VTA-tips Vaderdag in Amsterdam

Leuke tips voor Vaderdag
Westergasterras

VTA-tips Vaderdag in Amsterdam

Vaderdag in Amsterdam 2019! De speciale dag voor vaders in 2019 was op zondag 16 juni. Heb je nog geen Vaderdag cadeau en zoek je iets in Amsterdam? Vrije Tijd Amsterdam ging voor je op zoek, zodat je niet weer met een mond vol tanden kwam te staan. Inmiddels schreven we een blog over Vaderdag in Amsterdam 2020.

Vaderdag 2019 in Amsterdam

Elk jaar heb je het voornemen om op tijd te zijn, en een paar dagen voor Vaderdag heb je nog steeds niks gekocht. En moet je ‘anno 2019’ nou echt een fysiek cadeau voor je vader kopen? Is het niet eens leuk om die ouwe van je ergens mee naar toe te nemen? Wij vinden in ieder geval van wel.

Speciaal voor jullie, maar ook omdat we het leuk vinden, volgen enkele tips voor een leuke Vaderdag in Amsterdam.

Weersvoorspelling voor Vaderdag

Volgens de weerkenners laat het zonnetje geregeld haar gezicht zien.

Papa’s dag met Kriya Familia bij Casa Munganga

Vier de dag der vaders een bij Casa Munganga. Daar brengt een muzikale familie uit Brazilië, gevestigd in NL, Braziliaanse ritmes naar Munganga! “Een bijzonder familiespektakel voor kinderen en de hele familie. Met vader Júlio Pimentel en zijn kinderen: Júlio en Pedro. Het publiek wordt meegenomen om te dansen. Kom dat zien! Kom swingen in Casa Munganga in Amsterdam”, aldus Casa Munganga.

Vaderdagmenu bij Strandzuid

Wie van jullie heeft er weleens een bezoekje gebracht aan Strandzuid in Amsterdam? Tijdens Vaderdag is er een speciale actie. “Vandaag is het de dag dat in het teken staat van alle lieve papa’s op de wereld! Maar in het speciaal jouw vader natuurlijk”, aldus het team van Strandzuid. Speciaal voor Vaderdag kun je een vaderdagmenu kiezen.

Oranje Leeuwinnen en Max Verstappen

Je kunt overigens ook op een andere dag een bezoekje brengen aan Strandzuid. Bij Strandzuid zenden ze live de wedstrijden van de Oranje leeuwinnen uit. En, F1 liefhebbers kunnen bij Strandzuid kijken of Max Verstappen, als winnaar de finish weet te passeren. Het zijn enkele tipjes van de sluiter, want op Strandzuid zijn nog veel meer leuke dingen te beleven.

De Open Tuinen Dagen en Herengracht restaurant

Is jouw vader een tuinliefhebber, of gewoon gek op flora en fauna? Dan volgt nu ons eerste ideetje. Trakteer je vader op een bezoekje aan de Open Tuinen Dagen in Amsterdam. Deze groene dagen hebben als thema: Kunst in de Grachtentuin.

Tijdens deze bijzondere dag openen ‘de deuren’ van 25 tuinen, voor het Amsterdamse publiek. De Open Tuinen Dagen vinden op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni plaats. Vroege vogels kunnen om 10.00 uur al van start met bezichtigen en dat duurt tot 17.00 uur in de middag.

Dag afsluiten bij Restaurant & Bar

Om er een extra speciale Vaderdag van te maken, zou je de Open Tuinen Dagen kunnen starten of afsluiten bij Herengracht Restaurant & Bar. Het is daar heerlijk vertoeven en je kunt er terecht voor lunch, borrel en/of diner. Het menu dat is samengesteld is geïnspireerd op de moderne Nederlands-Franse keuken, terwijl je hier ook terecht kunt voor heerlijke koffie met gebak.

Neem je vader binnenkort mee naar het Amsterdam Roots Festival

Van 2 tot en met 10 juli staat in de stad het Amsterdam Roots Festival op het programma. Vrije Tijd Amsterdam sprak met algemeen & artistiek directeur Danka van Dodewaard, op zoek naar het verhaal achter één van de meest bijzondere festivals die onze hoofdstad rijk is. Super leuk om je vader te verrassen met een kaartje voor één van de vele activiteiten, die tijdens ARF zullen plaatsvinden.

‘NDSM VERWELKOMT MEGA EXPOSITIE’

“Hoogwerkers op de NDSM brengen je tot op 8 meter hoogte om het werk van dichtbij te bekijken”, blikt kunstenaar Robert Smit vooruit, naar één van de meest spectaculaire, en gratis te bezoeken exposities ooit, die afgelopen donderdag op de NDSM werf werd geopend door Beau van Erven Dorens. De expositie is tot en met vaderdag gratis te bezichtigen.

Vrije Tijd Amsterdam sprak in aanloop van het spektakel met de bevlogen kunstenaar, en blikte vooruit op vier dagen, waarbij publiek via een hoogwerker, oog-in-oog komt te staan met een groot kunstwerk. Een creatie welteverstaan, dat door toedoen van 32 tweeluiken een groot en imponerend schilderij zal vormen. Robert Smit werkte maar liefst 16 jaar aan de werken.

Update: Inmiddels is de expositie door Beau van Erven Dorens geopend. Het blijft absoluut de moeite waard om eens een bezoekje te brengen aan de NDSM-loods.

Pure Markt

We houden het groen. Het Amsterdamse Bos is namelijk het decor van de Pure Markt. Op de Pure Markt tref je pure producten, die nog eens door de producenten zelf verkocht worden ook. Hoe leuk is dat?! Wat ons betreft is een bezoekje aan de Pure Markt een prachtig moment voor een Vaderdag cadeau in Amsterdam. Je kan natuurlijk ook een flessie shampoo geven……

World Press Photo tentoonstelling in de Nieuwe Kerk

Is het niet een mooie verrassing om je vader te trakteren op een bezoek aan de Nieuwe Kerk? We hebben het dan over de imposante World Press Photo tentoonstelling.

Bosterras de Amsterdamse Manege

De Pure Markt start om elf uur in de ochtend en gaat door tot zes uur. Je kunt een bezoekje aan de markt mooi combineren met een bezoekje aan Bosterras de Amsterdamse Manege. Onlangs opende Eelko Mink namens Vrije Tijd Amsterdam het theetuin seizoen. Officieel is het geen theetuin, maar, met een chique woord, een menagerie.

Het klinkt wat kakkineus en elitair, maar het is een verborgen schat voor iedere bosbezoeker. Je kunt er thee drinken en het heeft een prachtig terras, absoluut een parel om te bezoeken. Helemaal tijdens het theetuin seizoen. Achter de manege, tussen de paardjes, is het goed vertoeven aan het water met uitzicht op het Amsterdamse bos.

Binnen kun je vanachter een groot glazen ruit alle verrichtingen van de amazones in de paardenbak op de hoef volgen.

Peuterfestijn bij DeLaMar theater

Nog een piepjong kindje en toch iets leuks doen met Vaderdag? Overweeg eens een bezoekje aan het DeLaMar peuterfestijn. Tijdens dit feest worden bezoekers blij gemaakt met een combinatie van muzikale theatershows, vrolijke meet & greets en gezellige andere leuke activiteiten.

Foto Festival Naarden

Ok, je moet even de stad uit, maar dan heb je wel wat. In Naarden is al een tijdje het Foto Festival Naarden 2019 aan de gang. Leuk om samen met je vader een bezoekje aan te brengen. Foto Festival Naarden (FFN) is een tweejaarlijkse fototentoonstelling die al sinds 1989 de actuele stand in de autonome fotografie weergeeft.

Speciaal hamburgerbuffet

Het Corendon Hotel aan de Aletta Jacobslaan staat vandaag stil bij vaders! Althans stil, misschien kunnen we beter zeggen dat ze in beweging komen. Er wordt een speciaal hamburgerbuffet georganiseerd, er worden gratis halve liters bier weg gegeven, er zijn heerlijke salades en diverse broodsoorten.

“Kom op zondag 16 juni genieten van een overheerlijk Vaderdag hamburgerbuffet in Cor & Don’s Restaurant”, is te lezen in het bericht op de website van het Corendon.

Een rondje Buiksloterham en varen

Origineel is het om je vader tijdens Vaderdag een wandeling in Amsterdam cadeau te geven. Dat is zondagmiddag mogelijk, er is een nieuwe wandeling van ‘De Nieuwe Stad op Zondag’. Architectuurcentrum ARCAM is de drijvende kracht achter de gezellige informatieve wandelingen door de stad. Met Vaderdag in Amsterdam wordt er een rondje ‘Buiksloterham’ gewandeld.

