Waarom we FC Utrecht fans niet meer serieus hoeven te nemen

Mijn gedachte gingen deze week terug naar de protestactie van de harde kern FC Utrecht aanhangers enkele maanden terug in Amsterdam. Nadat er 150 supporters uit de Domstad hadden gedemonstreerd tegen het beleid van de gemeente Amsterdam, vanwege het beperkt beschikbaar stellen van het aantal kaarten voor de wedstrijd tegen Ajax, werden er na afloop door de voorzitters van beide supportersverenigingen kransen neergelegd ter nagedachtenis aan de Kristallnacht.

Even voor de duidelijkheid. Tijdens de ‘Nacht van het gebroken glas’ was een door de nazi’s georganiseerde actie (pogrom) gericht tegen het Joodse deel van de Duitse bevolking. De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938.

Nadat de FC Utrecht fans met een spandoek voor de Stopera en de kranslegging een statement had gemaakt vertrokken de Domstedelingen stilletjes per bus terug naar de eigen stad. Statement gemaakt en actie geslaagd zou je denken.

Teun den Hartog, voorzitter van SVFCU, overhandigde destijds een petitie aan de gemeente. “Gemeente Amsterdam, kom tot bezinning, neem de deelnemers aan het normalisatietraject serieus en laat volgend jaar minstens 800 FC Utrecht-supporters toe in het uitvak”, is te lezen in de petitie.

In het uitvak van de Johan Cruijff ArenA zaten geen toeschouwers. Wel waren er een aantal spandoeken te zien waarop stond: “Normalisatie terug bij af. Femke waarom zo laf? Wat een schande. Femke wat schiet je hier nou mee op?” Met Femke werd gerefereerd aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Deze week verschenen er beelden op internet van de aankomst van de Ajax-spelers bij stadion de Galgenwaard. Nadat trainer Erik ten Hag, de staf en spelers de bus verlieten werd de Amsterdamse selectie getrakteerd op een portie Antisemitisme van FC Utrecht aanhangers.

Terwijl de Utrechtse aanhangers er flink op los scholden en de moeder van Hakim Ziyech en Ajax-trainer Erik ten Hag het ook moest ontgelden, vertrokken de Ajax spelers met hun koffertje richting de ingang van het Utrechtse stadion.

Credits: YouTube / Voetbalprimeur

In luttele minuten werd mijn inziens een hele waardevolle actie eerder in het seizoen compleet teniet gedaan. Ik kijk nu al uit naar het betoog van Teun den Hartog en de Utrecht fans als ze volgend seizoen met minder fans dan ze willen naar Amsterdam mogen komen.

Peter de Jong (uit Amsterdam)

Wil jij ook je mening geven middels een lezersbrief op vrijetijdamsterdam.nl? Stuur dan een e-mail naar info@vrijetijdamsterdam.nl