Crowdfunding voor de Haarlemmerpoort voltooid

Crowdfunding voor de Haarlemmerpoort voltooid
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Crowdfunding voor de Haarlemmerpoort voltooid

“De Amsterdamse Haarlemmerpoort heeft héél veel liefhebbers. Dankzij een laatste reeks prachtige grote en kleine bijdragen kunnen we 2018 afsluiten met een strik: de benodigde 171.000 voor de restauratie van de Haarlemmerpoort is binnen. We kunnen de poort haar allure teruggeven”, schrijft stadsherstel.

De Haarlemmerpoort verdient een volledige restauratie

Bijna vijfhonderd betrokken liefhebbers zijn het eens met de oprichters van de crowdfundactie: de Haarlemmerpoort verdient een volledige restauratie. ‘Al deze mensen, bedrijven en fondsen reageerden op de oproep van de Vrienden van Stadsherstel om mee te bouwen. Sommigen adopteerden een pilaar, anderen droegen bij aan de restauratie van het authentieke uurwerk. Iemand organiseerde zelfs een inzamelingsactie op zijn verjaardag. De Vrienden zijn overweldigend in hun gulheid.’

Prachtige betrokkenheid onder de Amsterdammers

“Het doet me oprecht deugd om te merken dat er zo veel betrokkenheid leeft onder Amsterdam-liefhebbers”, citeert Stadsherstel Paul Luijten, bestuurslid van de Vriendenvereniging van Stadsherstel. “Echt fantastisch!” De crowdfunding is geïnitieerd door de Vrienden van Stadsherstel. Zij helpen Stadsherstel altijd met het financieel haalbaar krijgen van moeilijke restauratieprojecten. Nu kunnen alle historische onderdelen van het iconische gebouw, zoals het uurwerk met houtsnijwerk, weer in ere worden hersteld.

Wij werken voor de restauratie samen met architectenbureau van Stigt, waar wij eerder prachtige projecten mee uitvoerden. Onder meer De Hallen, Pakhuis De Zwijger en de Posthoornkerk. De uitvoer van de restauratie is in handen van bouwbedrijf Van den Hengel. Het werk wordt zoals gewoonlijk bij Stadsherstel uitgevoerd als leerlingbouwplaats, zodat we met dit project wederom helpen om het restauratieambacht in stand te houden. Ook zijn we heel blij om te kunnen melden dat er een vooruitstrevend plan klaarligt om het gebouw op een duurzame wijze van energie te voorzien. Daar horen bijvoorbeeld zonnepanelen bij die vanaf de straat niet zichtbaar zijn.

De omgeving krijgt de injectie die het nodig heeft

Sinds de poort haar publieke functie in de tweede helft van de twintigste eeuw kwijtraakte, is het gebied eromheen vrij desolaat. Nu het gebouw opnieuw toekomst heeft, krijgt de omgeving een injectie en is er weer vrij baan voor de oorspronkelijke levendigheid op het gezellige Haarlemmerplein. In de poort komen 10 woningen en een horecagelegenheid, schrijft Stadsherstel.

Meer weten over de actie? Kijk op: www.mijnstadsherstel.nl/haarlemmerpoort

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: KUNST CLUB VOOR KIDS BIJ NIEUW DAKOTA OP NDSM TERREIN