“Iedere zondag trekken we naar één van de nieuwe stadswijken waar sinds kort wordt gewerkt, gerecreëerd én gewoond”, aldus de enthousiaste organisatie van deze stadse wandelingen. Als jullie dan toch bezig zijn met Amsterdam verkennen, en het is lekker weer, overweeg dan een uitstapje per boot door Amsterdam. Dit keer gaan jullie door de binnenstad heen.

Vaderdag

Met je vader naar Betty Asfalt

Weleens gedacht aan een Vaderdag cadeau in de vorm van een concert bij Betty Asfalt Complex? Nou, deze kans ligt voor het grijpen. Vanaf twee uur ‘s middags is het bij Betty tijd voor ‘Keep the Soul alive!’ Tijdens het muziekoptreden wordt de zang en geluiden gerealiseerd door koor- en zangleerlingen onder leiding van Mariecke Lepeltak.

Levendige buurt

Mochten jij en je vader, of zelfs het hele gezin hier naar toe gaan, geniet je van soul en pop, bezieling, timing en samenzang. Volgens de organisatie ook nog eens met een grote hoeveelheid lol. Betty Asfalt is gelegen in een levendige buurt.

Voorafgaand aan deze theatervoorstelling is er een ruime keuze aan leuke dingen die jullie kunnen doen. In de Nieuwmarkt zitten nog van die echte Amsterdamse kroegen, die leuk zijn om een bezoekje aan te brengen.

Stress omzetten in ontspanning

Is jouw vader een enorme druktemaker, die ruim zes dagen per week aan het werk is? Ze bestaan overal. Een mooie gelegenheid om samen met je vader de Dam te bezoeken. Op de stenen voor het Koninklijk Paleis vindt de International Yoga Day 2019 plaats. Er wordt om twaalf uur ‘s middags gestart. Zie je vader starten met een vol hoofd, terwijl na afloop de ontspannenheid van zijn voorhoofd afstraalt.

Na afloop is een bezoekje aan de Bierfabriek best aan te raden. De Bierfabriek is gelegen aan de Nes 63 in Amsterdam. Bij deze fabriek brouwen ze eigen bier, mag je als bezoeker zelf tappen, en kun je er ook nog eens lekker bij eten.

Zoek jij leuke tips voor Vaderdag in Amsterdam?

Een brunchconcert bij De Hallen

De Hallen houdt stand in Amsterdam en dat vinden wij niet zo gek. Er worden een hoop gezellige en afwisselende activiteiten georganiseerd waar Amsterdammers graag naar toe gaan. Op Vaderdag is er van alles te beleven. Onze tip gaat uit naar het brunchconcert van café Belcampo.

Tijdens het muziekoptreden zal Jacqueline preludes spelen uit 24preludia van Bach en van nu levende-in-Amsterdam-wonende componisten. Mooi om naar toe te gaan tijdens de laatste dag van de week.

Vaderdag

Jazz on Sunday – CAFÉ BELCAMPO – Vaderdag

Neem jij op Vaderdag je vader mee naar Jazz on Sunday bij CAFÉ BELCAMPO? Vanaf half vier ‘s middags tot en met half zes staat deze ‘kroeg’ in De Hallen in het teken van “The Library Sessions”. Dat is het eigen Jazz muziek evenement van Café Belcampo.

“Loop gezellig binnen en geniet van een muzikale namiddag onder het genot van een hapje en een drankje”, aldus de organisatie achter dit Jazz event bij de Hallen.

Op visite bij De Hallen

VTA was al vaker op visite bij De Hallen. Zodoende kunnen we een bezoekje tijdens Vaderdag in Amsterdam van harte aanbevelen. Je kunt na afloop van het Jazz evenement gezellig plaatsnemen aan een tafeltje van De Foodhallen. Daar zijn allerlei gezellige eetkraampjes. Zodoende kun je lekker eten, een drankje doen en napraten.

Sluit af met een lekkere wandeling door de stad. Even verderop zit de Kinkerstraat waar je lekker doorheen kunt struinen. Een bezoekje aan een kroeg aldaar vinden de meeste mensen helemaal niet verkeerd.

We make the city

Weliswaar een dagje na Vaderdag maar je kunt het natuurlijk als cadeautje geven. Neem die ouwe eens mee naar het WeMakeThe.City event, dat van maandag 17 tot en met zondag 23 juni in de hoofdstad wordt georganiseerd. Als jullie er een echte Amsterdam-dag van willen maken, kun je dit festival combineren met een bezoek aan het Stadsarchief.

Het Stadsarchief verwelkomt een nieuwe editie van Amsterdam in gesprek. Tijdens dit gesprek gaan de organisatoren, sprekers en aanwezigen terug in de tijd. Vijftig jaar, welteverstaan.

Kinderboerderij bezoeken met Vaderdag

Kinderboerderijtjes in de stad zijn tijdens Vaderdag leuk om te bezoeken als de kids nog jong zijn. Zodoende trekken jullie er als gezinnetje lekker op uit. We vonden het sowieso leuk om een aantal kinderboerderijen in Amsterdam aan onze lezers voor te stellen. Zo kun je kinderboerderij De Pijp bezoeken. In oktober 2018 vierde Kinderboerderij De Pijp haar 35-jarige bestaan. Buiktuin is een andere leuke boerderij. Een tijdje terug maakte ze kippenhuizen voor de nieuwe kippen die daar nu gezellig met zijn allen aan het rondhuppelen zijn.

Vaderdag bij Tolhuistuin

Wat dacht je van een leuk bezoekje aan de Tolhuistuin? Zondagmiddag is het podium voor Elegant Elephant, een jong jazzseptet met leden uit zowel Duitsland, het Verenigd Koninkrijk als Nederland, oftewel Three Nations Under One Groove. Super leuk om samen met je vader te bezoeken!

Laatst zaten we trouwens gezellig aan een tafeltje op het terras van de Tolhuistuin. Super leuk als het lekker weer is. Je hebt er een prachtig uitzicht.

EYE filmmuseum en A’DAM toren

Je zou voor of na je visite aan de Tolhuistuin nog andere leuke dingen kunnen doen. Neem eens een kijkje bij het EYE filmmuseum. Daar kun je ook lekker eten en ze hebben bij lekker weer een ideaal terras. De prachtige Amsterdam toren is natuurlijk ook een mooie optie. Ben jij weleens op het dak van de ADAM toren geweest?

Zoek jij leuke tips voor Vaderdag in Amsterdam?
Prachtige EYE filmmuseum, foto gemaakt vanaf andere kant van ‘t IJ.

Concert in het Vondelpark Openluchttheater

Wonen je vader en jij in Amsterdam-Zuid? Je zou je vader dan tijdens Vaderdag mee kunnen nemen naar een concert in het Openluchttheater van het Vondelpark. Trakteer je vader gezellig op een muzikaal optreden dat daar zal gaan plaatsvinden.

Terras van Vondelpark 3

Voor of na het concert kunnen jullie heerlijk door het Vondelpark wandelen. En, je zou nog kunnen aanschuiven op het terras van Vondelpark 3. Als je geluk hebt is het lekker weer en kun je er daar nog lekker van genieten. Is het weer iets minder kun je gelukkig nog binnen terecht.

Trendy hotspot Westergasterras

Het Westergasterras is de bom als je het ons vraagt. Een lekkere trendy hotspot in Amsterdam, gelegen tussen swingende dance-locaties en culturele instellingen en (koffie) barretjes. Als je vader van deze tijd is zouden jullie heerlijk op dit terras in Amsterdam West kunnen gaan lunchen.

Terrasje pakken bij Floor 17

Het terras van Floor 17 is te gek! Deze Amsterdamse trendy plek bevindt zich op 85 meter hoogte, op het dak van Ramada Apollo Amsterdam Centre! Naast een adembenemend uitzicht over de stad kun je hier, vanaf de 17e verdieping, smullen van wereldgerechten uit de keuken, cocktails drinken vanaf een loungebank en lekker hapjes doen. Bij een lunch of diner in Floor17 kan je gratis gebruik maken van de parkeergarage onder het hotel, tot een maximum van 3 uur.

Biertje doen bij Brandstof

Op het supergezellige terras bij Brandstof zullen jij en je vader zonder twijfel een super gezellige middag beleven! Dit terras ligt pal voor Brandstof aan de Marnixstraat en al zittend op de stoeltjes vermaken jullie je niet alleen met elkaar maar is het ook genieten geblazen op het gebied van mensen kijken, omdat je vanaf die plek altijd een gezellige hoeveelheid Amsterdamse inwoners voorbij ziet fietsen.

Café Bloemers tijdens Vaderdag 2019

Bij café Bloemers in de Pijp kun je heerlijk op het terras zitten. Je hebt een terras rondom de horecazaak. En als je het fietspad oversteekt (kijk uit!! voor de voorbij komende fietsers) kun je op het knusse terras van Bloemers gaan zitten. Het terras wordt afgeschermd door plastic wanden waar je gewoon doorheen kunt kijken. Je hebt op het terras een schommeltje waar je met je vader gezellig kunt kletsen.

Onlangs schreven we trouwens een blog waar we maar liefst 52 terrassen in Amsterdam hebben benoemd. Wellicht vind je dit ook leuk om te lezen.

Thuishaven met Karotte

Is jouw vader een beetje van deze tijd? Misschien is het leuk om je vader te verrassen met een bezoekje aan Thuishaven. In Amsterdam-West vindt na drie uitverkochte wintershows met 10 uur Karotte, en zelfs één van 15 uur, een zomereditie plaats. Dit keer staat een 10 uur durende set op het programma.

Zorg wel dat je vooraf kaartjes koopt, of sta vanaf 13:00 uur voor de poort van het festivalterrein. Volgens traditie zijn er vanaf 13:00 uur nog driehonderd kaarten beschikbaar.

Musea om te bezoeken

In ons mooie Amsterdam is er een rijke keuze aan musea die je kunt bezoeken. Wat dacht je van een bezoekje aan het Rijksmuseum, Scheepvaartmuseum of het Moco Museum? Ben je met je vader in een musea geweest, kun je daarna in de buurt nog veel meer leuke dingen doen.

Vaderdag in Amsterdam
Bezoek jij het Rijks tijdens Vaderdag in Amsterdam?

Vaderdag viering bij het Scheepvaartmuseum

We lichten er nog even een museum uit. Want, bij het Scheepvaartmuseum wordt Vaderdag op een heel speciale manier gevierd. “Voor alle stoere, lieve en zorgzame vaders heeft Het Scheepvaartmuseum een leuke actie op zondag 16 juni. Op vertoon van een kind is deze dag de toegang tot het museum voor alle vaders gratis.

Bezoekje aan het Marineterrein

Het is leuk om eens een bezoekje te brengen aan het Marineterrein. En, ben je weleens bij de OBA geweest aan de Oosterdokskade? Deze openbare bibliotheek van Amsterdam ligt vlakbij het Scheepvaartmuseum en het Marineterrein.

De Openbare Bibliotheek in Amsterdam onderging onlangs een heuse ‘metamorfose’, en is de moeite waard om te bezoeken. Je kunt op de begane grond en de bovenste verdieping terecht in een restaurant. Daar kun je er lekker lunchen, maar je ook tegoed doen aan een avondmaal. In vergelijking met een hoop restaurants in de stad is het goed betaalbaar.

De 9 straatjes en Utrechtsestraat

We houden van de 9 straatjes in Amsterdam. Dat hebben we al vaker laten doorschemeren. In dat gebied kun je samen met je vader gaan winkelen. Bijkomend voordeel is dat het barst van de goede en gezellige horeca.

Als we dan toch tips geven over winkelen in Amsterdam, tippen we ook nog even de Utrechtsestraat. Daar hebben jullie ook gegarandeerd een gezellige dag.

Film kijken met je vader

Je kunt naar de Pathé gaan, maar is het niet leuker om eens ergens anders een filmpje te pakken? In de stad zijn vele kleine en authentieke filmhuizen om te bezoeken. Ben je bijvoorbeeld weleens bij Rialto geweest?

Rialto is een knusse bioscoop, gelegen aan de Ceintuurbaan 338 in de De Pijp. Je kunt er gezellig naar de film gaan. Voor of na de voorstelling breng je een bezoekje aan de fijne kantine.

Ketelhuis op het Westergasterrein

Weet je wat ook een leuke plek is? Althans, dat vinden wij bij VTA. Het Ketelhuis dat is gelegen op het Westergasterrein. Daar kun je in een warme, knusse en ietwat ouderwetse ambiance naar de bioscoop gaan.

Heb jij twee vaders?

Ben jij iemand die twee vaders heeft? Dat kan natuurlijk ook. Helemaal in deze tijd. Er zijn zat LHBTI uitgaansgelegenheden waar jullie een drankje op Vaderdag kunnen drinken. Wat dacht je van een borreltje bij Prik in de Spuistraat?

