INTERNATIONALE VROUWENDAG 2022 IN AMSTERDAM

Internationale Vrouwendag 2022 in Amsterdam vindt plaats op 8 maart. En niet alleen in de hoofdstad wordt op deze dag stilgestaan bij vrouwen. De Internationale Vrouwendag wordt over de hele wereld gevierd. Het doel van deze dag is aandacht genereren aan vrouwenthema’s. Je kunt dan denken aan zaken zoals economische zelfstandigheid, huiselijk geweld en andere aandachtspunten in relatie tot emancipatie en participatie. In 2022 is het thema: V/M Solidariteit, de kracht voor verandering.  Tijdens Internationale Vrouwendag 2022 in Amsterdam worden meerdere activiteiten georganiseerd. Niet alleen op de dag zelf maar ook rondom deze datum. Vrije Tijd Amsterdam ging op onderzoek uit. Hieronder het lijstje met dingen die je kunt doen op en rond Internationale Vrouwendag 2022 in Amsterdam.

Inhoudsopgave:

Donderdag 3 maart

Protestborden maken

Zaterdag 5 maart

Women’s March 2022: TIME IS UP!
Vrouwendag in De Ark

Zondag 6 maart

Pleinkamer in Geuzenveld

7 t/m 11 maart:

Themaweek Women Leadership

Maandag 7 maart:

Atria Boekenclub over Mannen die deugen van Ivan Jablonka

Dinsdag 8 maart:

Demonstratie en Manifestatie 2022
Women in the museum
Diversiteit in de Top
FemTopia
Amazonen en helden (m,v,x)
Ambitieus en vrouw: gouden combinatie of rampscenario?
Internationale Vrouwendag Zuid
Damn, honey
Vrouwen uit Amsterdam Noord
Vrouwen en muziek
Ochtendborrel Internationale Vrouwendag
Life&Style
#deverzamelvrouw zamelt in
Straatactie van Markant
Nisa for Nisa
Vrouw & Vaart
Machtsverhoudingen en positie vrouwen op de arbeidsmarkt
Vrouwenrechtswinkel
Stichting Home Empowerment
SAAAM & BESMA
Vrouwendag in Amsterdam West
Vrouwen van Zuidoost

Woensdag 9 maart

De loonkloof kan dicht

Zondag 13 maart

Ontdekkingstocht van het vrouwelijke lichaam

Meer details:

Donderdag 3 maart

Protestborden maken

In de Melkweg in Amsterdam is donderdagavond 3 maart de ruimte om een protestbord te maken. Deze kan meegedragen worden tijdens de aanstaande Women’s March of de latere manifestatie op De Dam.

Aanvang: 19:30 uur

Meer info

Zaterdag 5 maart

Women’s March 2022: TIME IS UP!

Op zaterdag 5 maart vindt er een nieuwe editie van de Women’s March plaats in Amsterdam. Zoveel mogelijk personen gaan de straat op om een collectief geluid te laten horen. “Zelfbeschikking en de veiligheid van vrouwen worden nog steeds niet serieus genoeg genomen in Nederland. Demonstreer op 5 maart 2022 mee en loop met ons van de Dam naar het Museumplein om het belang van onder meer seksuele en reproductieve rechten, het klimaat, geweld en grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen en de aankomende gemeenteraadsverkiezingen te laten zien. Het podiumprogramma wordt in aanloop naar 5 maart bekend gemaakt”, aldus de organisatoren.

Aanvang: 11:30 uur

Meer info

Vrouwendag in De Ark

Vrouwendag in Kerkgebouw De Ark met onder andere workshops, dans, eten en muziek. Deze middag is leuk voor jong en oud.

Aanvang: 14.30 uur

Meer info:

Zondag 6 maart

Pleinkamer in Geuzenveld

In de pleinkamer in Geuzenveld zijn er workshops over solidariteit, overwinnen van beperkende gedachten en solidair zijn met jezelf. Verder is er live muziek, eten & drinken en nog veel meer.

Aanvang: 11:00 uur

Meer info

Maandag 7 maart

Themaweek Women Leadership

De NBA organiseert van 7 tot en met 11 maart een speciale week die in het thema staat van Women Leadership. In online sessies wordt er aandacht besteed aan vrouwelijk leiderschap in het accountantsberoep.

Aanvang: 10:00 uur

Meer info

Atria Boekenclub over Mannen die deugen van Ivan Jablonka

Welke schrijvers hebben de fundamenten gelegd voor het feminisme van nu? En welke recente feministische publicaties móet je echt gelezen hebben? Dit zijn een aantal vragen waarbij wordt stilgestaan bij de leesclub van Atria Boekenclub. Deze leesclub vindt plaats in het kader van Internationale Vrouwendag en V/M solidariteit. Deze activiteit staat onder leiding van Michiel van der Padt van De Feministische Man.

Aanvang: 19:15 uur

Meer info

Dinsdag 8 maart

Internationale Vrouwendag: Demonstratie en Manifestatie 2022

We beginnen met misschien wel de meeste belangrijke activiteit tijdens Internationale Vrouwendag in Amsterdam. Op De Dam wordt gedemonstreerd voor de rechten van vrouwen en meisjes, tegen onderdrukking en voor zelfbeschikkingsrecht. Op het programma staan onder andere muziek, theater en toespraken.

“Op 8 maart 2022 roepen wij ieder op naar Amsterdam te komen om op Internationale Vrouwendag onze strijdlust te laten zien! Sluit je aan”, aldus de organisatoren van de manifestatie.

Aanvang: 15:00 uur

Meer info

Women in the museum

Tijdens het internationale symposium geven ze in het Rijksmuseum het podium aan experts op het gebied van de vrouwelijke (kunst)geschiedenis. Verschillende thema’s zullen de revue passeren.

Aanvang: 09:30 uur

Meer info

Diversiteit in de Top

Tijdens dit webinar gaan ze in gesprek met Robbert Dijkgraaf, de nieuwe Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. En dat niet alleen. Er wordt ook gesproken met CEO’s uit het bedrijfsleven, bestuurders uit het maatschappelijk middenveld, rolmodellen en diverse experts over de kansen en de belemmeringen van diversiteit in de top van het bedrijfsleven.

Aanvang: 15:30 uur

Meer info

FemTopia

Samen met Bureau Clara Wichmann verzorgen juristen Rajae en Femke een interactieve talk tijdens FemTopia. Het gaat over toegang tot het recht voor vrouwen. Het evenement vindt plaats in Pakhuis de Zwijger. Jij kan er nog bij zijn. Deelname is kosteloos, maar er moet wel gereserveerd worden.

Aanvang: 19:00 uur

Meer info

Amazonen en helden (m, v, x)

Wat maakt een held een held? En wat heeft gender daarmee van doen? Samen met Susanne Borowski en Maaike Meijer onderzoeken ze bij Spui25 deze vraagstukken vanuit het perspectief van de klassieke literatuurwetenschap en genderstudies. Met een poëtisch intermezzo van Kyrke Otto.

Aanvang: 20:00 uur

Meer info

Ambitieus en vrouw: gouden combinatie of rampscenario?

De Thomas nodigt je uit om in gesprek te gaan. Met onder andere zakenvrouw van het Jaar 2017 Elske Doets, journalist en auteur Liesbeth Staats en bestuurder in de kerk Rosaliene Israël. Zij gaan met elkaar en met het publiek in gesprek onder leiding van Tabitha van Krimpen. “Is gelijkheid tussen mannen en vrouwen anno 2022 wel zo vanzelfsprekend als gedacht? Scherp je mening en inspireer een ander, kom luisteren en meepraten”, aldus de organisatoren.

Aanvang: 20:00 uur

Meer info

Internationale Vrouwendag Zuid

In CC Amstel in Amsterdam Zuid vindt op 8 maart een avondprogramma m.b.t. Internationale Vrouwendag plaats. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Amsterdam. Vergeet je niet in te schrijven.

Aanvang: 18:30 uur

Meer info

Damn, honey

“Je favoriete feministische podcast komt naar DeLaMar Theater! Damn, Honey is dé podcast over alle shit waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen”, aldus de bedenkers van deze podcast.

Aanvang: 20:00 uur

Meer info

Vrouwen uit Amsterdam Noord

Iedereen is welkom om deze livestream vanuit Pakhuis De Zwijger te volgen. Onder leiding van moderator Sarita Bajnath presenteren ze onder andere de Vrouwenagenda Noord 2021-2022 en voeren ze een panelgesprek over financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Mensen kunnen via de chat reageren en vragen stellen.

Aanvang: 10.00 uur

Meer info

Vrouwen en muziek

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2021 organiseren ze in de OBA een rondetafelgesprek rond het thema Vrouwen en muziek.

Aanvang: 10:00 uur

Meer info

Ochtendborrel Internationale Vrouwendag

Op dinsdag 8 maart 2022 wordt er bij de Tolhuistuin ook aandacht besteed aan Internationale Vrouwendag 2022! In Amsterdam Noord vindt er de ‘introductie netwerk Noordse Vrouwen‘ plaats.Vrouwen zijn welkom een kopje koffie of thee te komen doen.. De Tolhuistuin zorgt voor iets lekkers erbij. Lees bij meer info wat er nog meer te doen is.

Aanvang: 08:00 uur

Meer info

Life&Style

Gezelligheid, eten en drinken, muziek en goodiebags met verwennerijen en belangrijke informatie voor vrouwen!

INTERNATIONALE VROUWENDAG 2022 IN AMSTERDAM

#deverzamelvrouw zamelt in

De actie #deverzamelvrouw zamelt in is opgezet voor mensen in Amsterdam die te weinig menstruatieproducten hebben. Onder het motto ‘zeg nee tegen menstruatie-armoede en doe mee’ kun je menstruatieproducten doneren. Zie de flyer voor meer informatie…

Internationale Vrouwendag 2022 in Amsterdam

Straatactie van Markant

In het centrum voor Mantelzorg in Nieuw Sloten vindt de straatactie van Markant plaats. Bij deze actie worden vrouwen gefeliciteerd op straat en wordt er aandacht gegeven aan mantelzorgers.

Aanvang: 13:00 uur

Meer info

Nisa for Nisa

Nisa for Nisa organiseert een verwendag in de Van Eesterenzaal. Dit doen ze aan de hand van maar liefst 14 workshops.

Meer informatie

Vrouw & Vaart

Internationale vrouwendag wordt bij Vrouw & Vaart de hele week georganiseerd. Er vinden allerlei leuke dingen plaats! Denk aan exposities, theater, fietsen en anderen.

Meerdere data en aanvangstijden

Meer info

Machtsverhoudingen en positie vrouwen op de arbeidsmarkt

In het kader van Internationale Vrouwendag en in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseren Vereniging van Vrouwen uit Turkije in Amsterdam (ATKB) en Ru Pare Community samen de bijeenkomst ‘Machts.verhoudingen en positie vrouwen op de arbeidsmarkt’

Aanvang: 17:00 uur

Meer info

Vrouwenrechtswinkel

Vrouwenrechtswinkel voor alle juridische vragen organiseert een straatactie op plein 40-45. Je kan langskomen voor gratis juridisch advies!

Meer info

Stichting Home Empowerment

Stichting Home Empowerment gaat vrouwen in de watten leggen. Dit doen ze met een mooie documentaire film en diverse workshops.

Meer info

SAAAM & BESMA

SAAAM & BESMA organiseren een gezellige samenkomst met mooie, inspirerende verhalen, een diner en ook een Bingo.

Meer info

Vrouwendag in Amsterdam West

Ook in stadsdeel West staan ze stel bij Internationale Vrouwendag 2022. Er worden toespraken gegeven en bijeenkomsten georganiseerd.

Meer info

Vrouwen van Zuidoost

New Metropolis Zuidoost en Amsterdam Museum vieren Internationale Vrouwendag met de ‘Vrouwen van Zuidoost’. Na het succes van vier eerdere gesprekken spreken ze vandaag met acht andere Vrouwen van Zuidoost over hun werk, leven en dromen.

Meer info

Buurtlicht

De kunstenaars van Buurtlicht hebben 80 portretten gemaakt van vrouwen uit de buurt. Op dinsdag 8 maart verschijnen de vrouwenportretten uit de buurt op de Watertoren bij Cradam.

Aanvang: 19:30 uur

Meer info

Woensdag 9 maart

De loonkloof kan dicht

In De Balie gaan ze dieper in op het feit dat mannen en vrouwen nog steeds ongelijk worden beloond. Volgens het cultureel centrum verdient een vrouw een stuk minder dan een man in een werkend leven. En dat terwijl ze hetzelfde aantal uren werken….

Aanvang: 20:00 uur

Meer info

Zondag 13 maart

Ontdekkingstocht van het vrouwelijke lichaam

Bij de Melkweg wordt een tweedelig programma georganiseerd dat helemaal gewijd is aan het vrouwelijk seksueel genot. Eerst is er in MILK een Workshop Erotisch Borduren van Bho Roostermanen en daarna wordt er naar de film The Dilemma of Desire gekeken.

Aanvang: 14:00 uur

Meer info

Rest ons niks anders dan iedereen een geweldige Internationale Vrouwendag 2022 in Amsterdam toe te wensen!

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam