Openingsfestival studentenproject Anna’s Tuin & Ruigte

Openingsfestival studentenproject Anna’s Tuin & Ruigte
De 'Science Park' campus van de Universiteit van Amsterdam. Foto: Jvhertum

Openingsfestival studentenproject Anna’s Tuin & Ruigte

Het studentenproject Anna’s Tuin & Ruigte van de Universiteit van Amsterdam (UvA) opent vandaag, zaterdag 20 mei officieel voor het grote publiek. Anna’s Tuin & Ruigte is een gebied van ongeveer 1,5 hectare op het Amsterdamse ‘Science Park’, vlak naast de bètafaculteit van de UvA. In de ‘Tuin’ gaat voedsel verbouwd worden en in de ‘Ruigte’ kan de natuur z’n gang gaan. Anna’s Tuin & Ruigte brengt wetenschappers, studenten en buurtbewoners bijeen, en het zou volgens de UvA wel eens het best onderzochte stukje van de hoofdstad kunnen worden.

Slimme stadslandbouw en plek voor dieren

In het gebied komt onder andere een permacultuurtuin: een gebied waar voedsel wordt verbouwd op een slimme manier waarbij de natuur zichzelf in stand houdt. Zo wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van gewassen die konijnen weghouden, natuurlijke wallen die windluwtes creëren (zodat planten beter groeien), en een natuurlijke bodembewerking met optimale benutting van het bodemleven (waar planten vervolgens van profiteren). Naast de tuin is er ruimte voor ontwikkeling van de natuur.

Plaats voor onderzoek

Wetenschappers en studenten van de UvA gaan ook onderzoek doen in Anna’s Tuin & Ruigte. De eerste projecten hebben zich al aangediend: onderzoek naar het mineraal olivijn als grondbemester en een studie naar de effecten van de verbeterde waterkwaliteit van de binnenste watergang. Een team van studenten is bezig met het monitoren van de vegetatiegroei door middel van drone-beelden, die maandelijks worden gemaakt.

Studentenplan

Anna’s Tuin & Ruigte begon als initiatief van een aantal studenten. Vervolgens hebben drie studenten Biologie binnen de Tesla minor (een onderwijsprogramma) en in opdracht van de Gemeente Amsterdam een plan samengesteld voor de inrichting en het beheer van het gebied. Tijdens hun eindpresentatie werd het plan zo enthousiast ontvangen dat de gemeente toezegde om het plan uit te voeren en gedeeltelijk te financieren. De studenten, die inmiddels zijn afgestudeerd, hebben samen met een van hun docenten de Stichting Anna’s Tuin & Ruigte opgezet. Ondertussen heeft de gemeente het gebied – in navolging van het plan – op de schop genomen: er zijn nieuwe sloten aangelegd, de bodem is opgehoogd voor beplanting en is er een brug gebouwd. Er gaan bijvoorbeeld excursies en werkdagen georganiseerd worden en activiteiten voor kinderen.

Stad en land in balans

Anna’s Tuin & Ruigte brengt landbouw en natuur weer terug naar een plek waar die eeuwenlang aanwezig is geweest, en waar één van Amsterdams laatste boerderijen staat: Anna’s Hoeve, aldus Joris Buis, voorzitter van de Stichting Anna’s Tuin & Ruigte, tegen de UVA.

Openingsfestival

Anna’s Tuin & Ruigte wordt op zaterdag 20 mei geopend met een festival, van 15.00 tot 19.00 uur. Op het programma staan workshops, eten & drinken en livemuziek.

Zie ook:
http://annastuinenruigte.nl/
http://www.teslaminor.nl/

vrijetijdamsterdam.nl