Aandacht voor journalisten Mexico

Aandacht voor journalisten Mexico
Eerder protestactie journalisten Mexico. Foto: Flickr

Aandacht voor journalisten Mexico

VILLAMEDIA, de website over journalistiek, voor journalisten en geïnteresseerden, laat op haar website weten dat er wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de moeilijke omstandigheden waarin Mexicaanse journalisten hun werk moeten doen en dat daar speciaal een campagne voor is gelanceerd.

Campagne

Middels de hashtags #ourvoiceisourstrength or #nuestravozesnuestrafuerza worden volgens VILLAMEDIA journalisten aangemoedigd aandacht te vragen voor de moord op journalist Javier Valdez Cárdenas en in het algemeen voor de gevaren voor journalisten en het gebrek aan bescherming.

Valdez Cárdenas

De bekende journalist Valdez Cárdenas kwam een maand geleden om het leven. Hij werd doodgeschoten. Valdez Cárdenas was al de zesde journalist die werd gedood in de afgelopen twee maanden. Mexico, waar rivaliserende drugskartels feitelijk de dienst uitmaken, is al jaren één van de gevaarlijkste landen ter wereld om het vak van journalist te beoefenen. Volgens het Committee to Protect Journalists (CPJ) zijn er sinds 1992 zeker 40 journalisten om het leven gebracht.

Amnesty

Ook Amnesty maakt zich grote zorgen om de rechten van vrouwen en minderheden en het aanhoudende geweld in Mexico. Zware mensenrechtenschendingen zoals marteling, verdwijningen en buitengerechtelijke executies, komen er veel voor en blijven vaak onbestraft. 27,000 mensen worden vermist. Mensenrechtenverdedigers en journalisten worden bedreigd, geïntimideerd of vermoord. Ook het aantal detenties, deportaties en mishandelingen van illegale migranten neemt sterk toe.

vrijetijdamsterdam.nl

PS Neemt u ook weleens een kijkje op onze pagina algemeen?