Queers Café laat zich niet van de wijs brengen

Queers Café laat zich niet van de wijs brengen
Patty Pam Pam (links) en Sjoerd Knops (rechts) tijdens Koningsdag 2018. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Queers Café laat zich niet van de wijs brengen

Het Queers Café gelegen aan de Amsterdamse Amstel laat zich niet van de wijs brengen. Niet na de eerste ontvangen haatbrief en ook niet na het tweede A4tje dat vrijdagmiddag werd bezorgd in de brievenbus van het glitter en glamour etablissement. In het Café waar iedereen welkom is en waar je lekker jezelf kunt zijn is de stemming, daags na de ontvangen brief ‘opperbest en gezellig’ te noemen, laat Queers barman Sjoerd Knops telefonisch aan ons weten.

De schrik zat er wel goed in bij iedereen

Ondanks dat er gewoon weer gelachen en gefeest wordt in de kroeg zat de schrik er natuurlijk wel goed in bij iedereen. “Natuurlijk schrik je als je die verwensingen leest. Toen we die brief kregen, dan lees je het en denk je bij jezelf waarom neemt iemand de tijd om zoiets te schrijven en op de post te doen. Als er dan afgesloten wordt met een tekst over een bom naar binnen gooien schrik je daar natuurlijk van. Er worden verwensingen gedaan richting de hele community, maar er worden ook echt namen genoemd. Erg vervelend.”

Ze kunnen geen wettelijk onderzoek starten

Knops neemt de politie daags na het incident nog steeds niets kwalijk. “Er zijn wetten in dit land daar moet iedereen zich aan houden. Ze kunnen niks doen. Ik begrijp het. Roze en blauw heeft een dossier aangemaakt. Ze kunnen wettelijk geen onderzoek starten.”

Knops was liever de dialoog aan gegaan met de dader om te kijken of ze er op een normale manier uit konden komen. “Stuur een e-mail, bel ons op, dan gaan we als volwassen mensen in gesprek om te kijken of we eruit kunnen komen. Dat hoeft toch niet via zo’n brief. Kom op zeg hé”, aldus Knops.

Het moet haast wel een bekende zijn

Knops vervolgt: “Het moet haast wel een bekende zijn. Iemand die hier kwam of iemand uit de community. Hij wist ook dingen over mensen. Je kan er op wachten dat er nu een derde brief komt.”

Aankomende Pride Amsterdam 2018

“Ik ga de Pride niet anders beleven door het incident. Wel maakt het gebeuren duidelijk dat het organiseren van een Pride nog steeds nodig is. We gaan gewoon gezellig de Pride vieren en ik ga er vanuit dat we achteraf tegen elkaar kunnen zeggen dat we weer ontzettend hebben gelachen. Echt als daar weer 100.000 mensen langs de kant staan dan is dat fantastisch. Dan krijg je weer het gevoel dat we er niet alleen voorstaan”, laat de sympathieke barman tenslotte aan ons weten.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl