Burgemeester Halsema spreekt Amsterdammers toe via een videoboodschap
Burgemeester Femke Halsema. Foto bron: Wikipedia

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft Amsterdammers zondag een hart onder de riem gestoken. In een speciale videoboodschap spreekt Halsema over de situatie in Amsterdam met betrekking tot de laatste Corona maatregelen.

“Dag Amsterdammers, de afgelopen weken was de opluchting groot en nu is er opnieuw teleurstelling. Corona zet ons telkens klem en dwingt ons om ons gewone leven te beperken. Dit zijn niet de strengste maatregelen. Er blijft bewegingsvrijheid over. Onze scholen, theaters en bibliotheken blijven gelukkig open. En dat betekent werk voor velen, troost en hoop.

Veel Amsterdammers hebben het goed en voelen zich gesteund door familie en vrienden. En zij gaan ook deze vervelende periode weer doorkomen. Maar er zijn ook veel mensen die zich eenzaam voelen, geïsoleerd.

En het knaagt. Er is vrijheid in het vooruitzicht gesteld en die blijft uit. Nu ligt onverschilligheid op de loer. Steekt woede de kop op. De verleiding is dan groot om de schuld bij de ander te leggen. Bij ongevaccineerden, bij horeca eigenaren. En er moet een tijd komen waarin het landelijke en lokale bestuur verantwoording aflegt voor de gemaakte keuzes. Dat is nodig en goed.

Alleen nu help verdeeldheid niet. Het virus trekt zich weinig aan van conflict. Het gedijt er zelfs op als we minder solidair worden met mensen die voor ons de strijd met Corona aanbinden.

Er zijn Amsterdammers ziek. Talloze mensen wachten op een behandeling. Artsen, verpleegkundigen, ze krijgen al te lang geen adempauze. En handhavers worden vaker op agressie getrakteerd. Dit moeten we niet willen.

Dus beste Amsterdammers er is geen gemakkelijke oplossing. Twijfel je over het vaccin zoek dan contact met je huisarts of de GGD. Denk aan elkaars gezondheid en volg de maatregelen. En wees verdraagzaam. Juist voor anders denkenden. Voor ouderen die bang zijn voor het virus. Jongeren die onbevangen willen leven.

Voor gevaccineerden en mensen die gebruik maken van een onvervreemdbare recht om helaas een andere keuze te maken. We zijn allemaal Amsterdammers, Nederlanders. Ik wil u graag laat weten dat ik aan u denk. Aan alle mensen die onze stad levendig houden en voor elkaar zorgen.

U geeft mij een rotsvast vertrouwen in onze toekomst”, laat de burgemeester van Amsterdam ten slotte weten.