Animal Rebellion blokkeert hoofdkantoor McDonald's Nederland

Animal Rebellion blokkeert sinds vanochtend het hoofdkantoor van McDonald’s in Amsterdam. Zij eisen de transitie van de fastfoodketen naar een volledig plantaardig menu in 2025, om zo de desastreuze belasting van de planeet en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Een plantaardig menu is beter voor planeet, mens, en dier. Ze verklaren bereid te zijn zo lang te blijven als nodig. De actie is te volgen via de livestream op Instagram.

Ruim 20 demonstranten hebben in de vroege ochtend een blokkade gemaakt. Twee activisten zijn op het dak geklommen met een banner: “McDonald’s doe wat nodig is. Plantaardig menu voor 2025”. De demonstranten zeggen net zo lang te blijven tot McDonald’s schriftelijk toezegt over te gaan op een volledig plantaardig menu voor 2025. Ze moedigen iedereen aan om zich bij hun protest aan te komen sluiten en te protesteren tegen een systeem en bedrijven zo als McDonald’s, die planeet, mensen en dieren uitbuiten.

Wetenschappers luiden de noodklok

Professor Joy Carter, emeritus hoogleraar Geochemie en Gezondheid, Universiteit van Winchester, zegt: “Er is geen tweede kans om klimaat afbraak te voorkomen – we hebben maar één kans om dit goed te doen. We moeten ons voedselsysteem radicaal veranderen en dat moet beginnen bij de vlees- en zuivelindustrie. Totdat we grootschalige systemische veranderingen doorvoeren en naar een plantaardig voedselsysteem gaan, zullen we onze planeet blijven vernietigen.” Deze boodschap wordt onderschreven door het IPCC-rapport dat stelt dat een plantaardig voedselsysteem het meest duurzaam is.

McDonald’s voor 2025 een volledig plantaardig menu

Animal Rebellion, een antispeciesistische milieu beweging die geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid gebruikt om op te roepen tot een duurzaam plantaardig voedselsysteem, een essentiële onderdeel van de oplossing voor de ecologische- en klimaatcrisis, eist dat McDonalds voor 2025 volledig plantaardig wordt. Ze zullen de blokkade van vandaag beëindigen als McDonald’s schriftelijk akkoord gaat met hun eis. Ze zeggen echter dat McDonald’s slechts een symbool is van het systeem dat ze proberen te veranderen, namelijk een voedselsysteem dat zowel onze planeet, als mensen en dieren uitbuit.

Dierlijke producten: een disproportioneel grote ecologische voetafdruk

Dierlijke producten zo als vlees, zuivel en eieren hebben een disproportioneel grote ecologische voetafdruk, en de Nederlandse bio-industrie is mondiaal gezien een van de grootste spelers. Nederland draagt met de grootschalige invoer van soja uit Zuid-Amerika bij aan de verwoestende ontbossing van de Amazone. Ook zorgt de intensieve veeteelt tot hoge concentraties CO2, methaan en stikstof. Daarnaast waarschuwen virologen al langer voor het risico op nieuwe pandemieën en het veelvuldig gebruik van antibiotica. Zolang McDonalds hun menu baseert op dierlijke producten draagt het bedrijf bij aan klimaatverandering, wereldwijde ontbossing, biodiversiteitsverlies, verspilling van water en grondstoffen, de uitstoot van broeikasgassen zoals Co2, methaan en stikstof en het risico op een nieuwe pandemie.

Grootschalige verandering is niet alleen noodzakelijk, maar ook mogelijk

Larissa van Nimwegen, een woordvoerder van Animal Rebellion: “We leven in een tijd waarin grootschalige verandering niet alleen noodzakelijk, maar ook nog mogelijk is. Wachten we te lang dan is de ecologische- en klimaatcrisis niet meer te stoppen. Om onszelf en de toekomst van onze kinderen te redden, moeten we overstappen naar een plantaardig voedselsysteem. Het enige voedselsysteem dat duurzaam en rechtvaardig is voor mens en dier.” Het overweldigende wetenschappelijke bewijs legt de rampzalige impact van de veeteelt op onze planetaire grenzen bloot en wijst op een plantaardige voedselrevolutie als een essentiële oplossing. Zolang we gebruik maken van dieren in ons voedselsysteem zal het onmogelijk zijn om de doelstellingen van de overeenkomst van Parijs op tijd te halen en de klimaat- en ecologische crisis te remmen.

Greenwashing

Dit protest komt nadat de groep al maandenlang Mc Sit-ins bij McDonald’s restauranten uitvoert en met het bedrijf aan tafel heeft gezeten, zonder resultaat. Larissa van Nimwegen, een woordvoerder van Animal Rebellion: “McDonalds is de grootste fastfoodketen ter wereld, en #157 van grootste bedrijven ter wereld. Ze hebben niet alleen een enorme voetafdruk op deze aarde, maar daarmee ook een enorme voorbeeldfunctie en verantwoordelijkheid. Een verantwoordelijkheid die ze niet nemen, want in plaats van echte verandering delen ze vooral mooie plaatjes over zogenaamde duurzaamheid. Wij noemen dat greenwashing, en roepen op tot echte, systemische verandering.”

Extreem ongezond, dieronvriendelijk en niet duurzaam

McDonald’s Nederland heeft aangekondigd van Amsterdam-Zuidoost te willen verhuizen naar het Utrechtse stationsgebied. Het Nederlandse hoofdkantoor van McDonald’s is alleen niet welkom in Utrecht, als het aan de Partij voor de Dieren ligt. Fractievoorzitter Maarten van Heuven is onthutst door de komst van de fastfoodgigant, en riep het college van burgemeester en wethouders op de komst van de fastfoodketen tegen te gaan. “McDonald’s is een fastfoodbedrijf dat extreem ongezond, dieronvriendelijk en niet duurzaam is.”

Volg de actie via de livestreams of op twitter:

https://www.instagram.com/animalrebellion.netherlands/
twitter.com/RebelsAnimal