. De teller van de virtuele Movember Run Amsterdam staat al op 13.000 euro en we hebben nog even te gaan. We lopen dan nog iets achter op vorig jaar rond deze tijd, maar zijn hier zeker zeer trots op. Iedere euro die we doneren kan een mensenleven redden.”

Kun je toch iets bijdragen als je niet aan de Movember Run meedoet?

“Dat kan zeker! Op de MoRun teampagina kan je een donatie doen. Op die manier hoef je dus niet te gaan hardlopen of zelf donaties op te halen, maar kan je wel een belangrijke bijdrage leveren.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“Zoals gezegd telt iedere euro. We zien natuurlijk het allerliefst dat je je inschrijft voor de virtuele Movember Run Amsterdam, zodat je in beweging komt en geld inzamelt, maar we zijn minstens zo blij wanneer je een donatie doet op de MoRun teampagina. Iedere euro levert een bijdrage aan een betere gezondheid van de man!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam