Reuzen van Noord, een verrassende audioroute langs monumentale bomen in Amsterdam-Noord
Foto via de Tolhuistuin

In juli gaat een nieuwe audioroute in première rond Tolhuistuin en de Vogelbuurt. De route gaat langs de oudste en wijste bewoners van dit stadsdeel: de bomen. Aan de hand van echte verhalen van bewoners uit stadsdeel Noord vertelt theatermaker Puck van Dijk het verhaal over een veranderende stad vanuit het perspectief van zes reusachtige bomen.

Om de bomen heen verschijnen torens met schommels op het dak, exclusieve penthouses, café latte drinkende hipsters, biologische stadstuinen, party cruises en bakfietsen vol dreumesen. Wat vinden zij hier eigenlijk allemaal van? Hoe is het om de oudste Stadsplataan te zijn? Of een import Iep? We ontmoeten bescheiden hoogwerkers en diepgewortelde zwaargewichten. De bomen in Noord hebben alles al eens gezien: de botsing tussen Vespa en Canta, de echtelijke ruzie in de stromende regen, de verdwaalde toerist, de dreunende heipalen in de modder. Wat kunnen we van deze oeroude stadsbewoners leren als we goed luisteren?

Reuzen van Noord is een community project dat zich richt op het verbinden van mensen met elkaar en met de natuur. In de audiotour vertellen zes personages al kreunend en wiegend over het leven als boom. Voor dit project ging Puck van Dijk, die haar werkplek heeft in Tolhuistuin, in gesprek met verschillende buurtgenoten. Deze verhalen liggen ten grondslag aan de audiotour. Reuzen van Noord is een wandelroute van Tolhuistuin, door de Vogelbuurt en weer terug met koptelefoon en een GPS gestuurde app. Onderweg wordt de bezoeker aangesproken door de bomen die verspreid over de buurt staan. Elke boom vertelt een eigen verhaal en deelt haar observaties en levenslessen met de bezoeker.

Informatie
Op 2, 3 en 4 juli zijn er verschillende tijdslots, waarin de bezoeker de wandeling kan maken. Ieder kwartier start een nieuwe ronde. Kaarten kosten 10 euro of 5 euro met stadspaskorting, en tickets zijn hier verkrijgbaar. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Gemeente Amsterdam en Gravin van Bylandt Stichting.