Tuinen van West: ‘in meerdere opzichten erg leuk om te bezoeken’
Foto: © Vrije Tijd Amsterdam NL

Vrije Tijd Amsterdam zoekt ten tijde van Corona naar mooie lichtpuntjes in de hoofdstad. We spraken dit keer met Norinda Fennema van de Ondernemersvereniging Tuinen van West.

Tuinen van West

“Tuinen van West is een combinatie van oude en nieuwe landschappen, van romantiek en rafelrandjes, van kunst/cultuur, (stads)landbouw en gezonde producten, horeca, natuur en sport/recreatie. Nog steeds zijn de vier afzonderlijke polders – samen Tuinen van West – goed zichtbaar en herkenbaar. Het is een uniek gebied, waar je als bezoeker kunt fietsen, wandelen, eten en drinken, plukken en genieten, kijken en bewonderen.”

De lokale ondernemersvereniging

“Na bijna een eeuw discussie over de bestemming en invulling van de vier groene polders tussen Amsterdam, de Ringvaart van de Haarlemmermeer, Halfweg en de Haarlemmerweg, werd in 2007 een bestuurlijke knoop doorgehakt. De vier polders werden opgenomen in de Hoofdgroenstructuur van Amsterdam en zijn sindsdien door (voormalig) stadsdeel Nieuw-West verder ontwikkeld tot uniek, multifunctioneel stadslandbouw- en recreatiegebied met een nieuwe naam: Tuinen van West. De lokale ondernemersvereniging organiseert – in samenwerking met allerlei organisaties binnen en buiten het gebied – regelmatig activiteiten en zorgt voor publiciteit.”

Ondernemers, verenigingen en organisaties

“In Tuinen van West zijn allerlei ondernemers, verenigingen en organisaties gevestigd, zoals de biologisch-dynamische boomgaard Fruittuin van West, stadslandbouwgebied MijnStadstuin, zorgboerderij De Boterbloem, herdenkingspark Westgaarde, diverse agrarische ondernemingen en tuinders, cultureel bedrijventerrein De 1800 Roeden, feestlocatie Het Rijk van de Keizer, vakantiepark Freelodge Village, sportpark de Eendracht en enkele (volks)tuinparken (met o.a. een bijenmuseum).

Zij zijn verenigd in Ondernemersvereniging Tuinen van West en werken onderling veel samen. Stadsboerderij Osdorp en The Beach liggen net buiten Tuinen van West, maar hebben zich ook aangesloten. Op de website tuinenvanwest.info is veel informatie te vinden over het gebied, de ondernemers en wat er allemaal georganiseerd wordt. De activiteiten zijn ten dele commercieel, maar daarnaast zijn er ook veel ideële initiatieven, waarbij ecologisch, circulair en inclusief belangrijke trefwoorden zijn. Vrijwilligers hebben hier een belangrijke rol en verder zijn zorgcliënten van harte welkom.”

Buurtgenoten en mensen van buitenaf

“Vele bewoners van Geuzenveld en Osdorp komen graag naar Tuinen van West om te wandelen, te fietsen en te recreëren, maar ook vanuit andere delen van de stad (en daarbuiten) weten mensen het groene gebied steeds beter te vinden.”

Activiteiten en evenementen

“Normaal gesproken organiseert de ondernemersvereniging met The Beach (Garage Notweg) elke maand een Tour de Boer. Bezoekers zijn dan van harte welkom om op één van de locaties rond te kijken en deel te nemen aan activiteiten op het gebied van stadslandbouw, natuur en cultuur.

Daarnaast organiseren wij ook jaarlijks het Tuinen van West Fest, een leuke dag met lekker eten en drinken, gevarieerde muziek en allerlei leuke dingen voor jong en oud. Deze zomer zal alles anders zijn, maar hopelijk kunnen later deze zomer nog wel enkele evenementen op een veilige en leuke manier doorgang vinden.”

Welke rol spelen ondernemers bij de Tuinen van West?

“De diverse ondernemers spelen een belangrijke rol in het gebied: voedselvoorziening, zorg, sport en recreatie, cultureel aanbod en biodiversiteit. Samen zorgen zij bovendien voor de levendigheid van Tuinen van West.”

De biologische winkel

“In de biologische winkel van de Fruittuin van West kunnen onder andere lokale producten gekocht worden, evenals bij De Boterbloem. Op MijnStadstuin zijn diverse ondernemers die hun eigen biologische groenten, bloemen en planten verkopen aan particulieren.”

Kinderboerderij De Strohalm

“Aan de rand van Tuinen van West is kinderboerderij De Strohalm gevestigd. Daar zijn diverse boerderijdieren te bewonderen.”

Leuke dingen voor kinderen

“Per bedrijf en locatie is dat nogal verschillend, maar voor kinderen is van alles te doen in Tuinen van West, al dan niet in georganiseerd verband. Er is meer dan voldoende ruimte om te spelen en te ravotten, zoals op evenemententerrein de Polderheuvel, waar ook een avonturenspeeltuin is.”

Tuincafé en Cantina

“Het Tuincafé van de Fruittuin van West is vermaard om de heerlijke biologische versnaperingen. Verder biedt De Boterbloem ook de mogelijkheid om rustig een hapje en een drankje te nuttigen. In de zomer is de Cantina van Het Rijk van de Keizer een heerlijke oase waar bezoekers kunnen genieten van het uitzicht en allerlei lekkers. Deze gelegenheden zijn alleen overdag geopend en niet alle dagen in de week. Op de betreffende websites zijn de openingstijden te vinden.”

Natuur trekt zich niets aan van Corona

“Gelukkig heeft de natuur zich niets aangetrokken van door corona ontstane problemen en moest er gewoon gezaaid, geplant, gewied en gesnoeid worden. Alle ondernemers hebben veel creativiteit aan de dag gelegd om dit veilig te laten gebeuren. Het is nog steeds niet zoals anders, maar de meesten zijn op een of andere manier weer (of nog steeds) economisch en duurzaam actief. Op de website is te vinden welke activiteiten er zoal plaatsvinden.”

Circulaire ProefTuin

“In het kader van de Circulaire ProefTuin van West worden er initiatieven ondernomen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en ecologie. Verder streeft de ondernemersvereniging samen met de gemeente naar een optimale balans tussen de (vier) festivals en de lokale leefbaarheid. Het is te hopen dat nog meer mensen Tuinen van West komen ontdekken, want er is hier ruimte genoeg en veel te genieten.”

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl