HIER MOET JIJ ZIJN TIJDENS WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

HIER MOET JIJ ZIJN TIJDENS WEEKEND VAN DE WETENSCHAP
NEMO. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

HIER MOET JIJ ZIJN TIJDENS WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

Amsterdam, 29 augustus 2018 – Dagelijks heb je met wetenschap en technologie te maken, vanaf het moment dat je in de ochtend op de fiets stapt totdat je de wekker zet wanneer je gaat slapen. Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2018 vindt in Nederland Weekend van de Wetenschap plaats, het grootste landelijke evenement op het gebied van wetenschap en technologie. Het publiek krijgt twee dagen lang backstage toegang bij meer dan 350 bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks)instellingen en musea waarvan de deuren normaal gesloten blijven. Heb je altijd al in de huid willen kruipen van een laborant of ben jij benieuwd hoe pudding gemaakt wordt? Dan is het raadzaam om een bezoekje te brengen aan het ‘weekend van de wetenschap’.

“We moeten jeugd enthousiast maken voor wetenschap en techniek, dat is de basis voor onze toekomst”, aldus André Kuipers die zich om die reden ook dit jaar weer als ambassadeur verbindt aan het wetenschapsweekend. De andere twee ambassadeurs dit jaar zijn kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde en Eveline Crone, hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie.

Op weekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van de deelnemende organisaties en -veelal gratis- activiteiten opgenomen. Hieronder zijn de highlights weergegeven die zich in Noord-Holland bevinden:

MAAK Haarlem
Datum: 6 oktober
Plaats: Haarlem
Categorie: Techniek, doe activiteiten, duurzaamheid
Activiteit: MAAK biedt in Haarlem onderdak aan bedrijven die werkzaam zijn in de innovatieve tech sector. Je vindt er een mix van ambachtelijke maakbedrijven met een link naar 3D printen, superspecialisten die gebruik maken van de allernieuwste digitale maaktechnieken en bedrijven die actief zijn in het hergebruik van materiaal en circulaire economie.

Hortus Alkmaar
Datum: 7 oktober
Plaats: Alkmaar
Categorie: Sport en gezondheid, voedsel
Activiteit: Theo Droog van Hortus Alkmaar verzorgt een korte introductie over het EFRO Evergreen-project. Dr. Marjolein Wildwater van Vivaltes verzorgt een presentatie over de testmethode om de geneeskrachtige werking van pepers bij obesitas aan te tonen. Hortus Alkmaar is zondag 7 oktober geopend van 12.00 – 17.00 uur. De presentatie start om 14.00 uur in het bezoekerscentrum.

Amsterdam Science Park
Datum: tba
Plaats: Amsterdam
Categorie: Proefjes, doe activiteiten, onderzoeken
Activiteit: Trek je labjas aan en werk mee in het laboratorium. Soldeer je eigen geluidsvanger bij één van de kinderworkshops en stel al je vragen over de zonnecel van de toekomst. De jaarlijkse Open Dag van Amsterdam Science Park is dé gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar is het thema duurzaamheid.

GGD Amsterdam
Datum: tba
Plaats: Amsterdam
Categorie: Backstage, sport en gezondheid, natuur en biologie
Activiteit: Je kent ze wel van CSI: de dokters die op een plaats delict komen en binnen een minuut weten waaraan een slachtoffer is overleden. Gaat dat ook zo in het echte leven? Prof. dr. Udo Reijnders vertelt uitgebreid hoe een lijkschouw er in de praktijk aan toe gaat. Voor deze activiteit is inschrijven verplicht via de website.

NEMO Science Museum
Datum: tba
Plaats: Amsterdam
Categorie: Musea, chemie, doe activiteiten, proefjes
Activiteit: Tijdens Weekend van de Wetenschap is NEMO gratis geopend en staat in het teken van ‘chemie’. Dat betekent dat jij zelf aan de slag gaat om van alles te bedenken en te ontwikkelen. Je kunt meedoen aan extra workshops en genieten van spectaculaire demonstraties. Zo maak je een eigen bruisraket of doe je allerlei scheikundige proefjes in het Laboratorium.

HEMLAB – Puddingchemie
Datum: 6 en 7 oktober
Plaats: Koog aan de Zaan
Categorie: Voedsel, natuur en biologie, proefjes, chemie, doe activiteiten
Activiteit: Hoe maak je pudding? En wat er gebeurt er met de pudding als je hem zou opeten. Wat is stijfsel en wat zijn de rare eigenschappen ervan? In het Hemlab, het leukste jeugdlab in de Zaanstreek, kunnen meiden en jongens elk weekend zelf proefjes en onderzoek doen. En omdat we in de puddingfabriek zitten tijdens Weekend van de Wetenschap doen we proefjes met pudding, stijfsel en maïzena. Voor deze activiteit moet je je vooraf aanmelden op de website.

ARTIS Planeterium
Datum: 6 en 7 oktober
Plaats: Amsterdam
Categorie: Astronomie, volwassenen
Activiteit: Wil jij skiën op de manen van Saturnus of zonnebaden bij een dubbelster? In het ARTIS-Planetarium vlieg je naar vakantiebestemmingen in het heelal. In het Planetariumcafé luister je met een Kosmospolitan in de hand naar stand-up astronomy.

ARTIS Micropia
Datum: 6 en 7 oktober
Plaats: Amsterdam
Categorie: Natuur en biologie, volwassenen
Activiteit: De Micropia-laborant is vergeten etiketten te plakken op de flessen die gevuld zijn met microleven. Word zelf laborant in Micropia en voer verschillende proefjes uit. Kan jij erachter komen welke bacteriën er in de verschillende flessen leven? Ook kan je tussen 19:00 en 23:00 uur jouw kennis testen tijdens de Micropia-pubquiz.

Mediamatic
Datum: 6 oktober
Plaats: Amsterdam
Categorie: Natuur en biologie, volwassenen
Activiteit: In de traditionele Chinese geneeskunde betekent Yi Xing Bu Xing het eten van een dierlijk orgaan ter bevordering van het overeenkomende menselijke orgaan. Zo gelooft men onder andere dat de tijgerpenis een sterk afrodisiacum is en het libido stimuleert. Tijdens deze workshop creëer je samen met tandarts en bio-kunstenaar Kuang-Yi Ku je eigen afrodisiacum gebaseerd op nieuwe Chinese medicijnen.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: flikker toch op met je notitieblok