Michael & Julie Sandifort. Foto: Marieke Mink

Onontdekt Amsterdam: ‘Natuurpark Vrije Geer’

Vandaag starten we met onze serie Onontdekt Amsterdam waarbij Amsterdammers een foto kunnen insturen van een bijzondere plek in of rondom Amsterdam met de informatie waarom de plek zo speciaal is. Want man oh man oh man, wat zijn er toch een geweldig aantal plekjes in de stad die het vermelden waard zijn zeg.

Hoe leuk is het trouwens dat we het eerste deel kunnen aftrappen vanaf het ijs in natuurpark Vrije Geer. Althans, dat vinden wij met VTA tenminste.

We kregen deze keer de foto en het bijbehorende verhaal van een leuk Amsterdams gezinnetje. Vader Michael Sandifort, moeder Marieke Mink en dochtertje Julie Sandifort (3). Zoals het er in de meeste gezinnetjes aan toe gaat wordt het kroost zodra het gaat vriezen bekend gemaakt met het Nederlandse fenomeen: schaatsen.

“Het is fantastisch hier en die kleine is echt aan het genieten”, aldus de Amsterdamse Marieke Mink waarna Michael Sandifort aanvult: “Het is voor ons een klein stukje lopen maar mensen komen hier ook echt met de auto heen om lekker te kunnen schaatsen.”

Het Natuurpark Vrije Geer is een klein groengebied nabij het dorp Sloten met een oppervlakte van ruim 4 hectare. Het is gelegen tussen de Plesmanlaan, de wijk Nieuw Sloten en het dorp Sloten. Het is een laatste overblijfsel van het veenweidegebied dat zich vroeger uitstrekte tussen Amsterdam en Sloten.

Na de bouw van de Westelijke Tuinsteden in vijftiger jaren bleef er van het oorspronkelijke landschap weinig over. Toen in de jaren negentig ook het Tuinbouwgebied Sloten moest wijken voor de nieuwbouwwijk Nieuw Sloten dreigde het dorp Sloten geheel ingebouwd te raken door nieuwbouwwijken.

Bewoners van het dorp Sloten, onder leiding van P. Hans Frankfurther, beijverden zich voor het behoud van het laatste groengebiedje, verzamelde genoeg handtekeningen en er kwam een referendum. Een grote meerderheid was voor behoud en de bouwplannen vonden daarop geen doorgang.

Acht jaar lang werkte stadsdeel Osdorp samen met betrokken bewoners aan een nieuwe bestemming van het weilandje; een natuurpark waar iedere Amsterdammer van kan genieten. Op 21 mei 2003 werd de officiële nieuwe naam ‘Natuurpark Vrije Geer’.

In de Vrije Geer schijnen onder meer de echte koekoeksbloem en de rietorchis, verder is het een broedplaats voor de ooievaar, kievit, kleine karekiet, blauwborst en veel andere vogels.

Het natuurpark is goed bereikbaar met tram 2, die zijn eindpunt heeft op enkele minuten lopen aan het Oudenaardeplantsoen.

Weet u ook een prachtige onontdekt stukje in Amsterdam? Wij horen het graag. Stuur dan a.u.b. een e-mail met tekst en bijbehorende foto naar [email protected].

vrijetijdamsterdam.nl

Lezers vonden het volgende artikel erg leuk om te lezen:

Ramon Ensing kroegen top-5