Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam onthuld
Neergelegde bloemen bij een van de muren met gedenkstenen. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

In Amsterdam is zondag door Koning Willem-Alexander het Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld. Demissionair premier Mark Rutte en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam waren onder andere de sprekers. Met het gedenkteken wordt de moord op de Joden, Sinti en Roma herdacht.

Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam onthuld
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Vermoorde Joden, Sinti en Roma

Op het monument staan de namen van de meer dan 102.000 in de Holocaust vermoorde Joden, Sinti en Roma uit Nederland. Zij kregen nooit een graf. Op 10 mei 1940, de dag van de invasie door nazi-Duitsland, woonden er in ons land 140.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen en enige duizenden Sinti en Roma.

Nationaal Holocaust Namenmonument
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Concentratie- en vernietigingskampen

Tussen februari 1941 en september 1944 zijn uit Nederland meer dan 107.000 Joden en 245 Sinti en Roma gedeporteerd. Van hen overleefden slechts 5.200 Joden en 30 Sinti en Roma de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s. Nog eens 2.000 Joden gingen op andere wijze aan de vervolging van de Holocaust ten onder.

De muren met namen dragen de vier Hebreeuwse letters die het woord ‘Le’zechter’ vormen, wat ‘In herinnering aan’ betekent.

Nationaal Holocaust Namenmonument
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Slachtoffers worden nooit vergeten

“Dit is een plaats van herdenking en rouw, van herinnering en bezinning, een waarschuwing voor alle generaties, waar ook ter wereld, nu en in de toekomst. Door de namen die hier staan zijn de slachtoffers niet vergeten. Zij zullen nooit vergeten worden”, is te lezen op het Nationaal Holocaust Namenmonument.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting