Het laatste LHBTI nieuws uit Amsterdam

Volg hier het laatste LHBTI nieuws uit Amsterdam
Milkshake festival. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Het laatste LHBTI nieuws uit Amsterdam

Via dit blog met LHBTI nieuws uit Amsterdam, geschreven door Vrije Tijd Amsterdam, blijft u op de hoogte van informatie, nieuws en ontwikkelingen m.b.t. LHBTI gerelateerde onderwerpen in Amsterdam.

22 januari 2019

Deze 100 artsen zijn LHBTI-vriendelijk

Het COC schrijft een bericht over 100 LHBTI- vriendelijke artsen. ‘Misschien ken je ze wel van de Canal Parade waar ze afgelopen jaar in doktersjas-en-al voor het eerst aan meededen: RozeinWit. De stichting is maart 2018 opgericht en heeft nu al een lijst bekend gemaakt met circa honderd artsen die zich profileren als ‘LHBTI-friendly’ zorgverleners.

Door zich op te geven en het tekenen van de Statement LHBTI+ vriendelijke artsen, opgesteld door het bestuur van RozeinWit, verzekeren de artsen onder andere dat ze openstaan voor diversiteit en zich willen inzetten voor het normaliseren ervan. Ook willen ze hiermee het belang tonen van zichtbaarheid en openheid.

Dit staat echter los van de geaardheid van de zorgverleners zelf en de speciale expertises van artsen, benadrukt bestuurslid en longarts Karin Pool tegenover het tijdschrift Medisch Contact.’ Lees het hele artikel via de website van het COC Amsterdam.


19 januari 2019

Om te noteren in uw agenda

Alvast voor in uw agenda! Van 14 tot 24 maart 2019 vindt de 22e editie plaats van de Roze Filmdagen – Amsterdam LGBTQ Film Festival!


19 januari 2019 

LHBTI nieuws in Amsterdam – Event Queer moslims bij Rode Hoed

Maandag 21 januari wordt vanaf 20:00 uur ’s avonds het event ‘Coming In – Coming Out #1: Queer moslims’ georganiseerd. De avond zal gaan over liefde, (zelf)acceptatie en in de kast blijven in verhouding tot LGBTIQ en moslim. De avond zal onder leiding staan van Sylvana Simons. Lees het hele artikel.


19 januari 2019 

Proefrechtzaak Nashville-verklaring bij de Zwijger

Naar aanleiding van de omstreden Nashville-verklaring organiseert Pakhuis de Zwijger een proefrechtszaak waarin een aantal vragen, die in de gedachte van de organisatie naar voren komen, zullen worden besproken. Deze vragen worden besproken met juristen, politici, theologen en niet te vergeten met publiek. Lees ook het hele artikel.


19 januari 2019

Juppie, eerste Meer dan gewenst-nieuwsbrief van 2019 verschenen

Eerste Meer dan gewenst-nieuwsbrief van 2019 verschenen! Met enige regelmaat verstuurt Meer dan gewenst een nieuwsbrief over alle activiteiten die de stichting organiseert. Ook komt er nieuws aan bod over (onderzoeken naar) regenbooggezinnen of oproepjes om Meer dan gewenst ergens bij te helpen. Check de volgende link: https://www.meerdangewenst.nl/nieuws/eerste-meer-dan-gewenst-nieuwsbrief-van-2019-verschenen/


19 januari 2019

Voor ouders kan het moeilijk zijn dat hun kind een LHBTI’er is

Voor ouders kan het moeilijk zijn om te horen dat hun kind lesbisch, homo, biseksueel of transgender (LHBT) is, of om te merken dat hun kind hierdoor vervelende situaties meemaakt. Ouders kunnen beschermend en ondersteunend zijn voor hun kind. De Rijksuniversiteit in Groningen wit graag weten welke ervaringen ouders hebben (in de omgang) met hun lesbische, homo, biseksuele of transgender kind met zelfmoordgedachten.

Meer informatie via de volgende link: https://www.rug.nl/gmw/pedagogy-and-educational-sciences/research/lhbtonderzoek/lhbt-ouders-jongeren


17 januari 2019

Bijna drieduizend verstrekte PrEP-pillen

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2018 aan bijna drieduizend mensen minimaal één keer de PrEP-pil, blijkt uit gegevens van de SFK. PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe. Door voorafgaand aan risicovol contact PrEP toe te passen, kan een hiv-infectie worden voor­komen. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad. In 2018 schreven we een mooi artikel over de boot van PrEPnu die meedeed aan de Canal Parade 2018.


