PvdA’er Frans Timmermans publiciteitskoning in EU-verkiezingscampagne

PvdA’er Frans Timmermans publiciteitskoning in EU-verkiezingscampagne
Afbeelding credits: Monalyse

PvdA’er Frans Timmermans publiciteitskoning in EU-verkiezingscampagne

Vandaag mogen jullie weer stemmen! Het betreft de verkiezingen van de leden van het Europees Parlement. De politiek is inmiddels verworden tot een aandachtcultuur. De inhoud van het partijprogramma sneeuwt veelal onder als gevolg van het haantjesgedrag van de verschillende politici. Wie het hardst schreeuwt, krijgt de meeste aandacht. En wie de meeste aandacht trekt, scoort vaak goed. Zie bijvoorbeeld Forum voor Democratie bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten afgelopen maart.

Onderzoeksbureau Monalyse

Onderzoeksbureau Monalyse bracht de publiciteit gedurende de campagne in mei per politieke partij, lijsttrekker en partijleider in kaart. Daaruit blijkt dat Frans Timmermans van de Partij van de Arbeid van alle lijsttrekkers het meest zichtbaar is in de media. De beroepsijdeltuit en PvdA-coryfee slaagt er in om fors meer exposure te scoren dan zijn collega-lijsttrekkers. Timmermans spreekt meer dan twaalf talen, de taal van de media lijkt hij ook als geen ander te beheersen. Deze dagen is de politicus niet uit het nieuws weg te slaan.

Opvallende bevindingen 

Een andere opvallende bevinding uit het onderzoek is dat veel lijsttrekkers op media-aandacht worden afgetroefd door hun eigen partijleider. Zo staan Malik Azmani (VVD), Derk Jan Eppink (Forum voor Democratie) en Marcel de Graaff (PVV) duidelijk in de schaduw van respectievelijk Mark Rutte, Thierry Baudet en Geert Wilders. Bij de Partij van de Arbeid is juist sprake van een omgekeerd verband. Waar de ‘mediageile’ Timmermans alle publiciteit naar zich toetrekt, komt onze oud-wethouder Lodewijk Asscher er bekaaid vanaf.

Publiciteitskoning Frans Timmermans 

Als de mate van publiciteit graadmeter is voor de uitslag van de verkiezingen, koerst Frans Timmermans dus af op een glansrijke overwinning bij de Europese verkiezingen. Stem jij vandaag voor publiciteitskoning Timmermans of ga jij voor een minder in de belangstelling staande politicus?

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Amsterdam wringt medewerkers uit