Recycle Valley gaat de strijd aan met zwerfafvalproblematiek
Canal Cleanup op World Cleanup Day (16 september 2023)

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar bijzondere onderwerpen om over te schrijven. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Sigrid van de Water, Projectmanager van Canal Cleanups.

Wilt u Recycle Valley eens introduceren?

“Recycle Valley is een organisatie die zich bezighoudt met de zwerfafvalproblematiek. Wij zijn begonnen met educatie aan zowel middelbare als basisscholen over zwerfafval en circulariteit. Door de Corona periode waren deze lessen niet mogelijk op locatie en zijn we onze steeds bekender wordende Canal Cleanups gaan organiseren. Ook houden we ons bezig met diverse bewustwordingscampagnes.”

Wie is de organisatie achter Recycle Valley?

“Recycle Valley is opgericht door onze directeur Arnout Schaap. Wij hebben op dit moment drie werknemers die zich bezighouden met de lessen, en twee werknemers die zich bezighouden met het organiseren van de Canal Cleanups. In totaal werken er nu dus zes mensen.”

Wat voor evenementen worden er georganiseerd?

“De Canal Cleanups zijn de grootste evenementen die worden georganiseerd waarbij iedereen die wil, zich kan aansluiten. Ons grote doel van deze cleanups is om de volledige waterweg tussen Den Helder en Maastricht schoon te maken van zwerfafval. Deze rivieren en kanalen delen we dan op in trajecten van ongeveer 3 km met duidelijke start- en eindpunten. We organiseren de Canal Cleanups samen met de stichting Duurzame Innovatie. Als dank voor ieder zijn harde werk, sponsoren de eindpunten vaak een kopje koffie of thee.”

Recycle Valley gaat de strijd aan met zwerfafvalproblematiek
Canal Cleanup op World Cleanup Day (16 september 2023)

Wat zijn de taken van de vrijwilligers?

“Eigenlijk heel simpel: Zwerfafval opruimen! Wij zorgen voor een briefing met de route, het start- en eindpunt, de communicatie tussen de vrijwilligers, en de materialen mochten de vrijwilligers zelf nog geen afvalgrijper hebben.”

Welke programma’s zijn er voor de scholen ontwikkeld?

“We hebben verschillende lessen die we kunnen aanbieden, zoals een les over Microplastics met bijbehorend practicum en een Zwerfaval les waar we na afloop met de kinderen naar buiten gaan om afval te prikken. Bij de ‘Vuilnisman in de klas’ komt een ex-vuilnisman vertellen over het vak. Op dit moment zijn we ook bezig met zwerfafval-kunst lessen.”

Werken kinderen enthousiast mee aan de projecten?

“Kinderen werken eigenlijk altijd vol enthousiasme mee aan de projecten. Afval oprapen kan gewoon ontzettend leuk zijn en wordt vaak gezien als een wedstrijdje. Ook wij maken er soms een wedstrijd van door de klassen op te splitsen en het opgehaalde afval na afloop te wegen. Ook bij de andere lessen zien we altijd veel enthousiasme, maar soms ook wat schrik over de vraag waarom er bijvoorbeeld luchtjes en scrubs zijn waar plastic in zit?!”

Zijn er ook hoogtepunten te vermelden?

“Op dit moment zijn de Canal Cleanups toch wel een hoogtepunt. In 2022 hebben we twee van dit soort cleanups mogen organiseren. In 2023 mochten we aan beide een vervolg geven en hebben we het totaal aantal Canal Cleanups uitgebreid naar zes!

Dit jaar hebben wij met 963 vrijwilligers gewerkt en wel 4208,2 kilo aan zwerfafval uit de natuur gehaald. Een behoorlijke prestatie als ik het zelf zeg!

We gaan ervan uit dat we in 2024 de route van Den Helder naar Maastricht nog verder kunnen uitbreiden, dus nog meer cleanups, nog meer vrijwilligers, en een nog schonere natuur!”

Volg Recycle Valley ook via Instagram.