15 januari 2019

Homo’s nog steeds opgepakt en gemarteld in Tsjetsjenië:

“Vervolging blijft nu meer onder de radar”

VRT NEW meldt dat in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië homo’s nog steeds worden vervolgd en gefolterd. Volgens het Russian LGBT Network zijn er sinds december alleen al 40 holebi’s opgepakt en gemarteld, twee daarvan zouden overleden zijn. De Vlaamse activist en onderzoeker Rémy Bonny verzamelde zelf soortgelijke getuigenissen. “Ik denk dat de internationale gemeenschap zich voor een stuk vergist heeft”, citeert het VRT NWS de Vlaamse activist.

Even terug naar 2017: Vanuit Tsjetsjenië komen getuigenissen van homo’s die er actief vervolgd worden. Ze worden wegens hun geaardheid opgepakt, gemarteld en soms zelfs vermoord. De internationale gemeenschap reageert geschokt en zet Rusland onder druk om de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov op het matje te roepen.

De wijdverspreide arrestaties, martelingen en moorden van homo’s gaan voort in Tsjetsjenië. Hoewel de Russen en Tsjetsjenen alles ontkennen, en de Russische president Vladimir Poetin zijn Tsjetsjeense collega niet openlijk terechtwijst, lijkt de situatie er te verbeteren door de internationale druk.

Althans dat leek zo, want nu komen er nieuwe getuigenissen uit de Kaukasus. “De wijdverspreide arrestaties, martelingen en moorden van homo’s gaan voort in Tsjetsjenië”, laat holebi-organisatie het Russian LGBT Network weten in een persbericht. “De vervolging is nooit echt gestopt, alleen de schaal is veranderd.”

Het hele artikel leest u via de volgende link: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/01/14/homovervolging-tsjetsjenie/


9 januari 2019

Mooie woorden van Femke Halsema tijdens ‘Viering van de Liefde’

Onder meer een mooie toespraak van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en de nieuwe COC voorzitter Astrid Oosenburg maakten woensdagavond bij het Amsterdamse homomonument deel uit van het bijzondere event ‘Viering van de Liefde’ dat werd georganiseerd naar aanleiding van een aantal krankzinnige standpunten in de onlangs in de US uitgebrachte orthodox-protestantse Nashville verklaring inzake homoseksualiteit en transgenderidentiteit. De verklaring die ook in Nederland door een hoop mensen werd ondertekend deed vorige week een hoop stof en vooral ook woede opwaaien en zodoende werd besloten met een manifestatie de kracht van de liefde te stellen tegenover de afwijzing en uitsluiting van de LHBTI-community in de Nashville verklaring. Bekijk ook het volledige nieuwsbericht.


8 januari 2019

Woensdagavond Viering van de Liefde op het Amsterdamse Homomonument

“Kom op woensdagavond 9 januari naar de Viering van de Liefde op het Amsterdamse Homomonument! Met deze manifestatie stellen we de kracht van liefde tegenover de afwijzing en uitsluiting van de orthodox-protestantse Nashville verklaring”, aldus de organisatie van de manifestatie die woensdagavond 9 januari om 19:00 uur plaatsvindt op het Homomonument aan de Westermarkt in Amsterdam.

De organisatie geeft aan dat er aankomende woensdag wordt laten zien dat de liefde er is om gevierd te worden en dat ieder mens het verdient om zich in de kerk en daarbuiten geliefd en welkom te voelen, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken.

Er wordt gesproken door burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, er zijn sprekers uit o.a. de LHBTI- en religieuze gemeenschap en er is muziek. De bijeenkomst wordt gepresenteerd door Wielie Elhorst, homoseksueel en predikant met bijzondere opdracht voor de LHBTI-gemeenschap.


7 januari 2019

Commotie door uitgebrachte Nashville-verklaring

Commotie alom inzake de in de US uitgebrachte Nashville-verklaring. Kort vertaald is de Nashville-verklaring een manifest van radicale christenen tegen homo’s en transgenders. Dat de US deze heeft uitgebracht is nog niet het ergste, vind men. Het kookpunt van woede wordt bereikt doordat in ons land een hoop Christenen zich solidair hebben verklaard met de verklaring en dienst paraaf eronder hebben gezet ter bevestiging dat ze het ermee eens zijn. Check hier ons artikel.


Volg ook ons blog met nieuws over Pride Amsterdam 2019


Heeft u een leuke tip voor in dit blog? Stuur dan s.v.p. een e-mail naar info@vrijetijdamsterdam.nl!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here