“Dit is een prachtige overwinning voor transgender- en intersekse personen”

“Dit is een prachtige overwinning voor transgender- en intersekse personen”
TransPride 2018. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

“Dit is een prachtige overwinning voor transgender- en intersekse personen”

De Eerste Kamer stemde op dinsdag 12 maart in grote meerderheid voor een expliciet wettelijk verbod op discriminatie van intersekse- en transgender personen. COC, TNN en NNID, die lang voor het verbod hebben gepleit, zijn gelukkig met de uitkomst. Dat schrijft COC Amsterdam.

“Dit is een prachtige overwinning voor transgender- en intersekse personen”, aldus TNN, NNID en COC. “Als de wet straks is aangenomen, weten zij eindelijk zeker dat de wet aan hun kant staat. Dat werkgevers, scholen en dienstverleners hen niet mogen discrimineren. En dat is hard nodig, want intersekse- en transgender personen krijgen vaak te maken met discriminatie”, aldus de belangenorganisaties, via de site van het COC.D66, PvdA, GroenLinks, VVD, CDA, SP, ChristenUnie, PvdD, 50PLUS en OSF stemden op 12 maart vóór het wetsvoorstel. PVV en SGP stemden tegen. Op 5 maart, tijdens het debat over het wetsvoorstel van D66, PvdA en GroenLinks, bleek al dat er in de Senaat veel steun is voor het voorstel.

De eerste belofte uit COC’s Regenboog Stembusakkoord is ingelost

De exacte datum dat het nieuwe discriminatieverbod in werking treedt is nog onbekend, maar dat zal waarschijnlijk binnen enkele maanden zijn. Met het expliciete wettelijke verbod op discriminatie van intersekse- en transgender personen is de eerste belofte uit COC’s Regenboog Stembusakkoord ingelost. COC, TNN en NNID roepen regering en parlement op om nu door te pakken en ook in de Grondwet een expliciet verbod op LHBTI-discriminatie te verankeren, een andere belofte uit het Regenboogakkoord. Er is in Nederland momenteel geen enkele wet die discriminatie van intersekse en transgender personen expliciet verbiedt. De groep, die bestaat uit tussen de 130 duizend en 1 miljoen Nederlanders, krijgt veel te maken met discriminatie.

vrijetijdamsterdam.nl