Koningin van de Spareribs kijkt tevreden terug op fantastisch buurtfeest

Koningin van de Spareribs kijkt tevreden terug op fantastisch buurtfeest
José Riviera (rechts) en Joan Dreise (links) voor de Riviera

Koningin van de Spareribs kijkt tevreden terug op fantastisch buurtfeest

“Fantastisch, het was 1 groot feest, van a tot z helemaal top geweest. Het leuke is dat de mensen nu al vragen wanneer de volgende editie zal plaatsvinden. Ze vonden het geweldig”, laat José Riviera, de eigenaresse van Riviera Amsterdam vol enthousiasme weten over buurtfeest ’t Rivierenfestijn dat het afgelopen weekend plaatsvond in de Rijnstraat.

Zaterdag had José, de stuwende kracht achter het wijkfestijn, niet één blik aan artiesten opengetrokken er was een heel arsenaal aan zangers en zangeressen aanwezig die het publiek zichtbaar vermaakten.

VTA was er ook en zag dat er een springkussen voor het kroost geregeld was en terwijl vader en moeder, of zelfs opa en oma genoten van de optredens, de biertjes, het lekkere eten en een deel de polonaise liep, stuiterde de jongste jeugd vol blijdschap van links naar rechts, naar beneden en boven over de opblaasspeelruimte heen.

De stemming zat er al vroeg goed in tijdens het buurtfeest 

“De stoep is veranderd en niet in mijn voordeel. Door alle wegwerkzaamheden in de Rijnstraat die er de afgelopen perioden hebben plaatsgevonden is mijn stoep een stuk smaller geworden. Het was dus behoorlijk passen en meten maar uiteindelijk is het gelukt. Ik wilde het kussen niet op het fietspad hebben en ook niet op de weg. Niet verantwoordelijk, te gevaarlijk”, aldus José Riviera, de eindverantwoordelijke voor het buurtfestival.

José vervolgt: “Het is de eerste keer dat we dit feest organiseren. We geven het feest om de buren met buren uit de buurt met elkaar in contact te brengen. Naar mijn mening is dat goed gelukt. De bezoekers waren een mengeling van vaste klanten en mensen uit de buurt. Jong, oud, juppen en multicultureel. Bij ons komen mensen uit Ethiopie, Suriname, Turkije, Marokko en nog veel meer nationaliteiten. Dat maakt het erg gezellig en leuk.”

Koningin van de Spareribs kijkt tevreden terug op fantastisch buurtfeest
Vrolijke bezoekers van het buurtfeest bij Riviera Amsterdam

José zit inmiddels al 16 jaar op dezelfde stek en is net als destijds nog steeds gek op de buurt. “Deze buurt is nog steeds de beste buurt van Amsterdam. Ik zit hier nu 16 jaar. Het was eerst een echt bruin café, een echte buurtkroeg. Op maandagochtend om 11:00 uur had ik al een hele bar vol met gasten. Door het rookverbod is dat allemaal minder geworden.”

“Toen moesten we iets verzinnen en hebben de zaak helemaal omgebouwd. Frisser gemaakt en lichter zodat het kon fungeren als eetcafé en dat zijn we nu nog steeds. Sterker nog we zijn het eetcafé met de beste spareribs uit de stad. Hoe we dat doen weet niemand want we werken met een geheim recept. En dat willen we natuurlijk zo houden.”

Hanny van de Veerkampjes heeft me de Koningin van de Spareribs genoemd

José vervolgt: “Koningin van de spareribs word ik genoemd. De naam is bedacht door Hanny van de Veerkampjes. Die heeft hier spareribs gegeten en was vol lof. De Veerkampjes hadden destijds eetcafé Dusart, dat was in die jaren het eetcafé met de beste spareribs uit de stad. Dusart zat stampvol met taxichauffeurs. Inmiddels is die leuke tent met heerlijke spareribs gesloten.”

Ook de Head Security van oud-president Barack Obama was als gast aanwezig

José maakte een hoop mee in de afgelopen 16 jaar. Zo was vorig jaar de ‘Head Security’ van oud-president Barack Obama als gast aanwezig. “Obama was toen nog de echte president van Amerika en bracht een bezoek aan Nederland. Het hoofd beveiliging bestelde een bord met spareribs en vond ze voortreffelijk. ‘Woooooowwwww they are awesome’, liet hij toen weten. Hij was ook gek op de biertjes van Brouwerij ’t IJ, mede omdat er Amsterdam op staat. Dat vond ie geweldig. Dat ie nog eens terug komt met Obama heeft hij beloofd om samen een keer spareribs te komen eten. Dat zou natuurlijk geweldig zijn”, vertelt José vol enthousiasme.

Tot slot laat de uitbater van de echte Amsterdamse zaak nog weten dat de verzoekjes voor een volgend feest waarschijnlijk nog dit jaar gehonoreerd zullen worden. José: “Als we ’t gaan doen en die kans is zeer groot dan gaan we het hoogstwaarschijnlijk eind juni doen. We moeten dan wel het stadsdeel mee hebben en de winkeliersvereniging, maar daar komen we wel uit. Ik heb er in ieder geval weer zin in en de buurt ook!”

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Hanny Veerkamp en Bar Riviera nemen afscheid van de zomer