Met het lekkere weer is het ook altijd een drukke gezellige bedoening in de Reguliers tussen de Taboo en SoHo. Een lekker borreltje doen en daarna gezellig een hapje eten. Een tijdje terug schreven we eens een verhaal over een nieuw gezellig restaurantje in de Reguliers. De naam van dit knusse ‘tentje’ is: Vegan Junk Food Bar.

Park bezoeken in Amsterdam

Met Vaderdag in Amsterdam kun je, als het weer het toelaat, ook een lekkere wandeling gaan maken. De hoofdstad zit vol met parken. Onlangs zijn we gestart met een blog over parken in Amsterdam. Hier lees je leuke tips met betrekking tot leuke stadse parken.

Wandelen in het Sarphatipark

Gaan jullie iets leuks doen in De Pijp? Overweeg dan een wandelingetje door het Sarphatipark. De bomen zijn in volle bloei, erg mooi om te zien. Wat ook leuk is in het park dat zijn de Nijlganzen. Ze hebben net jonkies gekregen en komen soms heel dichtbij. Wist jij dat de oude Egyptenaren de Nijlgans beschouwden als een heilig dier en de gans daarom regelmatig hebben afgebeeld op Egyptische kunst?

De Nijlgans

De Nijlgans komt oorspronkelijk uit Afrika. Maar, er zijn verwilderde populaties over de hele wereld. Als we ons huiswerk goed hebben gedaan dan is de Nijlgans sinds 1967 in Nederland te bewonderen. In onze ogen zijn deze stadse Nijlganzen in het Sarphatipark leuk, lief en aardig. We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden.

Verras je vader met een kaart voor Vaderdag

Een mooie poster, print of foto aan de muur? Echt wel leuk om je vader hier mee te verrassen. Of gewoon een leuk, origineel kaartje voor paps op de kop tikken? Vrije Tijd Amsterdam zocht onlangs uit waar je dit beeldmateriaal het best kunt scoren in de stad.

Snuffelen naar nostalgische pareltjes in historische posterwinkel

Cine Qua Non is een posterwinkel met een rijke historie. Heeft momenteel als pop-up store het leven van een stadsnomade, want de posterwinkel heeft helaas geen vaste locatie. Zo nu en dan duikt het winkeltje ergens op en dan is het pareltjes scoren. Denk aan (zeldzame) filmposters van pak ‘m beet Ragging Bull, Bladerunner, Star Wars of klassieke Franse arthouse films.

Jeugdidolen uit grootmoederstijd

Maar het is ook ouderwets neuzelen in stoffige kaartenbakken op zoek naar jeugdidolen uit grootmoederstijd, zoals Cliff Richard, Dave Berry en Salvatore Adamo. Of meer recente quilty pleasures en jeugdhelden.

Backstreet Boys en Vanilla Ice

Zo kun je er zomaar de Backstreet Boys, Vanilla Ice, Guns ’n Roses en Milli Vanilli op ‘vergane’ ansichtkaarten veroveren. Kortom: letterlijk nostalgie uit den ouden doosch. Wees er echter snel bij. Momenteel zit Cine Qua Non nog tijdelijk om de hoek bij het Waterlooplein. Maar voor je het weet verandert die locatie weer in een hip modezaakje en start de zoektocht naar een nieuw onderkomen voor de film parafernalia opnieuw.

Cine Qua Non, Houtkopersdwarsstraat 6, Waterloopleinbuurt

Passie voor plaatjes op Keizersgracht

Van buitenaf gezien is al duidelijk wat Art Unlimited verkoopt. De statige zaak op de Keizersgracht heeft misschien wel de grootste collectie ansichtkaarten van de stad. Er is werkelijk voor elke gelegenheid of over ieder onderwerp een kaart te vinden. Van zeer kunstzinnige prenten tot laagdrempelige humorteksten.

Zoeken op kunstenaar of beroemdheid

Bij Art Unlimited zijn alle printjes op thema gesorteerd. Verder kun je zoeken op uitvoerend kunstenaar of beroemdheid. Je waant je als het ware in een bibliotheek vol afbeeldingen. De passie voor plaatjes druipt ervan af. Naast kaarten heeft de locatie een aanzienlijke collectie (kunst)posters. Neem voor een bezoek wel even de tijd en leef je uit!

Art Unlimited, Keizersgracht 510, Centrum

Originele kaarten scoren in voormalige stomerij

’t Stomerijtje is een klassieke kaartenwinkel op de Haarlemmerdijk. Waar je jaren geleden nog je kleren kon laten stomen, ben je hier nu voor een originele verjaardagsboodschap of gelukwens aan het juiste adres.

Het assortiment is overweldigend. ‘Van bakfietsmoeder tot buurtbewoners en studenten: ze weten ‘t Stomerijtje allemaal te vinden voor die ene bijzondere kaart voor een bijzonder iemand. Want ja, “achter elke kaart schuilt een verhaal”, schreef Metro vorig jaar over de winkel. Helemaal waar. Dus plan een dagje shoppen op ‘de Dijk’ en sla dit fraaie kaartenhandeltje absoluut niet over.

’t Stomerijtje, Haarlemmerdijk 56, Jordaan

Archeologische ontdekkingen in stoffige platenzaak

Ben je toch al op de Dijk, loop dan even door naar nummer 86. Maar neem je stofdoek mee, we gaan naar Discostars. Met alle respect natuurlijk. Als je binnenstapt komt de geur van vintage je al tegemoet. Discostars is vooral een platenzaak. Tussen alle dozen, opgestapelde cd’s, boeken en vinyl, is het goed zoeken naar de volgepakte toonbank om af te rekenen. Dit moet ook nog eens voorzichtig gebeuren, iets omstoten ligt op de loer.

Sociale functie van Discostars

Discostars heeft ook een sociale functie. ‘Mannetjes’ uit de buurt bespreken er de dagelijkse beslommeringen. Maar waarom staat deze klassieker eigenlijk in ons lijstje? Nou, je kunt er ook prachtige ansichtkaarten van legendarische artiesten en wittedoeksterren bemachtigen, en er zijn mooie posters van muzikale grootheden op te graven. Vergeet je archeologische borstel niet!

Discostars, Haarlemmerdijk 86, Jordaan

Sympathieke kleinhandel in beeldmateriaal

Titus Dorsman is zo’n zaakje dat meteen sympathie opwekt. Voor de echte romanticus. Bij binnenkomst is de naamgever van de winkel al direct te zien en groet je hartelijk. ‘Een kleinhandel in beeldmateriaal en eigentijdse boeken’, zo omschrijft hij zijn trots. Dorsman verkoopt onder meer mooie prints van pop- en filmsterren, van Adèle tot Brigitte Bardot.

We hadden Titus zelf graag op de gevoelige plaat vastgelegd als illustratie bij dit artikel, maar bescheidenheid siert de eigenaar. “Een foto mag je nemen, maar ik wil er zelf niet op”. Daarbij excuseert de vriendelijke gastheer zich ook nog eens voor de wat rommelig ogende aanblik van de handel. Niks van waar, vinden wij. Titus Dorsman is een uiterst overzichtelijke zaak waar je naar hartenlust kunt rondsnuffelen.

Titus Dorsman Books, Nieuwe Hoogstraat 16, Centrum

Benieuwd naar nog meer leuke kaart zaakjes in de hoofdstad? Neem dan een kijkje in de top-8 kaartenzaakjes in Amsterdam die we onlangs schreven.

Hapje eten op de Weesperzijde

Verras jij je vader tijdens Vaderdag in Amsterdam op een hapje eten aan de Weesperzijde? Het is een favoriete vrijetijdsparel van Vrije Tijd Amsterdam. Aan het water van de Amstel zitten lekkere restaurantjes waar je met een gerust hart gezellig een hapje kunt gaan eten.

Het Stenen hoofd

Het Stenen hoofd is echt top! Onlangs fietste we hier voorbij en het eerste wat wij dachten was dat moeten meer Amsterdammers weten. Er zit een schattig klein soort restaurantje waar je op een stoeltje kunt zitten en eten en drinken kunt bestellen. Verder is het Stenen hoofd een prachtig stuk grond gelegen aan ‘t IJ in Amsterdam.

Heerlijk om daar te zitten met een lekker zonnetje en voorbij komende boten. Het is vanaf Centraal Station een paar minuten fietsen en je doet er iets langer over als je het stuk gaat lopen.

Er zijn natuurlijk nog meer leuke dingen in Amsterdam te doen. Wij zijn benieuwd wat jouw favoriete Vaderdag activiteit is. Laat het ons weten en geef je reactie hieronder.

Maak er een mooie Vaderdag van!

Geschreven door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl