In actie tegen Trumps voorgenomen vrijheidsbeperkingen transgenders
Een eerdere anti Trump actie, in Florida (VS).

In actie tegen Trumps voorgenomen vrijheidsbeperkingen transgenders

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de woede op zijn hals gehaald van de Amerikaanse transgendergemeenschap. En dat niet alleen want ook in Amsterdam is furieus gereageerd op het door de Amerikaanse President ingediende plan om het in de toekomst onmogelijk te maken voor transgenders om voor de wet van geslacht te veranderen. Ook de geslachtsaanpassingen die reeds 1,4 miljoen Amerikanen in hun paspoort hebben laten doorvoeren, worden mogelijk terug gedraaid. Amsterdammer Coco Jervis organiseert naar aanleiding van het Amerikaanse voornemen op zondag 28 oktober van zeven tot acht uur ’s avonds een manifestatie op het Museumplein om solidariteit te betuigen met de Amerikaanse transgendergemeenschap en zich te uiten tegen de, in het FB-event genoemde ‘aanval van Trump op de transgendergemeenschap’.

Diverse organisaties worden opgeroepen om naar het Museumplein te gaan en op te komen voor in Amerika wonende transmannen, transvrouwen, non-binaire en interseksuele mensen. Naast opkomen en solidariteit betuigen voor deze mensen moet het een boodschap van verzet worden in de richting van Washington.

Het plan vormt een nieuw hoofdstuk in de toenemende vrijheidsbeperkingen van Amerikaanse transgenders. Eerder ontnam Trump transgenders de toegang tot de Amerikaanse krijgsmacht, schrijft het AD.nl.

Het AD.nl beroept zich op een artikel van De New York Times waarin is geschreven dat de geplande wetswijziging ook alle erkende geslachtswijzingen op paspoorten ongedaan maakt. Op dit moment zijn er volgens de Amerikaanse krant 1,4 miljoen Amerikanen die hun geslacht hebben gewijzigd. Die erkenning wordt met het conservatieve plan weggevaagd. Als de nieuwe wet van kracht is, wordt alleen het biologische geslacht erkend.

,,De Amerikaanse regering keert de transgendergemeenschap steeds opnieuw de rug toe, zegt Sarah Warbelow, de directeur van Human Rights Campaign, tegen de New York Times. ,,Amerikaanse transgenders zijn bang. Het National Center for Transgender Equality noemt het besluit extreem agressief.

Trump is van plan om zijn wetsvoorstel eind dit jaar voor te leggen aan het ministerie van Justitie. Trumps voorganger Obama erkende gender op basis van keuze. Obama bepaalde ook dat transgenders in het leger mochten dienen en stelde een richtlijn voor toiletgebruik in. Volgens die richtlijn moesten scholen het recht van transgenders garanderen om gebruik te maken van het toilet van hun keuze. Trump zou later de richtlijn over toiletgebruik weer intrekken, schrijft het AD.nl.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Vrolijk en gezellig samenzijn tijdens viering transgender flag day

Amsterdammer van de maand januari: Yvo Manuel Vas Dias

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam