Foto’s, video’s en verhaal: Pegida demonstratie Amsterdam

Een bewogen middag zondag rond de Amsterdamse grachten. Vanwege een demonstratie van de Anti Islambeweging Pegida en de daarop af gekomen tegendemonstranten barstte het in het centrum van de stad van de barricaderende agenten die als taak hadden het voorkomen van ongeregeldheden.

In de stad waren naast Pegida onder meer tientallen leden van de actiegroep ‘Laat Ze Niet Lopen’ actief. Zij organiseren doorgaans, net als afgelopen zondag protestacties. Acties die gericht zijn tegen de zogenoemde extreemrechtse demonstraties zoals van de Pegida en de Nederlandse Volks-Unie.

Winkelend publiek werd al ruim voor de aanvangstijd van de demonstratie geconfronteerd met hordes agenten. Vanaf de Utrechtsestraat tot en met het Rembrandtplein en rondom De Stopera waar de demonstratie van Pegida voor enkele tientallen sympathisanten ging plaats vinden. Daar werden onder meer toespraken gehouden, liederen afgespeeld en door de aanwezigen met de Nederlandse vlag gewapperd.

We zien een verdwaasde Pegida aanhanger buiten de demonstratiezone rondlopen. Een eng ventje eigenlijk wel. Loopt wat te schaterlachen, in zichzelf te praten en is eigenlijk te vatzig om in zijn Pegida shirt te passen. Even daarvoor zagen we al een lijkbleke Pegida-aanhanger met Nederlandse vlag in zijn hand en hoed op de media te woord staan. Het lijkt wat te zeggen over het niveau.

Tegengeluiden waren er vooral toen de demonstranten nog stil stonden bij de Stopera. De tegendemonstranten hadden zich opgesteld aan de andere kant van de Amstel. Onder de actievoerders waren ook Italianen want enkele leuzen werden in het Italiaans gescandeerd. Verder deed ‘toen niet nooit niet nooit meer fascisme’ het weer erg goed onder de aanwezigen protestsongs en werden er een hoop ludieke liedjes ingezet. Dit alles onder aanvoering van de inmiddels beruchte ‘schreeuwlelijk’ onder de tegen demonstranten.

Op links de inmiddels beruchte ‘schreeuwlelijk’

Toen dat gedeelte achter de rug was liep de stoet langs de Amsterdamse grachten uiteindelijk naar het Frederiksplein waar de Pegida-leden de tram in begeleid werden voor hun vertrek uit de hoofdstad.

Gedurende het hele stuk werd de demonstratie begeleid door dienstdoende agenten. En dat was best wel indrukwekkend om te zien vooral als er een groep van 10 politiepaarden door de Utrechtsestraat komt galopperen.

De twee groepen demonstranten werden gedurende de dag constant uit elkaar gehouden door de mobiele eenheid en leden van de zogenoemde vredeseenheid. Die laatste groep bestaat uit agenten die zijn gespecialiseerd in risicodemonstraties. Zij praten met demonstranten en onderhouden contact met de organisatoren. Ook vloog er tenminste één helikopter in de lucht die alles in de gaten hield.

Bij het Frederiksplein liepen de gemoederen van de tegendemonstranten hoog op

Vooral op het laatste demonstratiestuk bij het Frederiksplein liepen de gemoederen van de tegendemonstranten hoog op wat enkele schermutselingen met de politie tot gevolg had en enkele aanhoudingen.

Onder meer een man die zichzelf had vast gemaakt met tape en in een rolstoel zat leek na meermaals provoceren uiteindelijk door de politie afgevoerd te worden. Eerder had de man al stampij gemaakt vlakbij De Stopera. Toen de agenten omdraaiden toonde de man een enorme glimlach en keek trots om zich heen richting de mede sympathisanten.

Video: de rolstoeldemonstrant wordt ingerekend

Ook werd op het Frederiksplein onder meer een enorme rookbom afgestoken en leek een enkele actievoerder het niet eens met het optreden van de agenten.

Zwaar vuurwerk, brengen van de Hitlergroet, het beledigen van een agent

Volgens de politie werden er zondagmiddag in de stad 11 aanhoudingen verricht vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk, het brengen van de Hitlergroet, het beledigen van een agent en het niet opvolgen van uitgedeelde bevelen van dienstdoende politieagenten.

Foto's, video's en verhaal: Pegida demonstratie Amsterdam Foto's, video's en verhaal: Pegida demonstratie Amsterdam Foto's, video's en verhaal: Pegida demonstratie Amsterdam Foto's, video's en verhaal: Pegida demonstratie Amsterdam Foto's, video's en verhaal: Pegida demonstratie Amsterdam

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Reageren op het artikel kan onderaan deze pagina!