EXCLUSIEF: INTERVIEW MET SINTERKLAAS OVER INTOCHT IN AMSTERDAM
Kinderen en ouders tijdens de intocht in Amsterdam in 2018. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

“Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht, want we zitten allemaal even recht”, zal komende zondag weer luidkeels worden meegezongen door de kleine kinderen die aanwezig zijn bij de officiële intocht in Amsterdam. De Goedheiligman en Pieten varen vanaf tien uur met een bootparade de stad in en meren om 12:00 uur aan bij het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit en deed dat met niemand minder dan Sinterklaas.

Sinterklaas, kunt u vertellen waarom het leuk zal zijn om naar de intocht in Amsterdam te gaan?

“Dit is veruit de grootste intocht van Sinterklaas op de wereld. Met mooi weer verwachten wij 200.000 mensen langs de waterkant en 200.000 mensen op het land. Waarom? Er kan maar één echte Sinterklaas zijn, met honderden Pieten, talloze praalwagens, muziekorkesten en op de Dam? Het nieuwe Sinterklaaslied met een nieuwe Pietendans.

Maar Sinterklaas.. Hoe komen u en de Pieten dan Amsterdam binnenvaren? Via welke route?

“Nou mijn jongen dat zal ik eens even uitleggen. We komen vanaf tien uur Amsterdam binnen varen. Zo’n tien minuten voor half elf varen we langs de omval, half elf langs de Weesperzijde en om tien munten over half elf via de Ceintuurbaan (10:40), Amstelhotel (10:45) en Sarphatistraat (10:55) arriveren we bij de Amstelsluizen ter hoogte van Theater Carré (11:10). Vervolgens varen we via de Nieuwe Herengracht (11:20) en de Entrepotdok (11:30) uiteindelijk naar het Scheepvaartmuseum (11:35).

Vanaf laatst genoemde locatie trekken we met een parade door de stad. We vertrekken vanaf het Marineterrein en gaan dan te voet via de Foelistraat / Valkenburgerstraat (12:50), Waterlooplein (13:10), Rembrandtplein (13:35) en De Munt (13:50) en arriveren om kwart over twee op De Dam. Daar staan tot 16:15 uur nog een heleboel leuke dingen te gebeuren. We hopen dat er veel kinderen aanwezig zijn.

Uhm Sinterklaas.. Mag ik dan weten welke activiteiten er allemaal op het programma staan als de Sint en de Pieten voet aan wal hebben gezet? Dan kan ik dat tegen de Amsterdamse kinderen zeggen.

“Samen spelen, samen zingen, samen dansen en samen delen. En wat er precies gaat gebeuren? Dat blijft een verrassing. Oh kom er eens kijken.”

Sinterklaas, ik las iets over kids en ouderen die een extra hartje van Sinterklaas verdienen, kunt u dit toelichten?

“Sinterklaas heeft, na de intocht, nog een uitgebreid programma tot pakjesavond op 5 december. Hij bezoekt o.a. alle grote ziekenhuizen met kinderafdelingen, kinderen wiens ouders naar Nederland zijn gevlucht (AZC), eenzame ouderen, bijeenkomsten met kinderen die het wat moeilijker hebben en nog veel meer. Deze lieve en stoute kleine en grote kinderen verdienen een hartje van Sinterklaas.”

Dat is nog eens lief van u Sinterklaas. Daar zullen die mensen heel blij mee zijn, zeg! Heeft u ten slotte nog iets toe te voegen?

“Jaaa, Sinterklaas heeft een nieuw liedje. Je kunt deze beluisteren en kijken via deze link. En ik wil de groeten doen aan alle Amsterdamse kindjes. De Pieten, mijn paard en ik kijken er naar uit om jullie weer te zien. Tot zondag allemaal!”, laat Sinterklaas ten slotte enthousiast vooruit kijkend naar de intocht in Amsterdam weten.

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Koploper VOC Amsterdam in actie tegen Venlo