Amstelpark viert 45 jaar

Amstelpark viert 45 jaar
Op de foto 'Thomas de trein'. Foto: Michael Sandifort

Amstelpark viert 45 jaar

Het Amstelpark viert 45 jaar! vandaag, 21 mei 2017, haar 45-jarige bestaan. Samen met deze viering staat er in het park ‘Fête de la Nature’ op het programma, het grootste natuurfestival van Nederland.

Over het Amstelpark

Het Amsterdamse Amstelpark is een echt stadspark in Amsterdam-Zuid gelegen tussen de westelijke oever van de Amstel (Amsteldijk) en de bebouwing van Buitenveldert. Aan de noordzijde wordt het ligt de grens door de Ringweg Zuid. Aan de zuidzijde van het park bevindt zich de Riekermolen met standbeeld van Rembrandt van Rijn. Een groot deel van het huidige park behoorde oorspronkelijk tot de hofstede Amstelrust.

Floriade in 1971

De naam van het park werd vastgelegd in 1971 en het Amstelpark werd aangelegd voor de Floriade van 1972. Ook een deel van het Beatrixpark maakte deel uit van de tuinbouwtentoonstelling. Na de sluiting van de Floriade bleef een fraai park over, waar een groot deel van de voorzieningen die voor het evenement waren aangelegd aanwezig bleef.

Doolhof en een rosarium

Hiertoe behoren de Amsteltrein (een smalspoortreintje), een doolhof, een rosarium, een oranjerie, “het Glazen Huis”, kassen, een midgetgolfbaan, de Rododendronvallei, het Verlaten land, Parkgalerie Papillon en een grote speeltuin voor kinderen. Van 1974 tot 2001 was er ok een bassin met zeehonden Dolf en Elsje te vinden.

Ouwehands Dierenpark

Na het overlijden van Dolf is Elsje verhuisd naar Ouwehands Dierenpark. Sinds 1987 was het Amstelpark ingedeeld bij stadsdeel Buitenveldert, tussen 1998 en 2010 was dit Zuider-Amstel en tegenwoordig dus Stadsdeel Zuid.

vrijetijdamsterdam.nl

PS Heeft u weleens een kijkje genomen op onze pagina Algemeen?