Pijn Bijlmervliegramp 25 jaar na dato nog voelbaar ondanks saamhorigheid
Herdenkingsdienst Bijlmervliegramp 2017. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Pijn Bijlmervliegramp 25 jaar na dato nog voelbaar ondanks saamhorigheid

“Ik kreeg eerst een jongen. Toen kreeg ik een meisje. Ik voelde me rijk met prachtige kinderen. Mama genoemd worden is het mooiste wat je als vrouw kunt overkomen.” Dat waren onder meer de treffende woorden van één van de sprekers tijdens de herdenkingsdienst van de Bijlmervliegramp die zich 25 jaar geleden voltrok in Amsterdam Zuid Oost.

De vrouw die het publiek toesprak had als moeder haar 17-jarige zoon en 14-jarige dochter verloren tijdens het drama met de Israëlische Boeing 747, het toestel dat neer stortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg.

Ondanks het drama had de vrouw net als de overige aanwezigen toch de kracht gevonden om de draad in het leven weer op te pakken, maar de pijn van de vliegramp is ‘als de dag van gister’, net als bij de rest van de nabestaanden en de overige betrokkenen nog elke dag voelbaar.

Dat kwam woensdag eigenlijk bij alle sprekers wel naar voren. De kracht om door te gaan, de saamhorigheid die de mensen sterkt maar daarentegen de pijn waarmee de betrokkenen nog elke dag door het leven gaan.

Tussen de sprekers door traden er verschillende artiesten en bands op waaronder een prachtig optreden van een kinderkoor van de basisschool Crescendo, zangeres Pearl Joan en Big Band Konrad Koselleck.

Pijn Bijlmervliegramp 25 jaar na dato nog voelbaar ondanks saamhorigheid
Publiek geniet van het optreden van het kinderkoor van de basisschool Crescendo. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Nadat alle sprekers, waaronder mevrouw H. Burleson-Esajas, mevrouw Kajsa Ollongren, mevrouw M. Dalgliesh en Ds. O. Ruff aan het woord waren geweest liepen alle deelnemers onder begeleiding van het zingende Mannenkoor Maranatha, in een stille tocht naar Het Groeiend Monument ter herinnering aan allen die zijn omgekomen op de plek van de ramp. Daar werd één minuut stilte gehouden waarna om 19:00 uur de herdenkingsbijeenkomst ten einde was.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Heb je al een kijkje genomen in onze activiteitenagenda van vandaag?